Karpal Tünel Sendromu (Elde sinir sıkışması)

Karpal Tünel Sendromu (Elde sinir sıkışması)El uyuşmasının en yaygın sebebi sinir sıkışmalarıdır.Karpal tünel sendromu ise el uyuşmasının birincil sebeplerinden biridir. Karpal tünel sendromu, adına median sinir denilen sinirin karpal tünel denilen kanalda sıkışması neticesi oluşan bir durumdur.
Hastalarda el bileğinde ve elde ağrı, uyuşma, karıncalanma, baş parmakta güçsüzlük, eldeki cisimleri düşürme, el kaslarında atrofi (kaslarda erime) şeklinde bbelirtiler görülür. Bu şikayetler özellikle geceleri daha da şiddetlenir. Gece uykudan uyandıran ağrı ve elde şişlik oluşabilir.
Hastalığın tek bir nedeni yoktur. Çeşitli risk faktörlerinin kombinasyonuyla ortaya çıkabilir. Romatoid artrit, obezite, diyabet, bileğin bükülmesini gerekli kılan çalışma hayatı gibi sinir hasarına neden olan faktörler hastalığın nedenlerine örnek verilebilir. Genellikle 40 – 50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür.
Karpal Tünel Sendromu belirtileri ile başvuran hastalar öncelikle muayene edilerek EMG yani sinir testi yapılır. Sinir sıkışmasının derecesine göre tedavi planlanır.
🔹Başlangıç ve erken seviyedeki sinir sıkışmaları egzersizler, günlük hayatta yapılacak değişiklikler,bileklik kullanımı vb. şekilde kontrol altına alınabilmektedir.
🔹Orta ve ileri düzeyde sinir sıkışması durumlarında cerrahi müdehale gerektirebilmektedir.
Op.Dr.Teoman Toni Sevinç
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Detaylı Bilgi ve Randevu
0850 305 77 55

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.