DÜNYA BİZE ARTIK ‘CÖMERT’ DEĞİL!

Dış kaynaklı haberlerin değerlendirmeleri ürkütücü..
Detaylara baktığımızda tehlikeyi yakından görebilmek mümkün. Başımızı nereye çevirsek, aynı feryatlar:
“Dünyanın yiyecek stokunun bu kadar hızlı ve etkili düşüşü öngörülemedi.”
Aynı değerlendirmeye göre, gıda fiyatları da tarihi seviyelere yükseliyor.
Çevrecilerle görüşüyorum, gelişmekte olan ülkelerde gıda bulma sıkıntısının birçok insanın hayatı için ciddi bir risk oluşturacağını söylüyorlar.
Mutfağa ateş topu düstüğü ortada..
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yaklaşımı, artık hayatın, dar gelirli aileler açısından hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor..
Devletin bakanı eğer topluma seslenip, “Tüketicileri biraz daha dikkatli olmaya çağırıyoruz; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar” diyebiliyorsa, bu, koca market reyonlarında pirinci artık mumla arayacağız demektir.
Ve gün gelecek diğer gıda besin maddelerini de..
Haber merkezindeki arkadaşlarım, pirincin evlerde stoklanmaya başladığını duyurdular.
Şeker aynı keza..
Bir ay içerisinde belki 10 kez zam gören sofra yağını konuşmuyorum bile..
Toptancılara sordum..
2006 yılında yüzde 9 artan gıda fiyat endeksinin, bu yıl, küresel ısınmanın getirdiği kuraklıktan ötürü yaklaşık 4 kat arttığını ve endeksin yüzde 40’a yükseldiğini duyurdular.
İnterneti karıştırıyorum..
İklim değişikliği ve küresel ısınma dünya çapında tahıl rezervlerinde de yüzde 11’lik bir azalmaya yol açtı ve rezervler 1980’den beri ilk defa en düşük seviyeye ulaştı. Buna göre, sene başında dünyanın 11 haftalık mısır stoku varken, bu süre 2007’nin son ayında 8 haftaya düştü.
Ziraat mühendisleri kaygılı..
Bildiğim, tanıdığım çiftçiler de öyle..
“Psikolojimiz bozuluyor” diyorlar..
Çiftçi kesimi bu gelişmelerin, gıdada arzın talebi karşılayamamasının bir sonucu olduğunu ve bu sıkışıklığın kolay kolay giderilemeyeceğini belirtiyorlar.
Bana sorarsanız, Dünya artık insanoğluna cömert davranmıyor. İnsanoğlu tarafından kirletilen tüm katmanlar, hastalığı dışarıya kusuyor.. Şimdiden kuraklık, seller ve fırtınalar gibi alışılmadık hava koşullarının, tarım ülkelerinde üretimi düşürdüğü artık sır değil.
Son yıllarda düşen yağış oranının azalması sonucu birçok çiftçinin toprağını satarak, suyun daha bol olduğu bölgelere akın ettiğini de biliyoruz.
BU DURUMU GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ
Artık farz oldu.. Bu gelişmeler ışığında, vakit kaybetmeden Hatay’ın genelinde bir yol haritası belirlemeliyiz.
Tarım ve yardım politikalarını gözden geçirmeliyiz.
Her tarafımız toplu konutlarla betonlaşacağı yerde, örneğin seçim politikaları yüzünden dar gelirli ailelere paketlerle yiyecek gönderilmesindense, söz konusu tarım kesimlerinde çiftçilere yerel bazda destek verilmesi önerilerimden biri.
Demem şu ki:
* İnsanları bugüne dek kolaya alıştırarak, elden balık dağıtmak yerine, balık tutmayı öğretemeyecek miyiz?
Yetti gayri.. Üretim yok, tüketim çok!
İki vekilimiz var, ikisi de tarımı, toprağı, suyu biliyor..
Biri profesör, ötekisi Ziraat Mühendisi..
Hani ikisi birlikte bir seminer verseler, değişik yer ve zamanlarda konferans tertipleseler. halkın bilinçlenmesini sağlasalar..
Hataları, doğruları, yanlışları konuşsalar..
Fena mı olur!
ÖZÜRLÜLERİMİZ SAHİPSİZ DEĞİL!
Daha düne kadar..
Özürlü vatandaşlarımızın hak ve hukukunu koruyan bir partinin varlığından haberim bile yoktu..
Öyle ki, Türkiye’de hızla örgütlenen bu siyasi partinin Hatay il başkanı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Hatay Şube Sekreteri Ali Yeşilova’nın kardeşi..
