Merkez Camii Muhteşem Olacak!

İskenderun’a yapılacak olan Merkez Camii için Hatay Valisi Celalettin Lekesiz başkanlığında önerilerin dikkate alındığı istişare toplantısı düzenlendi. Toplantı da cami yapımı için vakıf ve bu vakfı kuracak kişiler oluşturuldu.

Merkez Camii Muhteşem Olacak!

İskenderun’a yaptırılacak olan merkez camii için Hatay Valisi Celalettin Lekesiz başkanlığında istişare toplantısı düzenlendi. Merkez camii ile ilgili önerilerin ele alındığı toplantıda Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, caminin yapımında cephe ile ilgili sorun olduğunu, caminin ihtişamının görünmesi için biraz daha öne çekilip yol tarafına yapılmasını önerirken, Hatay Valisi Celalattin Lekesiz ise, deniz yolu ile kente gelen insanların da camiyi görmesi açısından caminin yükseltilmesini dile getirdi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen istişare toplantısına Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, İlçe Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavsak, iş adamları Recep Atakaş, Nuri Üysen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, kente merkez bir caminin gerekli olduğunu dile getirerek, “İskenderun’a bir devlet büyüğümüz geldiğinde cami sıkıntımız hasıl oluyordu. Arkadaşlarımızla birlikte bir çalışma başlattık. İlçemizde büyük bir cami yaptıracağımız için özgün bir proje olmasını istedik. İçinde sadece camii değil, taziye evi, otopark Kur’an Kursu, konferans salonu olan bir eser ortaya çıksın istedik. İnşallah İskenderun’u güzelliğine yakışır bir merkez camiyi halkımıza kazandıracağız. Emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AĞAÇLARLA ALLAH YAZISI OLUŞTURDUK
Merkez caminin projesini çizen mimar Mesut Yılmaz, caminin fiziki yapısı, durumu, işlevleri hakkında bir sunum yaptı. Gaziantep merkezli çalıştıklarını ifade eden mimar Mesut Yılmaz, İskenderun’a yapılacak olan caminin kendilerinin 2. eserleri olduğunu belirtti. Daha önce yurt içinde ve yurt dışında 5 yıldızlı oteller ve alışveriş merkezlerinin projelerini hazırladıklarını kaydeden Mimar Yılmaz, “İskenderun’u temsil edecek olan bir cami olmasından dolayı özen gösterdik. Var olan başka bir camiye benzemesin diye farklı bir çalışma yaptık. Bizim için yer önemliydi. Caminin özellikle ramazan aylarında ortak buluşma alanı olduğu için güzel bir tasarım oluşturduk. Camii için yeşil alanları bol tutmaya çalıştık. Oluşturduğumuz yeşil alanda ağaçlarla Allah yazısı yazdık. 38-40 kişinin yan yana durup namaz kılacağı bir ibadet yeri var. Caminin içinde ayrıca, Konferans salonu, 6 adet lojman, Okuma Salonu, Kur’an Kursu, Taziye Evi, Çay Ocağı, 420 araç kapasiteli Otopark, şube sınıf, Öğretmen Odası, 4 adet depo, mevcut. Toplam 8 bin kişinin namaz kılacağı bir cami projesi hazırladık” şeklinde bilgiler verdi.
Merkez Camii Muhteşem Olacak!

BU CAMİİ İLE ALLAH HEPİMİZE CENNETİ NASİP EYLESİN
Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, yaptığı kısa konuşmada bu muhteşem projeyi hazırlayan mimar Mesut Yılmaz’ı tebrik etti. Görünümün son derece mükemmel olduğunu ifade eden Müftü Sinanoğlu, “Şu an çok sevinçliyim ve heyecanlıyım. Allah hepimize bu camii ile birlikte Cennet nasip eylesin” şeklinde duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

