Milli Eğitim’de Cankurtaran

Milli Eğitim’de Cankurtaran2010 – 2011 eğitim öğretim döneminde İskenderun genelinde 100 küsur ilköğretimi elinde bulunduran İlçe Milli Eğitim’in buna karşılık 26 tane lisesi var. İlköğretimler toplamda yıl sonu 5.500 civarında mezun verirken, bunlardan 3.500’ü lise birlerlerdeki sınıfları doldururken yaklaşık 1.500 öğrencinin açıkta kalmaması için İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, bu konuyla bizzat ilgilendiklerini biliyorum ve en kısa zamanda bir çözüm yolunu da bulacağından eminim.TOK Lisesi geçen sene teslim edilecekti, ama ses yok. Abdullah Sayek Lisesi inşaatı daha devam ediyor. Yeni eğitim yılına yetiştirilmesi için ciddi anlamda çalışmalar sürüyor. Hayrettin Bereketoğlu’ndan boşalan İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğuna şube müdürü Mehmet Cankurtaran’ın geçmesiyle birlikte kan değişimi oldu. En az üç-beş Milli Eğitim müdürüyle birlikte çalışan Mehmet Cankurtaran, onlardan aldığı bilgi birikimine kendi tecrübelerini de katarak Milli Eğitim camiasını ilerletmeye devam ediyor. Son derece mütevazı, ağır başlı, alça gönüllü, çalışmayı seven bir yapıya sahip olan Cankurtaran, gördüğüm kadarıyla da reklamları da faza sevmiyor. Az ve öz konuşan, daha çok icraat peşinde koşan bir yapısı var.
Bu okulların faaliyete geçmesiyle açıkta kalan 1500 civarındaki öğrenciler ve liseler en azından biraz soluklanacak. Geçen sene sınıfları kalabalık olan İskenderun Lisesi ve Mursaloğlu Lisesi üzerindeki kambur bitecek gibi görünüyor. Sınıfları 50 – 60 olan okullar, bu konuda sayıları azalacak gibi. Türkiye’nin 54 ilinden büyük olan bir ilçenin liseler konusunda bu kadar açığının olmasına ne demeli. Sorunlar önümüzdeki beş yıla kadar bitecek gibi görünüyor.
Sağ olsunlar Tosyalı Ailesi, Atakaşlar, Paşa Karaca, Yılmaz Ailesi ve Sayekler’in eğitime katkıları da olmasa, vay halimize.. Ama şu da gösteriyor ki en az 7 tane daha liseye ihtiyacı var İskenderun’un..
Geçen sene Mursaloğlu Lisesi 9 sınıfa 200 öğrenci alacaktı. Ama 540 öğrenci alındı. Bu sene ortalama kalan öğrenci sayısı genel liselerde 1000’e yakındır. Bu sene sınıflar gene 30-40’ı geçmeyecek. Geçen sene Mursaloğlu Lisesi’nde bazı sınıflar 70’i gördü. Liselerin ideal mevcudu 30-35’i geçmemeli..
İskenderun Lisesi’ne gelelim. Yan tarafındaki bina yıkıldı. Eski binalar da eğitime kapatıldı. Geçen sene 20 sınıf açıldı. Yaklaşık 1070 öğrenci alındı okula. Bu sene en fazla 5 sınıfa yaklaşık 200 öğrenci gelmesi planlanıyor. 2013’den itibaren de tüm liseler anadolu lisesine geçiyor. Bu ihtiyaçları ikiye katlayacak anadolu ve fen liselerinin sınıfa öğrenci alımı ortalama 25-30’u geçmez. Yeni liselerin temelleri de atılacak. İskenderun’a en az 7 yeni lise olması lazım. Bu arada Belen’i de unutmamamk lazım. Koca Belen’de 1 lise var. Oradan da yaklaşık 200’e yakın öğrenci meslek liselerine geliyor. Merak ediyorum, bu sene 201-2012 eğitim yılı liseler için nasıl olacak? Kaymakamımız Ali İhsan Su ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Cankurtaran’ın bu sorunları çözeceklerine inanıyorum. TOKİ Lisesi ve Abdullah Sayek Lisesi’nin yeni eğitim yılına yetiştirilmesi bekleniyor.