Şimdi harekete geçme zamanı!

Şimdi harekete geçme zamanı!

Belediye meclis kayıtlarını içeren kasetlerin tahrip edilmesiyle ilgili suskunluğunu bozan Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, “- Sansasyonel bir olay yaratılmak istenmiştir. Kasetler bugün kullanılabilecek durumdadır. Endişe edilecek bir durum yok. Kamera kayıtları, parmak izi vardır. Olay soruşturuluyor, failleri yakalanacaktır” dedi. Beklenen bu açıklama, İskenderun Belediye Meclisi oturumunda geldi.
Aslında oturumun gündem maddesi, 2011 yılına ait performans programı ile bütçe ve tarifelerin görüşülmesiydi. Her iki gündem maddesini soluksuz dinledik..
Önemli mesajlar vardı.
Şimdi harekete geçme zamanı!
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek özellikle, Aslantaş’tan gelecek suya odaklandı.
Oturumda şöyle bir cümle dikkat çekiyor:
– Yeni şebekenin, altyapıyla birlikte belediyeye maliyeti 90 milyon lira..
– Bütçede öngörülen ödenek, 2011 yılı için yüzde 10 ve 2012 yılı için de yüzde 25’lik paya tekabül ediyor. Başkan Civelek tarih de açıkladı..
Eğer yatırım programında bir gecikme yaşanmazsa, vatandaşın temiz suyla buluşması 2014’ün başını bulacak..
Şebekenin yenilenmesi için planlanan program, aşağı/yukarı 2013 Şubat veya Mart ayını kapsıyor.. Vatandaşa düşen pay, 402 lira..
Hemen yüzünüz ekşimesin..
Su bağlantınız yapılır yapılmaz, faturaya yansıyacak ücret, 18 lira..
Demem o ki, 2 yıla yayılacak bu para.. Aslında damacanaya verdiğiniz paranın da altında.. Unutmadan, komisyonun hazırladığı ‘performans programı’ gayet anlaşılır ve ekonomik tarifelerle dolu.. İtirazlar gelmedi değil ama CHP grubunu kutluyorum..
Gayet güzel çalışmış ve hazırlanmışlar..
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek rahat bir görüntü verdi..
Kararlıydı..
AK Parti, DP ve MHP’yi dinledi, uygun adımlar attı..
Hoş bir manzaraydı.. Av. Bülent Akbay, Garip Şandır, Özer Çağsar, Ali Kılıç Çirkin, İrfan İsmetoğlu gibi isimler hep etkiliydi..
Her zaman diyorum. Zaman en etkili düzeltmendir.
Suyun da, iskelenin de ve daha birçok projenin geleceğine dair umudum var..
Bütçenin geçmesi.. Performans programının kabul görmesi, ileriye dönük umutlar vaadediyor.. AK Parti, ‘doğru kararlar’da saf tutması nedeniyle yine tam puan aldı..
Şimdi önümüzde bir yol var..
2011’e yakınız.. Gözümüz ilerde..
İşte bu yüzden diyorum ki.. Dr. Yusuf Civelek’in ‘damacana’yla kıyasladığı katkı payı kararını destekliyorum.. Başka da çare yok..
Dün Av. Bülent Akbay’ın, dört CHP’li meclis üyesiyle birlikte altına imza koyduğu bir metin var ki, tek kelimeyle bir yol haritası..
Bakmak yetmez.. İnceleyip, üzerinde durmak, her kalemini hayata geçirmek gerek..
Yaratıcılık..
Katılımcılık..
Saydamlık..
İstihdam..
Ve daha fazlası var.. Mesela, Esentepe’de ören yeriyle bütünleştirilerek yapılacak Anfi Tiyatronun amaca uygun bir hizmet yaratacağı kanaatindeyim..
Mesela, denetlenebilir kriterlerle belirlenecek ailelere aylık olarak 12 ay boyunca iaşe ve eğitim yardımı şeklinde gerçekleştirilmesine yönelik öneri yerindeydi.
Akbay haklı.. Çünkü, 2011 yılı bütçesinde 840 bin TL hane halkına yapılan transferler olarak yer almaktadır. Bu transferler daha çok ramazan paketlerine yapılan harcamalarla eritiliyordu. Yardım paketlerinin kimlere verildiği ve hangi nitelikte olduğu denetlenemiyordu. Ayrıca, düzenli harcamaların en az %25’i ihtiyaç sahibi üniversitede okuyan öğrencilere yapılması fikrini de destekliyorum.
Ve şehir meydanı.. Söz yine Bülent Akbay’da:
“- Tercihen Pac Meydanında bulunan tuslok’a ait taşınmazın hali hazırda boşaltılmasıyla tesis amacının değişmesi, Tedaş’a ait binaya tarihi eser şerhinin düşülmesi, belediye hizmet alanlarının varlığı, itfaiye binasının mevcudiyeti, kilisenin varlığı ve karşısında boşaltılacak hal alanının bir bütün halinde düşünüldüğünde, çağdaş kentlerin en önemli sembollerinden biri, bir meydana kavuşmamız işten bile değildir. Bu alanın bir bütün halinde projelendirilmesi, turistik getirisinin yanında kent ekonomisini canlandıracak ve kente önemli bir kimlik kazandıracak bir adım olacaktır.”
Bu fikrin arkası da geliyor.. Kültürel alanda güzel bir yaklaşım, nedir o?
2011 yılı bütçesi yatırım kalemlerine, Taş İşçiliği Ve Heykel Atölyesi inşasının eklenmesi.. Düşünsenize..
Kent sokakları, meydanları ve parkları, taş işçiliğiyle hayat bulacak..
Mesela, İskenderun Belediyesi tarafından kentteki alışveriş merkezlerini, cafeleri, park ve pastaneleri, balık lokantalarını, müzeyi ve otelleri gösteren turistik gezi haritamız yok.. Neden olmasın!
Bülteni okurken birşey daha dikkatimi çekiyor..
İskenderun Limanı’ndaki yolcu salonu bakımsız..
İskenderun Belediyesi, her ne kadar merkezi hükümetin görev ve sorumluluğunda olsa da mevcut yolcu salonunu düzenleyebilir.
Şimdi sıra idarede..
Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in, şahsi kararlılığı, dürüstlüğü ve üretkenliğinin bundaki payını kimse inkâr edemez. Halk adamı!
Ama İskenderun’u ‘hayranlık’ duyulacak bir kente dönüştürmeyi planlıyorsa, tüm bu ilerleme raporuna ‘risk’ faktörünü eklemelidir.
Şimdi tüm belediye meclis üyelerine sesleniyorum..
Kent yönetimi ve proje üretkenliğinde yararlı dersler verdiniz..
Ama yeterli değil..
Şimdiyse, modern hayat tarzına canı gönülden bağlı, yatırımlara odaklanmış insanlar olarak, hizmetin eksik kalmış halkasını tamamlamalısınız.. İskenderun’u ileriye taşımanın ve Türkiye’nin örnek şehri olmasındaki gidişin tek yolu budur.

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.