Adı Kadir Yeşilova..
Bizim Ali Yeşilova kadar, azimli ve atak olacağından şüphem yok..
Biliyoruz ki, özürlülerin de kendilerini anlatabilecekleri, aynı çatı altında seslerini duyurabilecekleri bir örgütlenmeye ihtiyaçları vardı.
Elbetteki, Türkiye’nin sorunlarını onlarda tartışacak, onlarda, fikir ve beyanatlarını paylaşacak..
Azımsanmayacak bir sayıya sahipler..
Türkiye’de 13.5 milyon özürlü vatandaşımızın var olduğunu bilmek, diğer siyasi partilerimizin, bundan böyle seçim bildirgelerinde “özürlülerin taleplerini’ de içeren bir yaklaşıma sürekleyeceği aşikardır.
Dün açılış vardı Antakya’da.. Türkiye Özürlüler Partisi (TÖP) Hatay İl Teşkilat binası, genel başkanları Rafet Türkmen’in katılımıyla hizmet vermeye başladı.
Kadir Yeşilova’yla haftasonu görüşmüştüm..
Neşeli ve pozitif enerji yüklü bir insan..
Yeşilova’nın, “Yılmaz bey.. Hatay genelinde 3 bin 500 civarında özürlü vatandaşımız var. Onlarla daha yakın olmak, sorunlarını paylaşmak istiyoruz. Onlar da insan, onların da ihtiyaçları, talepleri var..” sözüne fena halde takıldım doğrusu..
Ve hatırlatıyor:
“Çağdaş, demokratik değerlerle siyaset yapma anlayışını benimseyen partimiz, özürlüler adına kanayan birçok yarayı tedavi etmek üzere kuruldu. Ülkemizin sorunlarına dünya gerçekleriyle paralel biçimde kalıcı çözümler sunmayı hedefleyen ve topluma hizmet etmeyi esas alan bir partiyiz.”
Türkiye genelinde 21 ilde örgütlenen Türkiye Özürlüler Partisi’nin Hatay İl Başkanı Kadir Yeşilova’ya bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyor, özürlülerimiz adına kalıcı çözümler sunmasını diliyorum…

Dış kaynaklı haberlerin değerlendirmeleri ürkütücü.. Detaylara baktığımızda tehlikeyi yakından görebilmek mümkün. Başımızı nereye çevirsek, aynı feryatlar:“Dünyanın yiyecek stokunun bu kadar hızlı ve etkili düşüşü öngörülemedi.” Aynı değerlendirmeye göre, gıda fiyatları da tarihi seviyelere yükseliyor.Çevrecilerle görüşüyorum, gelişmekte olan ülkelerde gıda bulma sıkıntısının birçok insanın hayatı için ciddi bir risk oluşturacağını söylüyorlar.Mutfağa ateş topu düstüğü ortada..Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yaklaşımı, artık hayatın, dar gelirli aileler açısından hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor.. Devletin bakanı eğer topluma seslenip, “Tüketicileri biraz daha dikkatli olmaya çağırıyoruz; gerekirse birkaç gün pirinç almasınlar” diyebiliyorsa, bu, koca market reyonlarında pirinci artık mumla arayacağız demektir. Ve gün gelecek diğer gıda besin maddelerini de..Haber merkezindeki arkadaşlarım, pirincin evlerde stoklanmaya başladığını duyurdular.Şeker aynı keza..Bir ay içerisinde belki 10 kez zam gören sofra yağını konuşmuyorum bile..Toptancılara sordum..2006 yılında yüzde 9 artan gıda fiyat endeksinin, bu yıl, küresel ısınmanın getirdiği kuraklıktan ötürü yaklaşık 4 kat arttığını ve endeksin yüzde 40’a yükseldiğini duyurdular.İnterneti karıştırıyorum..İklim değişikliği ve küresel ısınma dünya çapında tahıl rezervlerinde de yüzde 11’lik bir azalmaya yol açtı ve rezervler 1980’den beri ilk defa en düşük seviyeye ulaştı. Buna göre, sene başında dünyanın 11 haftalık mısır stoku varken, bu süre 2007’nin son ayında 8 haftaya düştü.Ziraat mühendisleri kaygılı.. Bildiğim, tanıdığım çiftçiler de öyle..“Psikolojimiz bozuluyor” diyorlar..Çiftçi kesimi bu gelişmelerin, gıdada arzın talebi karşılayamamasının bir sonucu olduğunu ve bu sıkışıklığın kolay kolay giderilemeyeceğini belirtiyorlar.Bana sorarsanız, Dünya artık insanoğluna cömert davranmıyor. İnsanoğlu tarafından kirletilen tüm katmanlar, hastalığı dışarıya kusuyor.. Şimdiden kuraklık, seller ve fırtınalar gibi alışılmadık hava koşullarının, tarım ülkelerinde üretimi düşürdüğü artık sır değil. Son yıllarda düşen yağış oranının azalması sonucu birçok çiftçinin toprağını satarak, suyun daha bol olduğu bölgelere akın ettiğini de biliyoruz.
