“İzin vermeyin”

“İzin vermeyin”Kıbrıs Demokrat Parti Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, Yunanistan’ın krizden çıkmak için Mısır, Lübnan, İsrail ile Münhasır Ekonomik Bölge İlanı Anlaşması yapmaya çalıştığını, böyle olduğu taktirde Türkiye’nin Akdeniz sularına hapsedilmiş olacağını söyledi. Denktaş Türkiye’nin buna izin vermemesi için gerekli diplomatik çalışmalar yapmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

YUNANİSTAN’IN OYUNU BOZULMALI
Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere İskenderun’a gelen merhum Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş, samimi dostluğu bulunduğu İskenderunlu iş adamı Nuri Üysen’e konuk oldu. Ziyarette samimiyetin kıskanılacağı bir ortam oluşurken, Denktaş Kıbrıs ve Türkiye’nin geleceği ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs İskenderun ilişkilerinden Kıbrıs’ın geleceğine, Yunanistan krizinin yaydığı tehlikelerden ülke halkının gideceği referanduma kadar birçok konuda geniş ve ayrıntılı bilgiler veren Serdar Denktaş, özellikle Türkiye’ye Yunanistan’ın bazı ülkeleri de arkasına alarak kendini kurtarmak için girişim içine girdiği Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması konusunda uyarılarda bulundu. Güney Medya Grubu Genel Yayın Koordinatörü Yılmaz Akpınar’ın “Yunanistan krizi adayı etkiliyor mu? Şeklinde yönelttiği sorunun ardından önemli konunun üstüne parmak basan DP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, “Yunanistan krizinin direk olarak bir etkisi olmadı. Ancak Avrupa Birliği içerisine giren Rum tarafı bir takım ana kazanım kaynakları kaybetti. Neydi bu? Offshore merkezleri vasıtasıyla kara para aklama merkezi haline gelmişti. Ekonomi onlarda da iyi değil! Mevcut Hristofyas yönetiminin savurganlığı da bunu körükledi. Dikkat ederseniz, Yunanistan tek taraflı Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması ilanı yapmaya hazırlanıyor. Tehlike buradadır. Yunanistan, Mısır, İsrail, Lübnan böylesi bir anlaşmayı imzaladığı taktirde ve Türkiye buna ses çıkarmadığı takdirde Akdeniz’de kara sularına hapsedilmiş olur. Eğe’de yaşanan sorunu Akdeniz’de de yaşar, Türkiye bu anlamda biraz daha girgin ve kararlı olmak zorunda. Akdeniz’e Türkiye onay vermeksizin Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması hiçbir ülke yapamaz Türkiye’nin bu konuda biraz daha sağlam durması gerekmektedir” diyerek tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

ONUR DUYDUK
İskenderun’a babasının isminin verileceği spor kompleksi ile ilgili de görüş ve düşüncelerini açıklayan Serdar Denktaş, “Babamı kaybettikten sonra İskenderun Belediye Başkanı ve Nuri beyin gündeme getirdikleri bir olaydı. Duygulandım. Türkiye’den gelen ilk öneriydi. Ardından Türkiye’nin çeşitli yerlerinden öneriler gelmeye başladı. Böylesi bir insanın hatırlanması, unutulmaması Anadolu’nun çeşitli yerlerinde onun adının verilmesi bizi onurlandırıyor” diye konuştu. Kıbrıs ile İskenderun arasındaki ilişkilere de değinen Kıbrıs Demokrat Parti Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, buradaki sanayi ürünlerinin Kıbrıs için güzel bir Pazar olabileceğine dikkati çekerek, “Kıbrıs’ı sanayi adası olarak hiçbir zaman düşünmedik. İnşaat sektörünün önü çok açık olan bir yer. Dolayısıyla bu bölgedeki sanayi ürünleri, bize en ucuz ulaşabilecek ürünler. İleriki zamanlarda buna Güney Kıbrıs’ta dahil olabilir. Ulaşım açısından uçak seferleri başladı. Ama gemi seferleri bizim de eksikliklerimizden dolayı zayıf kaldı. Hâlbuki gerçekten buraya gemi seferi konsa çok büyük bir yolcu potansiyeli olabilir” diyerek ilişkilerin daha kuvvetli olacağının sinyallerini verdi.

BABAMI RAHAT UYUTMAK İÇİN KIBRIS’I YAŞATACAĞIZ
Kıbrıs’ta siyasiler olarak bazı şeylere geç kaldıklarını aktaran Serdar Denktaş, ilk defa İskenderun’a geldiğini ifade ettiği açıklamalarının devamında, “ Buraya ne yapılabilir? Kıbrıs’tan buraya ne kazandırılabilir? Bunun daha önce ele alınması gerekirdi. Şimdi görüşme süreci çözüm için devam ediyor. Bu sürecin de sonuç yaratmayacağı görülecek. Bu andan itibaren referanduma gidelim artık bundan böyle ne yapmak istediğimizi biz Türk halkı olarak ortaya koyalım diye. Bunu başarırsak bu tür ilişkiler, çok daha fazla gündeme gelecek. Kıbrıs’ta üretip genelde normal üretim sezonundan önce piyasaya çıkan ürünler var. Mesela Patates gibi.. Bunları biz buraya nasıl pazarlayabiliriz? Onu çözeceğiz. Karşılıklı olarak bu ilişkiler bundan sonra çok daha iyi yerlere gelecek. O zaman göreceğiz ki; Kıbrıs İskenderun’dan İskenderun Kıbrıs’tan çok güzel bir şekilde yararlanacak” ifadelerine yer verdi. Kıbrıs ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Serdar Denktaş, ada da 30 bin Hatay’lı yaşadığını ifade ederek, “Bizim alternatifimiz Kıbrıs’ı yaşatmaktır. Bunun üzerinde özellikle biz ısrarla duruyoruz. Rum tarafıyla görüşmelerin devleti ortaya koymadığımız için bir yere gitmiyor diyebiliriz. Nedir devlet? Bizim bütün dünya halklarıyla eşitliğimizin simgesidir. Babam Denktaş’ı da yattığı yerden rahat ettirmek istiyorsak hedefimiz bu olmalı. Bizim devleti ortadan kaldırıp vilayet olma yaklaşımımız yoktur. Türkiye’nin de yoktur. B planı ne olmalı? 45 yılı aşkın bir süredir devam eden görüşme sürecinin zeminini değiştirmektir. Bunun için de çalışmalar başlatılmıştır. Öncelikle Kıbrıs Türk halkının referandumla ortaya çıkaracağımız sonuç önemli. Temmuz-Ağustos ayları gibi bu referandum gerçekleşecek. Ondan sonrası tekrar ele alınır” şeklinde görüş ortaya koydu.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.