Başkana Ültimaton

BAŞKANA ÜLTİMATON!

Başkana ÜltimatonOnkoloji merkezi ile şehit ve gazi ailelerine yönelik ‘bedelsiz’ konut müjdesi, mecliste hayat buldu.. Ancak, Başkan Yusuf Civelek’in hizmet noksanlığında sergilediği pasif tutum ile ‘kendi doğrularını’ gündeme dayatması meclis üyelerince büyük tepki topladı..

YATIRIMA ‘EVET’, HİZMET NOKSANLIĞINA ‘HAYIR!’

İskenderun Belediye Meclisi üyelerinin hizmet noksanlığına gösterdikleri tepkileri günlerdir yazıyorum.. Sağır sultan duydu, bir tek belediye başkanı Yusuf Civelek duymadı.. Meclise bakıyorum..
Satırlara döktüğüm her şikayet vurgusunun altı çiziliyor..
Seçim bildirgesinde verilen sözlerin tutulmadığı, dillere düşüyor..
Öyle ki..
Yusuf Civelek gündem maddeleri arasında sıkıştı kaldı..
Bir tepki yükseldi ki, buna Yusuf Bey bile şaşırdı, kaldı!
İlk şok, CHP’li Meclis Üyesi Özer Çağşar’ın Bütçe Komisyon üyeliğinden istifa ettiğini duyurmasıydı.. Ardından, gayrimenkul satışı ile ilgili görüşler patlak verdi.. AK Parti, DP, MHP ve kısmen CHP’den de itirazlar yükseldi..

DETAYLARIN KARŞILIĞI YOK
Derken, ikinci şok dalgası, Ercüment Kimyon ile Doğan Erten’den geldi.
Ercüment Kimyon’un, ‘bütçe onaylanmış, detayların karşılığı yok. Görüyorum ki güven bunalımı var. Buz pateni var, keyfi bir uygulama.. Aciliyet hiçbir zaman konuşulmadı. Neden ölü yatırımları eritmiyoruz. 10 milyon lira para gerekiyorsa, o halde giderini de bildirin’ şeklindeki beyanatına AK Parti’li Doğan Erten destek çıktı. Dedi ki:
“- Ercüment Bey haklı. Belediye ticarethane değil, biz grup kararı aldık, ‘red’ oyu vereceğiz.”
Gayrimenkul şatışlarına yönelik belediyenin takındığı tutuma, MHP’li Garip Şandır da kayıtsız kalmadı ve, “82 adet mülkü niye satıyoruz? Belediye olarak ne ürettik ki? Köklü bir yatırım mı yaptık? Geçmiş dönemde CHP’nin itirazı olmadı mı? Niye bugün farklı konuşuyorsunuz. Gündeme alınmasını bile doğru bulmuyorum” diye konuştu..

PERFORMANS PROGRAMI NEREDE?
Daha dünkü yazımda, muhalefet ayarının yükseleceğini duyurduğumda, ‘kayıtsız’ kalan Başkan Civelek, MHP’li Garip Şandır’ın ‘ültimatonu’ karşısında şok oldu. Ardından bir şok dalgası da Ali Kılıç Çirkin’den geldi..
Ali Bey, Başkan Civelek’e atıfla, ‘satmayacağız, sattırmayacağız dediniz, öte yandan göz yumuyorsunuz. Oysa hiçbir işlemi performans programına almadınız. Hizmet programımız varsa şayet, İller Bankası’ndan neden destek görmüyoruz? İstedeniz de, yok mu dedik?’ sözleriyle tepki gösterdi.

İSKENDERUN SAHİPSİZ!
MHP’li Garip Şandır, meclis oturumunda çok öfkeliydi. Yerel gazetelerin manşetlerini gösterip, İskenderun’un sahipsizliğine vurgu yaptı.
Yetinmedi.. Köşe yazımdan alıntılar yapıp, hizmet noksanlığına işaret etti.
Haksız da sayılmaz.. Neredeyse tümü, yerel seçimlerde verilmiş sözlerdi..
Garip Bey bu açıklamayı yaparken..
Başkan Civelek’in çizgisine kayıtsız şartsız bağlı kesimde ise sessiz bir mahcupluk gözleniyordu..

