MATEMATİĞİ SEVDİREN DEHALAR..

Nereden başlayacağımı bilemiyorum.
Aklımızda hep onlar var. Nerede bir matematik yarışması varsa, mutlaka gözlerimiz onları arıyor.. Olağanüstüler, muhteşemler..
Dile kolay.. 17 il, 492 okul ve bin 964 öğrencinin yarıştığı, OYAK Matematik Yarışması’nda Türkiye birinciliğini Hatay’a armağan ettiler.
Gururlandım yine….
Bölgemiz adına art arda önemli ‘başarı’ haberlerini telafuz etmek ne kadar güzel..
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın, Osmaniye yatırımındaki emeğine ve çabasına, en güzel ve anlamlı ödülü, yine Tosyalı Ailesi’nin ‘hayırsever’ katkılarıyla hayat bulan Tosçelik Fen Lisesi’nin yürekleri ışıl ışıl öğrencilerinden geldi. Fuat Tosyalı için en anlamlı ödül budur..
Yorgunluğunu alıp, çalışma azmine güç veren ve O’nu yeni yatırımlara sürükleyen yaşam felsefesine en ‘sağlam’ katkı budur..
Üstelik, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde, Hatayımız’a en büyük armağan..
Bundan daha büyük bir mutluluk olur mu?
***
Ben eğitimin hayatımızı nasıl değiştirdiğini, güzelleştirdiğini sık sık tekrarlarım.
Matematik, bu değişimi sağlayan en güçlü eğitim dalı.
İçinde yaşam var, görsellik var, başarı var.
Uzağa gitmeyin..
İskenderun Tosçelik Fen Lisesi öğrencilerine baktığınızda, kendinizi ‘Hayat Matematiktir’ seyirciliği sınavından da geçirmiş olacaksınız.
Ben matematiği onlarla daha çok seviyorum..
Farklı bir yanları var.. Gizemliler..
Hayatımızda attığımız her adımın, matematiksel bir tarafı olduğunu gösteriyorlar bize.. Sanırım, bu başarıya ortak olan, okul idaresi, aile birliği ve öğretmenler hakkında fazla söz etmeye gerek yok. Başarı ortada çünkü..
Sanki eski bir ustanın ‘denklemlerle’ dolu yeni kitabını okumak gibi birşey..
Sanki, kimi zaman yeni, genç bir matematik dehasını tanımak gibi bir duygu..
İnanıyorum ki, güzel İskenderun baharını ‘Tosçelik Fen Lisesi öğrencileri’ daha da güzelleştirecek. Başta Hayırsever İşadamı Fuat Tosyalı olmak üzere, bu başarıya emek veren herkesi kutluyorum..
Bu ödül, İskenderun’u tanıtmakla kalmıyor, genç dehaların, bilim adamlarıyla, düşünürlerle tanışmalarını, buluşmalarını, konuşmalarını sağlıyor.
Ve herşeyden önce bu ödül, bizim olması gereken mutluluk haritasını çiziyor.
Bravo gençler! Binlerce kez..

YAĞMUR SUYUNU TOPLAYALIM
Küresel ısınmanın etkileri, malumunuz.. Suya ihtiyacımız var. O bakımdan sadece İskenderun’un değil, dünyanın sorunu.. Olaya birinci dereceden ilgi duyulması ve Aslantaş Barajı’ndan gelecek suyla ilgili alternatifler ortaya konulması bu yüzden..
Yazıma tepkiler olumlu.. Dün, AK Parti İskenderun Belediye Başkan aday adaylarından Haşmet Kolağası ile ‘su’ meselesini konuştuk, dertleştik.
Neler yapılabileceğimizi tartıştık..
Biliyorsunuz ki, Kolağası yerel seçimler öncesinde önemli projelerle gündeme gelmiş, somut örneklerle İskenderun’un geleceğine farklı bir soluk getirmişti.
Kalıcı çözüm önerilerini, az bir bütçeyle masaya yatırabilen bir isim olduğundan, fikirlerini oldukça önemsiyorum.. Yağmur suyunu toplamak için, daha önceden araştırdığı ve tespit ettiği bazı bölgeler var.. Yerinde görmüş, incelemiş ve resimlerle ana hatlarını ortaya çıkarmış.. Akçay, bu bölgelerden biri.. Karaağaç ve Nardüzü’nden akan yağmur suyunun denize karıştığı sahalar.. Sarıseki’deki su havzasının Mersin çayına akan kısımları gibi..
Aslında yüreğimiz sızlıyor. Daha önce de yazmıştım. Dörtyol Özerli’de akan suyun boşa akmasına içerlemiştim. Meğerse yalnız değilmişim.. Haşmet Kolağası olayı bütünüyle ele alıyor. Yağışlarla birlikte yılın neredeyse 7-8 ayında yarıklardan akan sularımızı toplamamız gerektiğini anlatırken, setlerden, göletlerden sözediyordu.
Haklı da..
Amanoslar’dan akan yağmur sularını da hesaba katıyor..
Resimlere baktıkça, Akçay’a uzanan arazilerin, yağmur suyunu toplamaya elverişli olduğunu daha rahat gözlemleyebiliyorum..
“Kanallar açabiliriz, yeraltı tünellerini bölgeye uzatabiliriz” fikriyle, bölgede akan her su damlası için tasarruf uygulayabileceğimizi hatırlatmayı da ihmal etmiyordu Haşmet Kolağası..
Dedim ya, su önemli..
Tarım için, bizim için, geleceğimiz için..
Muhabettin sonunda karşılaştığımız ilke şudur..
Ne kadar diyalog, o kadar hizmet!

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.