BU MUHTEŞEM CAMİMİZE CEPHE OLUŞTURMALIYIZ
Bu arada toplantının öneri kısmında söz alan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, önemli bir konuya temas ederek, caminin cephesi ile ilgili sıkıntıların olduğunu vurguladı. Tosyalı, “Bu proje geleceğe dönük çok büyük bir proje ancak, caminin cephesi yok. Benim tavsiyem, alanın biraz öne çekilip caminin yola bakacak şekilde inşa edilmesidir. Böylelikle çok güzel bir cephe ortaya çıkar. Bu güzelliği ve ihtişamı herkes görür” şeklinde önerisini dile getirdi. AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ise, İskenderun’un çok önemli ihtiyacı olan projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Fuat Tosyalı’nın çok önemli bir konuya temas ettiğini ifade eden Milletvekili Karasayar, bir de müjde vererek, havaalanı içerisine yaptırılacak olan 500 kişilik öğrenci yurdunu 1250 kişilik kapasiteye çıkardıklarını duyurdu. İskenderun’a yakışacak bir camii eseri olması için yoğun çaba sarf ettiklerini aktaran Milletvekili Karasayar, “Camimiz ön cepheye alınsa daha iyi olur. İnşallah iş adamlarımız ve halkımız ile birlikte bu projeye bir an önce kazma vurup bitirerek hizmete açarız” diye konuştu.

DENİZDEN GELEN İNSANLARDA CAMİMİZİN HEYBETİNİ GÖRSÜNLER
İstişare toplantısının kapanış konuşmasını yapan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise konuya farklı bir açıdan bakarak önerisini dile getirdi. İskenderun Limanı’nın özelleşmesi ile birlikte kente yılda en az 5000 geminin geleceğini kaydeden Vali Lekesiz, “Benim önerim camimizi biraz daha yükseltmektir. Böylelikle deniz yolu ile İskenderun’a gelecek olan insanlar da böylesi muhteşem bir eseri görür. Yeraltına da 400 ile 500 araç kapasiteli bir otopark yaparsak, hem araç sayısını, hem de camimizi biraz daha yükseltmiş oluruz. İskenderun hızla gelişen bir şehir. Limanımız özelleşti. Daha birçok yatırımlarımız var. 1940 yılında 246 bin olan Hatay nüfusu şu anda 1,5 milyon. Önümüzdeki yatırımları da düşünürsek, 3-5 yıla kadar İskenderun’un nüfusu 500 bin olacaktır. Bu değerlendirmeleri de göz önüne alarak cami projemizi şekillendirmemiz lazım. Şu anda burada hayırlı bir iş için toplanmış bulunuyoruz. Camimizde zengini ile fakiri, mevki sahibi olan ile sıradan vatandaş, işveren ile işçi herkes aynı mekânda ibadetlerini yapıp namazlarını kılacak. Sadece İskenderun’a değil, tüm bölgeye hitap edecek olmasına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Tüm katılımcılarımız güzel konulara temas ettiler. Dini konuların toplumda çok ayrı yeri ve önemi var. Ben her yerde İskenderun’u tanıtırken, büyük ve ileriyi düşünen insanlarımız var diye tanıtıyorum. Camiyi de böyle düşünmemiz lazım. Fuat Tosyalı çok güzel bir konuya temas etti. Cephe çok önemli. Bunun yanında Camimizi bir kat daha yükseltmekte fayda var. 8000 bin kişinin ibadet yapacağı bir yeri göz önüne alalım. İleriki yıllarda da nüfus artışına göre araç sayısını da göz önüne alalım. Camimizi yükseltelim ki, deniz yolu ile İskenderun’a gelen kişiler de caminin heybetini görsünler” ifadelerine yer verdi.
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, yapmış olduğu konuşmanın ardından caminin yapımı için vakıf oluşturulmasını önerdi. Katılımcıların da sıcak baktığı vakfı kurmak için gönüllü kişiler oluşturuldu.
İTSO’daki istişare toplantısının ardından protokol üyeleri, Yelken Kulübü’nde yemekte bir araya geldiler. Caminin yapımı için vakfı oluşturacak kişiler Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.