Halk Oyunları Valilik Kupası kan kaybediyor

SAYIN VALİM, MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜM…
HALK OYUNLARI VALİLİK KUPASI
YARIŞMASI KAN KAYBEDİYOR…

Gecen yıldan bu yıla neler değişti halk oyunları Valilik kupasında 26-27 Şubat da Halk oyunları Valilik kupasına bakalım… Ülkemiz hızlı bir gelişim içerisindedir. Bu gelişme beraberinde, değişmeyi de getirmektedir. Hatay ilimizde bu gelişim ve değişimden payına düşeni almakta hızlı, modern güzel bir il olma yolunda ilerlemektedir. Yapılan halk bilimi araştırmaları, yurdumuzun dört bir yanında var olan kültür zenginliklerimizi, kaybolmadan tespit edebilmek ve gelecek nesillere aktara bilmek kaygısı taşımaktadır. Maalesef son yıllarda Hatay ve çevre ilçelerinde folklor çalışmaları ve araştırmaları olmadığından günden güne oyunlarımız kan kaybediyor. En son çıkan kitap1998 ‘de Hatay halk bilimi ( Mithat KALAYCIOĞLU ) na ait. Ben bir halk oyunları gönüllüsü hamalı ve seveni olarak yöre oyunlarıyla ilgili sizlere birkaç örnek vereyim.
Artvin denince akla Ata barı, Diyarbakır Delil oy, Adıyaman, Galuç, Adana, Üçayak, Karadeniz Horon, Ankara Misket, Ege Harman dalı, Hatay denince akla ne bir… oyun, nede bizimle bütünleşmiş bir türkü…geliyor…
Sayın Valim, Celalettin LEKESİZ ve Hatay Milli Eğitim Müdürüm Cafer TULMAÇ sizlerden iştiramım, Hatay’ın çevre köylerinde var olan folklorik değerlerin kaybolmadan yerinde, incelemelerin yapılması. Yaşları kemale eren bilgi deryası insanların tükenmeden öyküleri, hikâyeleri, oyunları yaşatmalı ve kayıt altına almalıyız. Hatay da yeni oyunların öykülerin ve folklor çalışmaların araştırılması gerekmektedir. Özelliklede şu sıralar dinler arası diyoloklar da gündeme gelen Hatay’ımızın bu eksikliğinin giderilmesi için girişimlerinizi bekliyorum…
Hatay’ da dönem dönem yapılan bu tür çalışmalardan tespit edilen yaklaşık 32 tane oyun çıkmıştır. Maalesef son on yıldır Hatay ve çevre ilçelerinde yeni folklor çalışmaları ve türküleri, oyunları, öyküleri ile ilgili bir çalışması görünmemektedir. Gecen sene halk oyunları Valilik kupasında yaklaşık 50 yakın İlköğretim lise ve H.E.M halk eğitim merkezleri arası, halk oyunları yarışmasında oynanan oyunlar genel olarak aynı idi 15,20 oyun arasında bütün okullar aynı oyunları figürleri sergiledi. Üzücü yan ise geçmiş yıllarda100 ile 150 ekipler arası yarışırken bu sayı 50 ye kadar düştü. Kırkhan, Belen, Payas, Dörtyol, Erzin, Yayla dağı, Antakya içinde kendi okulları yarışmaya pek ilgi gösterilmemişti. Gecen sene 21, 22 Şubat arasında Hatay kapalı spor salonunda yapılan Valilik kupasında İskenderun, Samandağı ve Antakya arasında idi. Bu senede gecen yıldan farksız gibi görünüyor… Bakalım diğer okullara halk Eğitim merkezlerine ilçelere nasıl bir yaptırım gücü kullanılacak merakla bekliyorum. Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yasir Güler, İl Hakem Kurulu Başkanı ve Halkoyunları İl Temsilcileri Mithat Kalaycıoğlu ve Ayşe Kabakçı’nın ciddi anlamda çalışmaları oldu. Bu kanayan yaraya artık müdahile şart oldu…
Halk Oyunları Valilik Kupası kan kaybediyor
Sayım Valim Celalettin LEKESİZ.
Milli Eğitim Müdürüm Cafer TULMAÇ.
Çalışmalarınızı gıpta ile izliyorum…
Bu soruna en kısa zamanda el atacağınıza güzelim Hayat o eski şah şahlı dönemlerine geleceğine inanıyorum…
Geçmişten aldığımız Folklorik değerlerin tüketilerek değil, aksine artırarak gelecek nesillere aktarılması için bu gerekmektedir.
Ancak o zaman “Maddi kültür ile manevi kültür arasındaki gelişim hızı farkından doğan bunalım ( kültür boşluğu )” ve bunun doğurduğu sorunlar en aza indirilebilir. Yoksa bir elli yıl sonra oynanacak oyunlarımız bile kalmayacaktır.

Eski Valim Utku ACUN’nun,
Folklorla ilgili şöyle bir beyanatı olmuştu:

1970’li yıllarda Hatay da ilk görev aldığım yıllarda bu kadar zengin tarihi ve kültürel geçmişi olan bir il’de yöreye has yerel müzik ve yerel oyunlarda çeşitlilik bulamamaktan şaşkınlık duymuştum.
Yıllar sonra Hatay’a tekrar döndüğüm de bir kıpırdama, köklere inme, folklorik değerleri arama arzusu içinde bir oluşumla karşılaştım. Valilik olanaklarıyla bu eğilimlere destek vermeye çalıştım. Sevinçle gördüm ki: mahalli oyunlarda 3-4 figürü geçmeyen oyun türleri suratla çoğaldı. Bir folklor uzmanının ifade ettiği gibi 30-35 figüre yükselen bir ritim bolluğu ulaşma yoluna girildi.
Oysa Hatay oyunlarında daha hatırlanacak yaşama geçirilecek 40-50 figür var.

Önceki İçerikHatay’ın ‘Emar’ı çekildi
Sonraki İçerikBelen’de trafik kazası 1 ölü 3 yaralı..