Defter Tasdik Ayı

Defter Tasdik AyıTicaretle uğraşan vatandaşlarımızın bildiği üzere aralık ayı yeni yıl için kullanılacak resmi defterlerin tasdiklenme ayıdır. Toplumda bu konuyla ilgili bir önyargı söz konusudur. Şimdi dilim döndüğünce size defter tasdikinin amacını ve mali müşavirler tarafından alınan defter tasdik ücretinin mahiyetini izah etmeye çalışacağım. Öncelikle Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odasının 2012 yılı için belirlediği defter tasdik ücretlerini yazayım..
Büyük defter(bilanço usulü) :1000 tl
İşletme defteri :400 tl
Hepinizin içinden geçenleri duyuyor gibiyim . arkadaşım bu defter tasdik ücretleri neden bu kadar yüksek? Cevabını hemen siz sevgili okurlarımla paylaşıyorum..
Yeni türk ticaret kanunu gereği 2012 yılından itibaren defteri kebir de tasdik kapsamına girecek, geçmiş yıllarda defteri kebir tasdik ettirilmezdi. Yeni uygulamayla beraber defteri kebirde tasdik ettirilecek resmi defterler içindedir. Tamamda yevmiye defteri ,defteri kebir ve envanter defterlerinin noter tasdik ücreti 1000 tl tutmaz diyorsunuz içinizden . evet doğrudur 1000 tl tutmaz fakat yıl içinde şirket için harcanan kağıt parası, dosya parası, toner parası, kırtasiye parası , ayrıca bankaların sürekli olarak talep ettiği mizan ve çeşitli belgelerin parasını yıl içinde mükelleften talep etmiyoruz. Bu masrafların hepsi defter tasdik ücretlerinin içindedir. Tabiki her bilanço mükellefinden 1000 tl alınacak diye bir şart yok. Yoğun olmayan firmalardan daha az , yoğunluk fazla olan firmalardan daha fazla ücret alınabilir . meslek mensubunun insiyatifindedir.
Dilim döndüğünce kafanızdaki bazı soru işaretlerini ortadan kaldırdıysam ne mutlu bana . (sorularınız için bana mail adresimden ulaşabilirsiniz muhittin1982@hotmail.com)

Serbest muhasebeci mali müşavir
Muhittin Ürkmez

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.