5 Yıldızlı ‘Evet’!

İşte bu kadar.. Dün köşe yazımda ‘bitsin artık bu iş!’ diye yazdım ve bitti..
Karahüseyinli’de yaptırılacak 5 yıldızlı otelin ‘Vize’si belediye meclisinden oy çokluğuyla çıktı.. Oturum biraz sancılı geçtiği doğru, ama İskenderun’un yatırım üssüne dönüşmesi için kalkan eller ‘5 Yıldızlı Evet’e odaklandı. Bana göre doğrusu da, hayırlısı da buydu..
Yok pazarlıkmış.. Yok rantmış..
Hepsi hikaye çıktı, asparagas!
Kazanan İskenderun oldu..
5 Yıldızlı ‘Evet’!Tıpkı AVM gibi, otelin yapımında İskenderun’lulara yine görev düşecek..
Otel kurulurken inşası için harcanacak 15 milyon lira ve daha fazlası İskenderun’da kalacak.. Tıpkı Primemall’da çalışan 2 bin işçi gibi bölgeye ekstradan istihdam kapısı açılacak.. Fena mı? Kaç gündür bunu yazıyorum!
Kabul vereniyle..
Red diyeniyle, meclis görevini yapıyor dedim..
Ben yazdıkça.. Bazıları da çıktı, sokak ağzıyla meclise ‘dedikodu’ taşıdı..
Meclis üyelerini ‘evet’ ile ‘hayır’ arasında sıkıştırdı..
Attıkları her adım karşılığında sanki ‘kirli hesaplar’ varmış gibi gösterdi..
Ne oldu? Onlar yine kaybetti! 15 yıl boyunca herşeye koşulsuz ‘red’ diyenler ve bu durumu kaleme dökenler yine bir yatırımın İskenderun’a gelmesine mani olamadılar.. Oysa biz, ‘red’ diyenlerin gerekçelerine de saygı duyduk..
Ama ‘evet’ diyeni de yargılamadık!
Benim için, işadamı için, İskenderun’a yatırım getirmek isteyenler için, bu durum sadece kamu yararından ibarettir!
Herkesin yüreğine sağlık!

KİMYON’LA ‘RED’BUL!
Gelelim meclis oturumundaki ayrıntılara..
Oturumda ilk dündem dışı konuşan EDP’li Ercüment Kimyon oldu..
Dikmelerin kaldırılması gerektiğini savundu, yaya alanlarının genilşetilmesi gerektiğine işaret etti. Kimyon ayrıca, Ermeni Kilisesi civarındaki alana ‘havuzlu çarşı’ modeli uygulanması hususuna da değindi.
Bir ara çıktı, kentsel dönüşüm dedi..
Sonra revizyon imar kararını erteleyim demeye getirdi..
Bu arada bir rekora imza attı.. Gündemdeki 12 maddenin neredeyse 10’u için el kaldırdı, görüş beyan etti.. Hep ‘red’ için uğraştı..

YOLLARIMIZ FARKLI, AMACIMIZ BİR OLMALI
Ercüment Kimyon söz aldıkça, meclis üyeleri arasında bazen tepkiler yükseldi. İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, ‘yollarımız farklı, amacımız bir olmalı’ sözleriyle zaman zaman Ercüment Kimyon’a gündem maddelerinde gösterdiği dikkate teşekkür etti. Civelek gayet yalın bir dille, “Her birimiz İskenderun için çalışıyoruz. Dikmelerin kaldırılmasını ben de istiyorum, gereğini de yapacağım. Bu arada, parkometreler revize ediliyor. Şeffaflığa dikkat ediyoruz. Bu ay içerisinde su için ihaleye çıkıyoruz. İmar tadilatlarına gelince, 81-82 döneminde yaşamıyoruz. Bizler beyaz bir sayfa açıp, yeni bir planla İskenderun’a katkı sunacağız” dedi..
Başkan Civelek meclis boyunca, damardan konuştu..
Lafını sakınmadı..
Dinleyenleri de etkiledi..

İL İÇİN KOMİSYON KURALIM
MHP’li Garip Şandır, il meselesini ısrarla gündemde tutmaya çalışıyor. Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’i komisyon başkanlığına davet edip, vekillerin, STK’ların, muhtarların bu komusyonda görev yapması gerektiğini hatırlattı ve bu isteğini tek bir cümleye sığdırdı: “- 55 yıllık rüyamız gerçek olsun!”

ZEHİR ZIKKIM OLSUN!
Hakkında çıkan ‘pazarlık’ iddialarına da yanıt veren Şandır, “- Benim yanıma vekiller gibi birçok siyasi isim geliyor. Ne böyle bir görüşme yapıldığına tanıklık ettim ne de burada öyle şeyler konuşuldu. Varsa öyle birşey, içtiğimiz çay zehir zıkkım olsun! Sırf bu dedikodular yüzünden ‘evet’ ile ‘hayır’ arasında sıkışıyoruz. Oysa, otelin kurulmasını bizler de istiyoruz ve ‘evet’diyeceğiz.”

HERŞEYİ MAHKEMEYE TAŞIYORSUNUZ
Belediye meclis oturumunda en doğru ve çarpıcı açıklamayı AK Parti’li Meclis Üyesi Doğan Erten yaptı.. Erten, her yatırıma karşı gelinmesinden ötürü duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve ekledi:
“- Yetmedi mi mahkemeye gittiğiniz? Ben imardan anlamam ama işadamıyım. Ercüment her seferinde bir yatırım söz konusu olunca mahkemeye gidiyor. Hep aynı şeyler.. AVM’de de itiraz ettiler, Hilton ve şimdi Karahüseyinli’de yaptırılacak 5 yıldızlı otel ve Sami Yıldız’ın yeri için de.. Hep ters düşüyoruz yatırımcılarla.. Dostlarımızı, iş dünyasını İskenderun’a konuk edip, yatıracak yer bulamıyoruz. Kimse kusura bakmasın. Ben 5 yıldızlı otelin sevdasındayım. Arsa sahibi 2 bin metre fazla kazanacakmış, kazansın! Ne var bunda? İşadamının önünü kesmeye kimsenin hakkı yok. Ayıptır yahu. İskenderun’un istikrarı için kimse kendisini satılığa çıkarmaz. Ben vicdanen rahatım!”
Erten mecliste etkili bir konuşma yaptı. Ve bu durum oylamada etkisini gösterdi.

