İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi bünyesindeki Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından “Uzakyol Vardiya Mühendisi/Makinisti Yetiştirme Eğitimi (A-III/1)” yetkisini aldı. Bu yetki ile İSTE, Türkiye’de bu alanda yetki alan ikinci üniversite oldu.
Bu önemli gelişmeyle birlikte öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra staj süreçlerini başarıyla tamamladıklarında, ticari gemilerde Uzakyol Vardiya Mühendisi olarak çalışma hakkı elde edecekler. Böylece mezunlar, yalnızca tersanelerde değil, denizlerde de aktif görev alabilecek.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel, bu kazanımın üniversite, şehir ve ülke için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bu yetki, sektördeki nitelikli mühendis ihtiyacını karşılamada büyük katkı sağlayacak,” dedi.
Bölüm Dekanı Prof. Dr. Ergül Yaşar ise bu başarının İskenderun’a yeni istihdam alanları kazandıracağını belirterek, yakın zamanda Türk denizciliğine daha fazla müjde vereceklerini ifade etti.