Şimdi ne olacak?

Cırtıman ve bölgesindeki ‘kısmi’ yerlerin orta yoğunlukta gösterilmesi, şehir planında fuar alanının kalkması belirsizliklere yol açtı. Belediye meclis üyeleri bilgilendirme toplantısında verim alamadıklarını söyleyip tepki gösterdiler

Şimdi ne olacak?

Önceki günkü belediye meclis oturumunda gündeme gelen 1/25000’lik planda İskenderun’da yapılan imar değişiklikleri ile ilgili gündeme gelen karmaşa dün masaya yatırıldı. Ancak şehir plancısının bilgiler verdiği toplantı konusunu aşınca, belediye meclis üyeleri sordukları sorulara yanıt bulamadılar.
İskenderun Belediye Meclisinin önceki günkü belediye meclis oturumunda AK Parti grubunun gündeme getirdiği ‘Şekere ve Cırtıman bölgelerinin tarım alanı, fuar alanı olarak gösterilen havaalanı içindeki yerinde konut alanına dönüştürülmesi üzerine karşı çıkan belediye meclis üyelerinin bilgilendirilmesi için dün şehir plancısı Eray Büyükvelioğlu’nun konu ile ilgili bilgi vermesi amacıyla toplantı düzenlendi. Ancak, şehrin planını anlatan Büyükvelioğlu’nun açıklamaları karşısında belediye meclis üyeleri tatmin olmazken, bu toplantının bir amacının da olmadığını ifade ettiler.
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ SORULARINA CEVAP BULAMADI
Toplantı başında şehir planı ile ilgili bilgiler veren Eray Büyükvelioğlu, Hatay ili çevre düzeni planının 26 Ocak’tan itibaren il özel idare tarafından yürütüldüğünü ve il bazında projelerin birleştirildiğini açıkladı. Daha önceleri konu ile ilgili 3 defa toplantı düzenlendiğini hatırlatan Büyükveloğlu, bu toplantılarda çevre düzeni planı ile ilgili bilgilendirilmediğini düşündüğünü, dolayısıyla bunun neticesinde belediyelere ziyaretler gerçekleştirip projeler istediklerini belirtti. 30 sene sonrası için kentleşmenin sürdürülebilir hale gelmesi için bir takım planlar sunmanın kendilerin de hasıl olduğunu kaydeden şehir plancısı Eray Büyükvelioğlu, “İskenderun’un kuzey tarafını kentleşme ve sanayileşme üzerinde karar kıldık. Karaağaç ve sonrasını ise, turizm alanı olarak ayırdık. Çünkü burası kentleşmenin daha az olduğu bölgelerdir. Akçalı ve Gülcihan bölgelerini turizme ayırdık. Gelişmenin planlama ile olması gerekmektedir. Bizim bu toplantımızın amacı daha çok diyalog halinde olarak sorunları çözmemizdir. Önemli olan İskenderun’un ulaşımının çözümlenmesi ve kentsel açıdan faydalı projeler sunmaktır. OSB’den İskenderun’a, İskenderun’dan da Arsuz’a kadar olan bölgeyi ulaşım projesi olarak sunduk. Bizim öngörümüze göre İskenderun’un nüfusu 750 bindir. Bu nüfusun yerleşmesi ve çalışması için projelerimizi tamamladık. Çünkü İskenderun’un sanayi, turizm ve nüfus açısından potansiyeli var. Bunu nasıl faydalı bir şekilde yansıtabiliriz? Bunun için çalışmalar başlattık. İskenderun için kentsel yenileme alanları dediğimiz yerlerde geniş alanlar bıraktık. İskenderun’un ticari alanını genişletmek için buraya mutlaka EXPO fuarının gelmesi lazımdır. İskenderun için fuar alanları yetersiz. Bu bakımdan fuar alanı için Cezaevinin biraz ilerisindeki boş hazine arazisini belirledik” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Büyükvelioğlu’nun bu açıklamaları üzerine söz alan belediye meclis üyeleri, kendilerinin böyle bir toplantı istemediklerini, meclis oturumunda gündeme gelen Şekere ve Cırtamın’ın tarım alanı, havaalanının içindeki yerinde fuar alanı yerine konut alanına niçin dönüştürüldüğünü anlamak istediklerini belirttiler.
İlk sözü alan DP belediye meclis üyesi Mahir Ünal 1993 daha önceki yönetimde de meclis üyesi olduğunu, dolayısıyla böyle bir sorunun gündeme gelmesiyle birlikte ilgili yerin planını iptal ettiklerini dile getirdi. Ünal havaalanı içindeki yerin mutlaka fuar alanı olarak kalması gerektiğini belirtti.

BU YERLERDEN RANT MI ELDE EDİLECEK
MHP belediye meclis üyesi Garip Şandır ise bu toplantıdan bir şey anlamadıklarını kaydetti. Şekere ve Cırtaman’ın tarım alanı, fuar alanı olan yerin ise konut alanına dönüştürülmesinin İskenderun için sakınca doğuracağını kaydeden Şandır, “Böyle bir durum karşısında birileri fakir, birileri ise daha da zenginleşiyor. Adamın yeşil alanı konut alanı oluyor, fuar alanları yine konut alanına dönüştürülüyor. Bizim sıkıntımız budur” şeklinde konuştu. Şandır ayrıca, “İskenderun’da yeşil alanların ne kadar bölümü konut alanına açıldı?” şeklinde sorusuna ise cevap bulamadı.
BİZ BÖYLE BİR TOPLANTI BEKLEMİYORDUK
AK Parti İskenderun Belediye Meclis üyesi, İbrahim Yaran, şehir plancısı Eray Büyükvelioğlu’nun ‘Sahile yakın yerler konut alanına dönüştürülemez’ şeklindeki açıklamasına binaen, ‘Madem sahile yakın yerler konut alanına açılamıyor. Biz burada neyi tartışıyoruz. Bu toplantının amacı nedir?” şeklinde yaklaşımda bulundu.
Şimdi imar komisyonundan geçip il genel meclis üyelerinin oylarına sunulacak olan 1/25000’lik plandaki Şekere ve Cırtıman’ın tarım alanına, fuar alanının ise konut alanına dönüştürülmesi ile ilgili durumun ne olacağı merakla bekleniyor.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.