Cumhuriyet şehidi Kubilay

Cumhuriyet şehidi KubilayTürkiye Emekli Astsubaylar Derneği İskenderun Şube Başkanı Kazım Çakır, Kubilay’ın Cumhuriyet şehidi olduğunu söyledi. Çakır, Şube binasında düzenlediği basın toplantısında, asteğmen Kubilay’ı şehit edilişinin 80. yıl dönümünde bir kez daha andıklarını ifade etti. Kubilay’ın Cumhuriyet’i koruma ve yaşatma uğruna hayatını feda ettiğini belirten Çakır, “Bu kararlı tutumlarıyla Cumhuriyet’i kuranlar ve onu yaşatanlar karşılarına çıkan tüm engelleri yok edebilecek kuvvet ve yetenekte olduklarını göstermişlerdir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusunlar. Şehitlerimizin bize emaneti olan Cumhuriyet’i ve Atatürk devrimlerini kimse yıkamaz. Cumhuriyet gençliği Atatürk devrimlerinin yılmaz bekçileridir. 80 yıl önce bugün Cumhuriyet irticaya bir şehit daha vermişti. 23 Aralık 1930 günü Menemen’de asteğmen Kubilay, yobazların ‘din elden gidiyor’ diye masum halkı kandırarak isyan çıkartmasına engel olmak isteyen genç bir asteğmeni acımasızca katletmeleri din adına unutulmayacak bir dramdır. Kutsal dinimiz tarihin her döneminde irticaya malzeme olmuştur. 1930’da derviş Mehmet ve yandaşları Cumhuriyetimizi yok etmek, hilafeti yeniden getirmek istekleri ile baş kaldırarak, isyan çıkartmaları ve bu isyanı bastırmak isteyen asıl mesleği öğretmenlik olan Kubilay beyi katletmeleri, genç Cumhuriyetimizde büyük bir infialle karşılanmış olay yerine sevk edilen birlikler ile çıkan çatışmada derviş Mehmet ve birkaç adamı olay yerinde ölü olarak ele geçirilmiş, diğerleri de yakalanarak askeri mahkemeye sevk edilmiş ve yargılanmaları sonucu 29 kişi 3 Şubat 1931 günü Menemen’de idam edilmişlerdir. 1930’da Cumhuriyetimize derviş Mehmet ve yandaşları karşı geliyordu, şu anda da onun torunları cumhuriyetimizi bölme ve parçalama sevdasındalar. Yaşadığımız şu son günlerde devletimizin üniter yapısını bölme ve parçalama adına bazı bölücü gurupların büyük bir gayret içerisinde olduklarını üzülerek izlemekteyiz. Dilimiz, bayrağımız, parlamentomuz ve özerk Cumhuriyetimiz bizim en temel hakkımızdır diyenlere bu ülkeyi bölme parçalama ve birbirimizden uzaklaştırma adına ellerinden ne geliyorsa yapmaktan geri kalmıyorlar.
Yüz binlerce şehidimizin kanıyla kurduğumuz Cumhuriyetimizin mabedi sayılan millet meclisimizde seçilmiş milletvekillerinin ‘özerk Cumhuriyet için anayasayı tanımıyoruz, yasaları tanımıyoruz, buna ister isyan deyin ister başkaldırı deyin, her ne diyorsanız deyin biz onları yapıyoruz’ diyenleri şiddetle kınıyoruz. Yaşadığımız şu günlerde birtakım demogojilerle yeni bir bayrak talebi olanlara şunu hatırlatmak isteriz. Bizler bu bayrak uğruna sadece Çanakkale’de 250 bin şehit verdik. O nedenle bu asil bayrağımızın yanına başka bir paçavra istemeyiz” şeklinde görüş ortaya koydu.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.