GÖREMEDİĞİNİZ YER SİZİN DEĞİLDİR!

Mutlu olmak varken..
Geçenlerde okudum.. Bir şiirin adı.. Bu dize, arada bir insanın yüreğine güneş gibi doğuyor. Gerçekten mutlu olmak varken, nelerle uğraşıyoruz.
CHP Belediye Meclis Üyesi Av. Bülent Akbay ile yaptığımız programın ardından kısa bir sohbette bulunduk. Şu sözü çok hoştu:
“Hayatta bizi mutlu edecek her yöne açık olmalıyız. Mutsuz olduğumuz unsurlardan kaçınmalıyız. Ben hayatım boyunca öyle yaptım. Ekmeği, düşünceyi, sevgiyi paylaştım, mutlu oldum..”
Oysa biz nelerle dertleniyoruz? Politik mücadeleler, haşin kavgalar, sen-ben itişmeleri, ego çatışmaları sarmalamış çevremizi..
Doğal olarak eleştiriyoruz.. Ama görüyorum ki, İskenderun’da her oluşumun ekseninde halk var.. Politik mücadeleler prim yapmıyor. Kavgadan uzak, eleştirilere olgunlukla cevap verebilen bir yerel yönetim işliyor İskenderun Belediyesi’nde.. Meclis üyeleri de buna dahil.. Yazdığınız her makaleden ders çıkaran bir belediye başkanı ve meclis üyeleri var mesela..
Bilgi eksikliğinden ötürü, kamuoyunda oluşan dedikodular nezdinde bir bilgi kirliliği hakimdi.. Bu süreçte 53 gün boyunca neredeyse günün 20 saatini dosyalar arasında harcayan, günde 500 vatandaşla birebir görüşen bir belediye başkanının yine de basın mensuplarını bir tebessüm, bir gülümseme edasıyla karşılaması ve onlara aynı sıcaklıkta ve olgunlukta davranması oldukça etkileyici bir davranış biçimi..
Başkan Yusuf Civelek, Cumartesi günü, Briç Kulübü Salonu’nda basın mensuplarının karşısına geçti. Daha donanımlı, daha bilgili, konulara hakim ve hizmet aşkıyla tutuşan bir belediye başkanı gördüm karşımda.. Dr. Yusuf Civelek, toplantının amacını anlatırken, önünde duran tek bir dosyadan faydalanmadı örneğin..
Daire müdürlerinden ekstra bilgi tazelemeye gerek duymadı. Dahası.. İskenderun’un her karış toprağına adım atmak, sorunları yerinde tespit etmek, sorunları bire bir vatandaşlardan duymak gibi ayrı bir gayret gösteriyor..
Şu sözü çok önemli:
“- Göremediğiniz yer sizin değildir..”
Toplantıya bu sözlerle giriş yaptı. Aslolan hizmettir.. İskenderun şehir merkezi veya sahiliyle, tepeler, bir onun gözünde..
“Gaziantep gibi olmalıyız” derken, güçbirliği kavramı içerisinde insan odaklı bir yönetim anlayışından sözediyordu.. Bir de ekleme yaptı Sayın Civelek:
“- Halkından kopan bir yönetim, yıkılmaya mahkumdur..”
Kent Konseyi’nin ilk ayak sesleriydi bu ifadeler.. “Kent Konseyi’ni kuruyoruz” diyerek, ilk işaretini verdi ve alınacak her kararı meclise taşıyacaklarının da sözünü aktardı.
Aslında İskenderun için yapılacak daha çok şeyler var. İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek bu durumun farkında.. Zira, çabası o yüzden..
En önemli sorunlar, elektrik, su ve imar..
Sayın Civelek, belediyenin profilini ana hatlarıyla ortaya koyarken, bir dönemin yargılanmasından çok, belediye ile ilgili geleceğe dönük verilere odaklandı.
Öncelikleri var çünkü..
* Gelirde kaçakların önlenmesi..
* Mevcut kaynakların daha etkin kullanılması..
* Tahsilat sisteminin geliştirilmesi..
* Giderleri azaltıcı tedbirler gibi..
Buraya dikkat.. Sayın Civelek’in yukarıda ifade ettiği öncelikler hesaplandığında, orta vade içinde bir su şebekesini yenileyecek miktara tekabul ediyor..
Bu şekilde tasarruflar trilyonlar bazında hizmete dönüşecek..