NÜFUSUMUZ 184 BİN!
17 BİN VATANDAŞ ‘BUHAR’ OLDU!

Dün bir ayrıntıya daha dikkat çekildi.. Öğrendik ki, son nüfus sayımında 201 bin olan İskenderun nüfusu 184 bine geriledi.. Bu demek oluyor ki, neredeyse 17 vatandaşımız memleketi terketti.. Uçtu, kayboldu, buhar oldu!
Dün, Başkan Civelek, bu verilerden rahatsız olduğunu duyurdu, oysa hatanın büyüğü kendisinden kaynaklanıyordu..
2007’den önce Antakya’nın nüfusunun üzerindeydik..
Her seferinde baskılarla nüfus yoğunluğumuzu gerçek rakamlarla döktük..
Ama Yusuf Bey’in sessizliği, kötü günün başlangıcıydı..
500 bin nüfustan sözederken, pat diye yoğunluğun 184 bine düştüğü bildirildi..
Şimdi ayıklayın pirincin taşını..
17 bin vatandaş İller Bankası’ndan gelecek parayı da etkileyecek..
Bunun anlamı şu:
– Her ay 300 bin lira gelir kaybı demek..
Yusuf Civelek şimdi ‘kamuoyu’ desteği beklediğini açıkladı..
Oysa meclis üyeleri farklı düşünüyor..
İskenderun gün geçtikçe küçülüyor!

MAHALLELER SİRKE DÖNDÜ!
DP’li Ali Kılıç Çirkin, bu duruma isyan etti. Ancak, nüfus yoğunluğundaki düşüşü, Başkan Civelek’in hizmet noksanlığına bağladı. Dedi ki:
“- Mahallelerin durumu çok kötü.. Yollar delik deşik.. Her yer rezalet.. Her yer sirke döndü. Bilboard reklamları iyi de, icraatlar kötü..”
Benzer tepkiyi Garip Şandır da dile getirdi. Şandır, tepkisini şöyle ortaya koydu: “İskenderun’da nüfus düşüyorsa, sorumlusu belediye başkanıdır. İskenderun iyi yönetilmiyor.. İnsanlar; Belen, Denizciler ve diğer beldelere, ilçelere gidiyorsa, orada verilen hizmetleri beğendindedir. İskenderun niye gün geçtikçe küçülüyor, hiç bugüne dek sorguladık mı?”

KENDİ DÜŞEN AĞLAMAZ!
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek en büyük ültimatonu, Rahmetli Rauf Denktaş’ın ismini vermesini planladığı ‘Spor Kompleksi’ne meclis üyelerinin gösterdiği tepkiydi. Bu konuda MHP grubu bir önerge vererek, Kaymakamlık lojmanı civarındaki meydana Denktaş’ın ismini verilmesini önerdi. Ercüment Kimyon ise, AVM kavşağını önerdi, DP’li Ali Kılıç Çirkin ise, ‘Briç Salonu’nun olduğu yerde Rauf Denktaş gibi önemli bir Devlet adamının isminin verilecek olmasını eleştirdi.

SPOR KOMPLEKSİ BASİT BİR ÇALIŞMA DEĞİL..
Spor Kompleksi için ‘basit bir çalışma’ nitelemesi Başkan Civelek’in tepkisine neden oldu.. ‘Buz pateni, Tenis kortu gibi çalışmaların yer aldığı spor tesisi basit bir çalışma değildir’ diyen Civelek ayrıca, ‘Samimiyetle söylüyorum. Çalmıyoruz, çaldırmıyoruz. Şehrin sahibi hepimiziz.. Bilimsel çalışıyoruz. Altyapıya önem veriyorum. Doğru insanlar kızıyor ama iş bitiğinde Allah razı olsun ya da Allah rahmet eylesin diyeceklerdir. Biz yol haritası belirledik, çalışıyoruz. Bu arada Denktaş Ailesi’yle görüştüm. İsim olayını uygun buldular’ diye konuştu.