İSKENDERUN İSTİKBALİ ÇOK GÜZEL
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, İskenderun’un il olması konusunda dışişleriyle temasta olduğunu söyledi. Civelek ayrıca, Şandır’ın ‘komisyon başkanı siz olun’ sözlerine karşılık olarak, “Bu görevi şerefle taşırım. Araştırma sonuçlanınca kamuoyuna bilgi vereceğim’ ifadesini kullandı.
Civelek ayrıca, ‘ortak dili konuşuyoruz’ diyerek, şunları kaydetti:
“- 5 yıldızlı otele ihtiyacımız var.. Kendimizi yeni yatırımlara göre hazırlamalıyız. Çünkü bu güzel kentin istikbali çok güzel. Bizler, işadamlarına yol verirken, yeşili katletmiyoruz. Mimar ve mühendisler odasının görüşünü de alıyoruz. Olumlu görüşleri varken, neden yatırımlara karşı gelelim ki?”

HAKSIZLIK ETMEYELİM
Ercüment Kimyon’un bir ara, “12 Eylül’de belediyenin kasasında kat yoğunlukları için senetler vardı” sözlerine karşılık konuşan CHP’li Meclis Üyesi Kemal Sonay, düzeltme yapma gereği duyarak şöyle konuştu:
“- 80 öncesinde CHP vardı. Sabri İnce döneminde imar durumu Bayındırlık’a aitti. Ercüment Bey’in anlattığı durumların bir geçerliliği olsaydı, o vakitler gereği neden yapılmadı? Böyle bir olasılığı ve bu vakitler gündeme gelmesini doğru bulmuyorum. Böylesine iddiaları tartışmaya açmayı, o dönem belediyede görev yapan idareciler için haksızlık sayarım.”

AK PARTİ’DE BİR EVET, BİR DE ÇEKİMSER!
Belediye meclisinde katibin okuduğu ve AK Parti’li Canan Kahraman’ın otel için çekinceleri içeren ‘aykırı’ görüşünü beyan eden yazısı, grupta ‘red’in çoğunlukta kabul göreceğinin işaretiydi.
Öyle de oldu..
Uğur Fırat, İrfan İsmetoğlu, Canan Kahraman, Sabahattin Uygun, Ahmet Dönmez, İbrahim Yaran, Mehmet Ali Erkan gibi isimler ‘Red’ oyu verirken, yaptığı etkili konuşma sonrasında rengini açıkça dile getiren Doğan Erten ise ‘Evet’ oyu kullandı. AK Partili Erol Akın ise otel hususunda her iki madde için de‘çekimser’ oyu kullandı.
Benzer durum DP’de de yaşandı..

CENGİZ ORAN ‘ÖNCE YATIRIM’ DEDİ!
Belediye meclis üyeleri Ali Kılıç Çirkin, Bekir Bozdoğan, Abdulkadir Yardımcıoğlu ‘Red’ oyu verirken, DP’li Cengiz Oran ise ‘yatırımcının önü açılsın’ diyenlerden yana saf tuttu ve ‘Evet’ oyu kullandı.. Oran’ın bu yaklaşımı takdir topladı..

MHP BU KEZ ‘EVET’E YÖNELDİ
MHP’li Belediye Meclis Üyeleri Garip Şandır ile Yusuf Deveci, bazı kaygıların ve çekincelerin ortadan kalkması nedeniyle, ‘Evet’ oyu kullanarak, ‘yatırımcının İskenderun’da yolu açılsın’ düşüncesiyle hareket ettiler.

CHP’DE ŞARTLI ‘EVET’!
Otel konusu komisyona havale edilmeden önce ‘hayır’ oyu kullanan Mesut Yüksekbaş, Mustafa Özen ve Ali Çıtanak’ın, “AK Parti’nin gündeme getirdiği Denizciler ve Sarıseki arazi terki’ hususunda başkanla görüştükleri, ‘hibe’ yerine ‘bedelli’ tahsisin sağlanacağı ve otelin artı değer katacağı kamu yararı hususlarını gündeme taşıdıkları öğrenildi. Bu hareketle, EDP’li Ercüment Kimyon dışında CHP’li diğer meclis üyeleriyle birlikte Mesut Yüksekbaş, Ali Çıtanak ve Mustafa Özen oylamada ‘Evet’ oyu vererek, Karahüseyinli’de yapılması planlanan 5 yıldızlı otelin önünü açan kararın ‘oy çokluğuyla’ geçmesini sağladılar..

AKBAY’IN YERİNE ÇEPNİ!
Belediye Meclis üyelerinden Av. Bülent Akbay, CHP milletvekili aday adayı olması nedeniyle geçtiğimiz günlerde istifa etmişti. Dün, yerine göreve başlayan Hayati Çepni’ye diğer meclis üyelerinden tebrik yağdı. Akbay da gündemi bu kez meclis sıralarından değil, konukların arasından izledi. Başkan Civelek, Akbay’a hitaben, “Sizlere milletvekilliği çalışmalarınızda başarılar diliyorum” diye konuştu.

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.