Umutlandım.. Çünkü, İskenderun Belediyesi geçmiş dönemden gelen büyük bir borç yükü altında.. Ama, herşeye rağmen müthiş bir azim ve çalışma şevki var..
Belediyenin tüm olanaklarından faydalanmak birinci kural.. Öyle, atıl durumda kalan tesisler çöpe dönüşmeyecek.. Örneğin, taş kırma veya beton santralleri tekrar bakımları yapılarak, üretken bir duruma getirilecek..
Bunlar harika haberler.. İçimizi ısıtıyor, huzur veriyor..
Tıpkı su şebekesi gibi.. Eskimiş su şebekesinden dolayı su kaybı yüzde 65’i buluyordu. Dünya standartlarının çok çok üzerinde bir kayıp..
Herşey bir yana.. Su kuyularının aylık elektrik sarfiyatı 275 bin lira.. Yeni şehir şebekesi 2012 yılına yetiştirildiğinde, su için aylık elektrik harcaması 40 bin liraya düşecek..
Tasarrufa bakar mısınız? Müthiş..
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek’in heyecanı, umutları bunlarla da sınırlı değil..
Yeni imar çalışmaları kapsamında hava fotoğraflarıyla kentin durumu incelenecek, ardından jeolojik çalışmalara başlanacak.. Taşocakları ile ilgili bakanlık ve valilik nezdinde çalışmalara hız verildi. Çöp fabrikası aynı keza.. İnşaatına, yer tahsisinin sağlanmasından sonra start verilecek..
Tüm bu topyekün çalışma, İskenderun’un çehresini değişterecek bir model içeriyor..
Yol çalışmaları da öyle..
Birkaç çalışmayı paylaşmak istiyorum..
* Altyapısı biten tepe mahallelerindeki yolun asfaltlanması..
* Dik yolların beton ve kilitli parke ile kaplanması..
* E-91 karayolu üzerindeki servis yolu çalışmalarının 10 gün içerisinde tamamlanması, bu güzergahtaki trafik sorunun giderilmesi gibi..
Biliyoruz ki, sorunların tespiti için muhtarlarımız yol gösterici bir rol üstleniyor.
Bu doğrultuda, sayın Civelek’te ‘birlikte’ çalışma ön görüsü hakim.. 28 mahalle muhtarına belediyede tahsis edilen ‘nöbetçi muhtarlık’ uygulamasına girildi bile..
Dört mahallede semt pazarı ve dinlenme parkları için yer tespiti yapıldı..
Ve en önemli ayrıntı..
Sayın Civelek, eski bitpazarı yeri için, yeşil alan ve dinlenme parkı peyzaj çalışmalarına başlandıği müjdesini verdi.. Mustafa Kemal Mahallesi’nde sosyal ihtiyaçlara cevap verecek proje çalışması kapsamında ise, 10 dönümlük alanda, kafesi, çocuk oyun grubu, dinlenme alanı ve spor tesisi yer alacak..
Unutmadan..
İskenderun için rüzgar gülü projesi de yolda.. Bedeli 3 milyon dolar.. Gözümüzde büyütmeyelim, çünkü 5 yılda kendini amorti ediyor..
Sonra? Sonrası için 70 yıl İskenderun Belediyesi, artık yüklü elektrik faturalarından kurtulacak.. Sayın Civelek’le sohbetimiz yaklaşık iki saat sürdü. Anlatılan her proje, ‘herşeyin daha güzel olacağının’ işaretlerini taşıyor..
Rahat ve gayet içtendi Sayın Civelek..
Bizim de temennimiz buydu. Bilgi!
Sağlıklı bilgi..
Dedikodulardan arınmış, hizmeti baz alan, güçbirliğini esas alan topyekün bir hareket..
Basınla daha ilk toplantısında Sayın Civelek, kafamızda yer alan soru işaretlerini giderdi.. Hep söylüyorum.. Türk siyasetinin gerçek performansı yerel yönetimlerde atıyor..
Bir de çok önemli bir faktör daha var.. Anlıyorum ki, Sayın Civelek İskenderun’un şehrine aşık bir hemşerisi.. Toplantı boyunca övünerek, yaşadığı, ekmeğini kazandığı şehri aşkla anlatıyor..
O’nu toplantı boyunca gördüğümde, 29 Mart’taki o geceyi çok daha iyi anladım.

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.