KAZA OLURSA, KATİL DERLER!
Belediye Meclis Üyesi Ercüment Kimyon, belediyenin yürüttüğü drenaj kanalı çalışmalarına değindi. Kimyon, “Taşıyıcı betonarme 30 cm.’nin altında.. Denetim yok. Yol çökebilir. Tehlike oluşturuyor. Hem bu kanallar Deniz Alayı’ndaki üstgeçitte bitiyor. Otobandan gelen suların bağlantı kanalları derhal yapılmalıdır” derken, üst geçitin bir ayağının servis yolunda olmasını bir kez daha eleştirdi ve ekledi:
“Defalarca söyledim. Gazeteciler de yazdı. Hiçbir önlem alınmadı. Allah göstermesin, yarın bir kaza olursa, Yusuf Civelek katil olarak algılanabilir.”

BAŞKAN UNUTTU!
Katil tanımlaması Başkan Civelek’in hoşuna gitmedi. Bir ara, ‘katil sözü ağır kaçtı’ dedi.. Ercüment Bey ‘Ben dedim’ deyince, ‘siz söylemediniz’ yanıtındaki, unutkanlığıyla meclis üyelerini şaşırttı. Ercüment Kimyon toplantıda ayrıca çöp fabrikası konusuna da değindi, Antalya Büyükşehir belediyesi örneğini verdi.

ANTALYA ÖRNEK OLSUN
Kimyon, ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çöple ilgili hazırladığı çalışmayı inceledim. Hiç de karmaşık değil, maddeler karışmamış. Buyrun, siz de inceleyin, isterseniz benden temin edebilirsiniz’ diye konuştu, ancak Başkan Civelek, ‘Çöple ilgili çalışma sürüyor. Antalya firması denetim görevini yürütüyor’ diyerek, konuyu geçiştirdi.

İŞÇİLERİN DURUMU NE OLACAK?
31 Ocak’ta sözleşmesi biten işçilerle ilgili yazım, mecliste yankı buldu. MHP’li Garip Şandır ile, DP’li Ali Kılıç Çirkin, ‘Bu işçilerin durumu ne olacak? İki aydır para alamıyorlar, yazıktır, günahtır! Bu insanlar ne yiyecek, ne içecek? Odun paraları bile yok, nasıl ısınacaklar” diye sordular.
Başkan Civelek, ‘gereğini yapıyoruz. Zamanı gelince imzalayacağız’ sözleriyle konuyu kapatmaya çalıştı.

SATIŞA ‘ŞERH’ KOYUN!
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, gayrimenkul satışlarıyla ilgili de “iskele, köprü, taziye evleri yapacağız. Kentsel dönüşüm için yer arıyoruz. Bir çok yeri kamulaştırıyoruz. Hatta kendi oturduğum lojmanı bile satışa çıkarıyorum. Bu hizmetlerimiz için para gerekiyor. Mülk satışı bizim için önemli.. Gelin, bu kararımıza destek verin, altına da yapacaklarımız adına ‘şerh’ koyalım” dese de, AK Parti, DP ve MHP grubu bu duruma itiraz etti.
CHP Grup Başkan Vekili Kamil Turan, mülk satışlarıyla ilgili, ‘Geçmiş dönemde, arsalar yandaşlara peşkeş çekildi. Biz bunları unutmadık. Belediye şeffaf bir yaklaşım içinde. Yanlışımız varsa, hesabını veririz’ derken, Mustafa Özen de, ‘Biz taşocaklarını satın alıp, taş satanları da unutmadık’ sözleriyle tansiyonu yükseltti.