BU DURUMU GÖZDEN GEÇİRMELİYİZArtık farz oldu.. Bu gelişmeler ışığında, vakit kaybetmeden Hatay’ın genelinde bir yol haritası belirlemeliyiz. Tarım ve yardım politikalarını gözden geçirmeliyiz. Her tarafımız toplu konutlarla betonlaşacağı yerde, örneğin seçim politikaları yüzünden dar gelirli ailelere paketlerle yiyecek gönderilmesindense, söz konusu tarım kesimlerinde çiftçilere yerel bazda destek verilmesi önerilerimden biri.Demem şu ki:* İnsanları bugüne dek kolaya alıştırarak, elden balık dağıtmak yerine, balık tutmayı öğretemeyecek miyiz?Yetti gayri.. Üretim yok, tüketim çok!İki vekilimiz var, ikisi de tarımı, toprağı, suyu biliyor.. Biri profesör, ötekisi Ziraat Mühendisi..Hani ikisi birlikte bir seminer verseler, değişik yer ve zamanlarda konferans tertipleseler. halkın bilinçlenmesini sağlasalar..Hataları, doğruları, yanlışları konuşsalar..Fena mı olur!
ÖZÜRLÜLERİMİZ SAHİPSİZ DEĞİL!Daha düne kadar.. Özürlü vatandaşlarımızın hak ve hukukunu koruyan bir partinin varlığından haberim bile yoktu..Öyle ki, Türkiye’de hızla örgütlenen bu siyasi partinin Hatay il başkanı, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Hatay Şube Sekreteri Ali Yeşilova’nın kardeşi..Adı Kadir Yeşilova..Bizim Ali Yeşilova kadar, azimli ve atak olacağından şüphem yok..Biliyoruz ki, özürlülerin de kendilerini anlatabilecekleri, aynı çatı altında seslerini duyurabilecekleri bir örgütlenmeye ihtiyaçları vardı. Elbetteki, Türkiye’nin sorunlarını onlarda tartışacak, onlarda, fikir ve beyanatlarını paylaşacak.. Azımsanmayacak bir sayıya sahipler.. Türkiye’de 13.5 milyon özürlü vatandaşımızın var olduğunu bilmek, diğer siyasi partilerimizin, bundan böyle seçim bildirgelerinde “özürlülerin taleplerini’ de içeren bir yaklaşıma sürekleyeceği aşikardır.Dün açılış vardı Antakya’da.. Türkiye Özürlüler Partisi (TÖP) Hatay İl Teşkilat binası, genel başkanları Rafet Türkmen’in katılımıyla hizmet vermeye başladı.Kadir Yeşilova’yla haftasonu görüşmüştüm..Neşeli ve pozitif enerji yüklü bir insan..Yeşilova’nın, “Yılmaz bey.. Hatay genelinde 3 bin 500 civarında özürlü vatandaşımız var. Onlarla daha yakın olmak, sorunlarını paylaşmak istiyoruz. Onlar da insan, onların da ihtiyaçları, talepleri var..” sözüne fena halde takıldım doğrusu..Ve hatırlatıyor:“Çağdaş, demokratik değerlerle siyaset yapma anlayışını benimseyen partimiz, özürlüler adına kanayan birçok yarayı tedavi etmek üzere kuruldu. Ülkemizin sorunlarına dünya gerçekleriyle paralel biçimde kalıcı çözümler sunmayı hedefleyen ve topluma hizmet etmeyi esas alan bir partiyiz.”Türkiye genelinde 21 ilde örgütlenen Türkiye Özürlüler Partisi’nin Hatay İl Başkanı Kadir Yeşilova’ya bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyor, özürlülerimiz adına kalıcı çözümler sunmasını diliyorum…

Yılmaz Akpınar
1974 doğumlu. Güney Medya'da müdür. İskenderun'un önde gelen gazetecilerinden.