SEÇİM KAZANMADA ÖNEMLİ KRİTERLER

Türkiye çok kritik bir seçim süreci içerisine girdi. Alınacak sonuçlar, partiler için son derece önemli. Seçime kimileri bir yıl önceden hazırlandı, kimileri ise’ Çevremin baskısı ve hizmete aşık olduğum için adayım’ dedi. Tabii Türkiye’de seçim kazanmak hele de belediye seçimini kazanmak o kadar kolay değil. Siyasette insanların ne zaman ne yapacağı hiç belli olmaz. Ancak seçim kazanmak için yoğun çalışmaların içinde birde ince fakat çok önemli hususları da göz ardı etmemek gerek.
Mesela!
Kendine güven,
Etkili konuşma,
Kısa ve özlü anlatım,
Psikolojik etkenler,
Protokol kuralarına uyma,
Zamanı iyi kullanma,
Geçimsiz görünmeme,
Şahsi çıkar hesabı içinde olmama,
Organize olmak,
Gerilimden uzak durmak,
Tahrikçi değil, iknacı olmak,
Kaynakları iyi kullanmak,
Ve son sözü söylemek,
Evet bu kriterlere uymak seçim kazanmanın kapısını bir nebze de olsa aralayacağına inanıyorum.
Seçim kampanyası yürütmek oldukça zor ve planlı çalışmayı gerektirmektedir. Aynı zamanda adaylar kendilerini seçmenlere anlatmak zorundadırlar. Aday ile seçmenin buluşacağı, bu buluşmanın hangi yollarla ve nasıl yapılması gerektiği de oldukça önem arz etmektedir.
O da!
Kişilikli,
Saygın
Dürüst ve ideal bir yönetici profilini ortaya koymak ve seçim çalışmalarını yaparken, nelere dikkat etmek gerektiğini belirlemektir.
Adaylar seçim kampanyası süresinde iyi çok iyi bir hazırlık devresi geçirmelidirler. Hazırlık aşamasında adaylar, geçmiş dönemdeki seçim sonuçlarını, seçim ve seçmen nüfus bilgilerini, sivil toplum örgütlerini vs. bilgilerini iyi temin etmelidirler. Bunun dışında rakip adayların tanınması içinde bir çalışma yapmak gerekiyor.
Kullanılacak olan sloganların belirlenmesi de çok önemli bir yer teşkil ediyor. Ayrıca seçim kampanyasının finansmanı ve yapılacak çalışmaların önceden planlı bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Başkan adayları seçim kampanyası boyunca sürekli olarak seçmenleriyle iletişim kurmak zorundadır. Bu nedenle de iletişimde bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Aday, insanlarla iletişime girerken, onların algılama kapasitelerinin duygularının, cinsiyetlerinin bu iletişimde nasıl etkisi olduğunu bilerek hareket etmesi gerekir.
En önemli hususlardan birtanesi seçmenin adayla ilk tanışması.
Aday öncelikle tanışma ortamının doğduğu yerde, oturuyorsa ayağa kalkmalı ve karşılamalıdır. Karşılaşan kişiye;
Merhaba,
Hoş geldiniz,
Günaydın
gibi sözcüklerle hitap etmelidir ve el sıkışır.
Günümüzde televizyonların kamuoyunu yönlendirme ve etkilemedeki önemi herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir.
Seçimin kaderini belirleyecek en etkili kampanya tekniklerinden bir tanesidir.
Bu nedenle aday kendini,
Televizyonlarda,
Gazetelerde,
çeşitli ortamlardaki tartışma programları seçmenin adaylar hakkındaki ayrıntılı bilgi düzeyini yükseltir, kanaatleri pekiştirir.
Adaylar seçmenin isteklerini, beklentilerini, bilerek programa katılmalı, adaylar ve seçmenlerin duymak istediği konular üzerinde yoğunlaşmalıdır. Aday tartışma programlarına katılmak için ciddi bir hazırlık safhası geçirmelidir. Adayın saç kesiminden sakalına, kıyafetinden elinde tutacağı aksesuarlara ve önündeki dosyalara kadar her şeyin en iyi bir şekilde planlanması gerekir.. Aday tartışma programlarında konuşulacak her türlü konuya hazırlıklı olmalıdır. Mümkünse aday rakiplerini, stratejisini kurguladığı konu üzerinde konuşmaya zorlamalıdır. Böylelikle rahat bir görüntü izlenimi doğurur ve rakip adaylar bundan rahatsız olur. Evet seçime girecek olan tüm adaylarımıza başarılar dilerken, bu saydım kriterleri de göz ardı etmemeleri gerektiğine inanıyorum.
Başarılar..

Önceki İçerikİNSANIN BAŞINA GELEN KÜÇÜK ŞEYLER..
Sonraki İçerikBÖLGESEL İNSİYATİFİ OLUŞTURABİLİR MİYİZ?
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.