‘YA SEV YA TERK ET’ TARTIŞMASI!
Kamil Turan’ın ‘Bilboard çalışmaları gayet güzel oldu. Eskiden ‘ya sev ya terk et’ afişleri yapıştırılıyordu. Bu durumu benimsemiyorum’ sözlerine DP’li Ali Kılıç Çirkin anında tepki gösterdi. Çirkin, ‘Bu afiş anlayanlar için doğru bir söz.. Türkiye’yi sevmeyenler için söylenmiştir. Türkiye’yi seven, sahip çıkan insanların başımızın üzerinde yeri var. Biz biriz, beraberiz.. Ancak, Türkiye’yi sevmeyen, bölmeye çalışanlar terketsin. Kamil Bey, olayı çarpıtmasın, tahrik etmesin’ sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

MİKROFON DA, KLİMA DA ARIZALI!
Bir belediye düşünün, her yeri dökülüyor.. Kaldı ki, bu umursamazlık, ilgisiz durumlar meclis üyelerini bile çıldırttı. Ne zaman ki, meclis üyesi mikrofonla görüş bildirmek istese, mikrofondan ses çıkmıyordu..
İşin asıl kötü kısmı, meclis üyeleri çalışmayan klimalar yüzünden, paltolarını giyinmek zorunda kaldı..

HAYIRLI OLSUN!
Günün iki güzel olayı Onkoloji Merkezi ile şehit ve gazi ailelerine yönelik ‘bedelsiz’ konut müjdesine sunulan katkıydı. AK Parti ve CHP ortak önerge verip, Onkoloji Merkezi yatırımı için konuyu meclis gündemine taşıdılar. Yanılmıyorsam, Pazartesi günü komisyondan geçecek kararla birlikte, güzel bir yatırıma ev sahipliği yapacağız. Diğer bir husus ise, şehit ailelerine yönelik ‘bedelsiz’ konut müjdesiydi. Meclis oturumunda şehit ve gazi ailelerin de temsilcileri vardı. Mutluydular..
AK Parti’li Doğan Erten ve CHP’li Ali Çıtanak çok doğru konuştu. Dediler ki:
“- Maddenin kapsamda ‘dul ve yetimlere’ diye bir ifade var. Böyle bir uygulamayla, karar mercilerine onbinler yüklenir, talepte bulunur. İfadenin değiştirilmesini talep ediyorum. Ayrıca, arazinin bedelini hayırsever ödüyor, tapu harçlarını da karşılıyor, burada belediyenin bir işlevi yok. Encümen işi nedir? İlgili bu madde kalksın, siyasi bir çıkar sağlanmasın. Hayırsever girişimcilerimizi kutluyorum, teşekkür ediyorum. Çok hayırlı bir çalışma olmuş”
Tamamen haklılar..
Kaldı ki, Başkan Civelek de, ‘komisyonda bu durumu düzelteceğiz’ diyerek, hatanın farkına vardı.
Bu arada, MHP Grubu, sözde soykırımı inkara ceza gerektiren yasayla ilgili Fransa’nın belediye meclisinde ‘protesto’ edilmesini içeren bir önerge verdi, kabul gördü..
Özetle..
Meclis oturumunda çıkardığım sonuç şudur..
Yusuf Civelek’e karşı muhalif gruptan bir ‘ültimaton’ rüzgarı esti..
Kaçtır uyardık, anlamak istemedi..
Başkan Civelek, umarım bu ‘sert’ tepkinin şifrelerini iyi okur, bugüne dek yaptığı hataların farkına varır..
Yusuf Bey artık, bu gerçeği görmezden gelemez..
İskenderun’un sahipsizliğine akıl yormalı..
Belediye meclis üyeleri değişmediğine göre, değişen ne veya kim?
Bence, öncelikle bu soruya cevap bulmakla yola koyulmalıdır, diye düşünüyorum. Yarın çok geç olabilir!

Önceki İçerikSahipsiz, zavallı İskenderun!
Sonraki İçerikÇelikte Japon teknoloji lideri, Tosyalı Holding ile Türkiye’de
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.