İnsan sağlığı için hayvan sağlığı önemli

Koçmar Veteriner Hekimi İlker Tuzluoğlu, yaklaşan kurban bayramı öncesi kurban alacak vatandaşlarımıza önemli tavsiyelerde bulunurken, sağlıklı kurban kesmenin önemine değindi
İnsan sağlığı için hayvan sağlığı önemli
“İnsan sağlığı için hayvan sağlığı çok önemli”

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban satışlarına yoğun bir şekilde devam eden Koç-mar ’da bakımlı ve sağlıklı kurbanlar satışlarda halktan yoğun ilgi görmekle beraber, takdirini de kazanıyor.
Her yıl olduğu gibi bu yılda İskenderun halkına sağlıklı kurban satmak için bu yöndeki çalışmalarını yıl içinde aksatmadan sürdüren Koç-mar’da fiyatlarında oldukça cazip olduğu gözlendi.
Büyük ve küçükbaş kurbanlıkların yıl içinde periyodik olarak bakımlarını yapan Koç-mar, ayrıca bu çalışmalarını kendi bünyesinde bulundurduğu veteriner hekim kontrolünde sürdürüyor.
Koç-mar veteriner hekimi İlker Tuzluoğlu, vatandaşlara kurban alırken dikkat etmeleri gereken hususlarda önemli açıklamalarda bulundu.
İslam dinimizin gereği her kurban bayramında milyonlarca kasaplık hayvanın kurban edildiğini, bu hayvanların insan sağlığı yönünde ele alındığında hayvandan insana geçebilecek birçok hastalığın bulunduğuna dikkati çeken veteriner hekim Tuzluoğlu, bu nedenle kurban kesilecek hayvanın sağlıklı olmasının ilk şart olduğunu vurguladı. Kesime uygun hayvanların veteriner hekim denetimi olan yerden temin etmek gerektiğinin altını çizen Koç-mar veteriner hekimi İlker Tuzluoğlu kurbanlık hayvanların Şarbon, Tüberküloz, Burucella, Texapluzmoz gibi hastalıkların taşıdığını ifade ederken, vatandaşları da kurban alırken, kurbanlıkların durgun ve halsiz olmamasına, aşırı öksürük ve aksırık bulunmamasına, gözlerinin, derisinin ve kıllarının parlak ve canlı olmasına, göz ağız ve burunda akıntı olmamasına, aşırı zayıf ve gebe olmamasına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
Kesim öncesi hayvanların 8 ila 10 saat arası dinlendirilmesi gerektiğini anımsatan Koç-mar veteriner hekimi İlker Tuzluoğlu, “Yorgun hayvanların etlerinin kanı tam akmayacağından çabuk bozulur ve etin kalitesi düşer. Kesim sonrası etin iç organlarının muayene edilmesi çok önemlidir. Kesim sonrasında ise, kurbanın tecrübeli kişi tarafından kesiminin yapılması, kesim yerinin temiz ve akarsu olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bıçaklar dezenfekte edilmektedir. Kurban kesildikten sonra etler hemen dolaba konulmamalıdır. Konulduğu taktirde et olgunlaşmaz” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Koç-mar Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Koç ise, İskenderun halkına sağlıklı kurban satmak için kurbanlıkları yıl içinde sürekli hijyenik bir ortamda tutarak bakımlarını yaptıklarını söyledi. Burada amaçlarının halka sağlıklı kurban satmak olduğunu belirten Koç ayrıca, satışlarda minimum kar elde ettiklerini diğer satış yapan esnaftan her zaman % 10-15’in altında satışlarını gerçekleştirdiklerinin altını önemle çizdi. Et ürünlerinde her zaman kaliteyi ve müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını sözlerine ekleyen Koç-mar Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Koç, sağlıklı kurban satmak için tüm ekibiyle birlikte özverili bir şekilde çalıştıklarını kaydederken, tüm İslam Alemi’nin ve İskenderun halkının Mübarek Kurban Bayramı’nı şimdiden kutladı.

Önceki İçerikDağ ceylanlarının yaşam alanları korunmalı
Sonraki İçerikBelen’de silahlı çatışma
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.