Kimimiz aynaya bakacak usta!

Bir nefes alacak herkes..
Kimimiz aynaya bakacak usta!
Kim ne derse desin.. Bu sonuçlar diyor ki;
MHP: Bu referandumun açık kaybedeni.. MHP’nin etkili olduğu yerlerde “Hayır” oyları dişe dokunur hale gelmedi. Devlet Bahçeli’nin MHP’yi getirdiği, “aşırı milliyetçi” yapı çökmüştür. MHP sağ tabanda çok büyük oranda kayıp yaşamıştır. Merkezden uzaklaşan ve radikalleşen bir sürece çekilmiştir. En kuvvetli olduğu yerlerde bile etkili olamamıştır. Bu yapı MHP içinde çok ciddi bir tartışma yaratacaktır. Osmaniye’de, Dörtyol’da, Kırıkhan’da, Yayladağı’nda, Hassa’da, Belen’de alınan sonuçlar MHP içinde ciddi bir ‘tükeniş’e yol açıyor.
MHP’nin bunu görmesi Türk siyasetinin geleceği açısından önemli.
Ya görürler, ya yok olurlar..

CHP: Kılıçdaroğlu’nun ve CHP’nin sekretarya sorunu var.. Sonuçlar gelirken, CHP liderinin oy kullanamaması halen seçmenin dilinden düşmüyor. Ana muhalefet lideri, “Fıkra gibi” oy kullanamadığı bir manzaranın “Hayır’lı” olmasını nasıl bekliyordu acaba? Ve anında tepkisini gösterdi seçmen:
“- Boykot edeceğini bilseydik. Ona göre davranırdık.”
İşte budur seçmenin gerçeği..
İskenderun’u baz alıp siyasi yorum yapmak gerekirse.. CHP ilçe teşkilatı İskenderun’da çok çalıştı.. Gerek CHP Milletvekili Abdulaziz Yazar gerekse ilçe başkanı Zeki Çıkan yoğun gayret gösterdi. Ekip anlayışıyla “Hayırları” belirli bir seviyeye getirmeyi başardılar. Partinin güçlü olduğu yerlerde güçlerini artırdılar. Yalnız CHP için genel anlamda şu ifadeler yaygın olarak kullanılıyor.. CHP referandum sürecinde, partide yapılmak istenen rota değişikliğini yeterince anlatamadı. Hâlâ ‘yeniliğe kapalı, tutucu’ olarak algılanan “devlet partisi” imajını özellikle Anadolu’da değiştiremedi. Kılıçdaroğlu’nun yeni görüntüsü, İskenderun CHP yönetimindeki “yeni düzen”e rağmen verdiği “statükocu” yapıyı örtemedi.

AK PARTİ: Milletvekili Orhan Karasayar ile ilçe teşkilatının İskenderun’daki gayreti birçok bölgede etkili oldu. Çok çalıştılar.. Mesela Denizciler yüzde 70’in üzerinde ‘Evet’ oyu çıkardı. Bekbele de öyle, köyler ise yüzde 85.. Katılım oranı gayet iyi.. Ve netice itibariyle, İskenderun genelinde yaklaşık 74 bin seçmen “evet” dedi. Oysa ‘Hayır’daki 99 bin oyun içerisinde CHP, MHP, Türkiye Partisi, İşçi Partisi, DSP ile Demokrat Parti de vardı.. Yani 73 bin ‘Evet’e bakıp, tek başına AK Parti’yi başarılı görmek de mümkün..
Son olarak.. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan amacına ulaşmıştır. AK Parti, Türkiye’nin her bölgesinin partisi olduğunu açıkça göstermiştir.
Başbakan Erdoğan AK Parti’ye asla oy vermeyecek, bırakın oyu selam bile vermeyecekleri “Evet”e ikna ederek önemli bir liderlik sergiledi.
8 yıla yaklaşan iktidara rağmen güç kaybetmedi..
Ne dersek diyelim..
2002’de onca medya saldırısına..
2007’de muhtıraya, yargı operasyonlarına..
2010’da geniş bir cephenin Hayır’ına rağmen, 8 yılda hedef oyunu her seferinde yükselten bir parti var.
30-40-50, hep ileri gitmiş..
Ve nasıl oluyor da AK Parti “hızla yükseliyor” diye kimileri merak etmeyecek mi!?
Başta siyasetçiler, gazeteciler..
Sözüm sizlere..
Bir yandan yenilenmek için sancılar içinde kıvranan bir ülke var.
Bir yandan değişme biçimi de, direnme şekli de bin tür kire, çamura bulanmış..
Yeter artık!
Bir nefes alacak herkes..
Bir düşünecek..
Kimimiz de şapkasını önüne koyacak, aynada kendisine bakacak usta!

TWITER’DA KILIÇDAROĞLU GEYİKLERİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun referandumda oy kullanmaması, sosyal iletişim ağı Twitter’da geyikler dönmesine neden oldu.
İşte Kılıçdaroğlu için yazılanlar:
* Kemal’in dediğini yap yaptığını yapma..
* BDP’den son dakika açıklaması: Kılıçdaroğlu’na oy kullanmaması yönünde herhangi bir baskıda bulunmadık!
* BDP’den yeni açıklama: Kılıçdaroğlu’nun boykot edeceğini bilseydik seçim ittifakı yapardık.
* CHP referandumun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidecekmiş. “Bizim başkan oy veremedi sayılmaz” diyolarmış..
* Şimdi Başbakan demez mi, “Daha oy kullanmayı bile beceremeyen bir genel başkan ülke yönetimine talip oluyo” diye, haksız mı yani?

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.