Çöplük tarım arazilerine zehir saçıyor

Önlem alınmazsa tarım arazileri yok olacak. Ya da o zehirli tarım arazilerinde yetişen ürünlerin sofralarımızda yer aldığını bir düşünsenize..

Çöplük tarım arazilerine zehir saçıyorÇankaya’da bulunan İskenderun şehir çöplüğü çevresindeki tarım arazilerinin kullanılamaz hale geldiği iddia edildi. İskenderun’a bağlı Düğünyurdu köylüleri, tarım arazilerinin zehirli suların altında kalmasından ötürü son derece rahatsız. Köy halkı kendilerine uzanacak devlet yetkililerinin yardım elini bekliyor. İskenderun Belediyesi ve Belediyeler Birliği’ne ait çöplük alana araçlar tarafından getirilen çöplerden atık suyun sızdığını iddia eden köylüler, tarlada bulunan mahsullerinin kuruduğunu ve çöplük alandaki sızıntıdan ötürü toprağın ürün vermediğini açıkladılar. Düğünyurdu köyü sakinlerinden Bahri Kaya, köylüler adına basın mensuplarına bilgiler verdi. Kaya, yaptığı açıklamasında, “Çankaya’da bulunan İskenderun şehir çöplüğünün bıraktığı pis sular, birçok köylünün ve benim tarlamın üzerinden geçiyor. Zeytin ağaçlarının bulunduğu bölüm tamamen atık suyla dolu. Tarlam kullanılamaz halde. Ben 10 yıllardır emek verdim buraya. 250 zeytin ağacı diktim ve bu ağaçları zaman içerisinde büyüttüm. Şimdi bu ağaçlardan 100 tanesi çöplükten gelen zehirli sulardan dolayı kurudu. Eğer tedbir alınmazsa benim ve tüm köylünün mahsulü tarlada kalacak. Burada yetişen ürünler belki de satılacak” açıklamasını yaptı.

BELEDİYEDEN HİÇ KİMSE İLGİLENMEDİ
İskenderun Belediyesi’ne müracaat ettiğini söyleyen Kaya, “İskenderun Belediyesi’nden benimle hiç kimse ilgilenmedi. Aslında çok ciddi bir durum. Köylülerin ürünleri şehirde satılıyor. İleride çok ciddi bir sıkıntı ile karşılaşabiliriz. Ben de İlçe Tarım Müdürlüğü’ne müracaat ettim. Onlar da ziraat mühendislerini yolladılar. Onlar tarafından hazırlanan raporda tarla toprağında zehirli atıklar tespit ettiklerini belirttiler. Hazırlamış oldukları raporda bile akan bu kara suyun, toprağın yapısını geri dönüşü olmayacak şekilde bozduğu ve üzerinde bulunan zeytin ağaçlarını kuruttuğu tespit edildi. Dereden sızma devam etmekte olup, her yağmur yağdığında atık suyu ile karışmış sel suları birinci sınıf taban araziye doğru akıp gideceği düşünülmekte olup, önlem alınmazsa daha fazla birinci sınıf tarım alanı elden çıkarılacağı raporda belirtilmiştir. Bu rapor yerinde yapılan inceleme sonucunda hazırlanmıştır” şeklinde görüş ortaya koydu.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.