TÜBİTAK 4004 HATAY’IN DOĞASI PROJESİ BAŞARIYLA SONA ERDİ

TÜBİTAK 4004 HATAY’IN DOĞASI PROJESİ BAŞARIYLA SONA ERDİ TÜBİTAK 4004 HATAY’IN DOĞASI PROJESİ BAŞARIYLA SONA ERDİ TÜBİTAK 4004 HATAY’IN DOĞASI PROJESİ BAŞARIYLA SONA ERDİ TÜBİTAK 4004 HATAY’IN DOĞASI PROJESİ BAŞARIYLA SONA ERDİ TÜBİTAK 4004 HATAY’IN DOĞASI PROJESİ BAŞARIYLA SONA ERDİ

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında yürütücülüğünü Arsuz Akkent Defne Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Dr. Melike YAVUZ TOPALOĞLU’nun yaptığı proje ortaklarının İskenderun Teknik Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İskenderun Bilim ve Sanat Merkezi, Arsuz Milli Eğitim Müdürlüğü olduğu “Okul Dışı Öğrenme Ortamlarında Ekolojik Bir Hikaye: Hatay’ın Doğası” isimli proje 26-30 Eylül 2022 tarihleri arasında Hatay ilimizde gerçekleştirilmiştir.

🌿 Yeni atanmış ya da atanmayı bekleyen Fen Bilimleri öğretmenlerine okul dışı öğrenme ortamlarında çevre eğitimine dayalı temel eğitsel uygulamalarla ilgili bilgi ve becerilerin gelişimini sağlamayı amaçlayan proje Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Belediyesi, Hatay Bilim ve Sanat Merkezi, Antakya Belediyesi Bilim Merkezi, İskenderun Öğretmenevi gibi kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenmiştir.

🌿 Proje kapsamında özellikle Hatay’ın doğası, teknoloji ön planda tutularak atölye çalışmaları, drama dersleri, sunumlar, deneyler ve geziler icra edilmiş genç öğretmenlere hem eğitim verilmesi amaçlanmış hem de Hatay’ın tanıtımı hedeflenmiştir. Proje sebebiyle Türkiye’nin dört bir yanından öğretmenlik mesleğine büyük bir heyecanla başlamış/başlamaya hazır yeni mezun 30 Fen Bilimleri öğretmeni, 3 profesör öğretim üyesi ve 1 hekim kentimiz dışından gelerek projeye iştirak etmiş ve Hatay’ı tanıma imkanı bulmuşlardır.

Bu proje ile; Hatay’da bulunan Arsuz ve İskenderun’daki kamusal alanlar (plaj, cadde, park), İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tesisleri, İskenderun ENVİTEC geri dönüşüm tesisi, Arsuz EXPO alanı, Antakya Antik Cam Evi, Hatay Tıbbi Aromatik Bitki Müzesi, Antakya Meteoroloji İstasyonu, Antakya EXPO alanı, Antakya Bilim Merkezi gibi okul dışı öğrenme ortamlarının çevre eğitimin de nasıl ve hangi materyaller ile sunulabileceğini aktarmak amaçlanmıştır. Okul dışı öğrenme ortamları ile ilgili olarak mesleki bilgi, farkındalık ve deneyim kazanmaları ve çeşitli okul dışı öğrenme ortamları kullanarak iklimsel açıdan sürdürülebilir bir yaşam için çevre eğitim uygulamalarını keşfederek, renkli bir atmosferde öğrenmeleri amaçlanmıştır. Sürdürülebilir ve kalıcı bir “yeşil çevre” bilinci oluşturmak için, okullarda öğrencilerin aktif rol alacakları zenginleştirilmiş eğitsel faaliyetleri içeren okul dışı öğrenme ortamlarında gerçekleştirilen uygulamalı ders ve etkinlikler yapılmalıdır. Günümüzde biyosferdeki olumsuz giden birçok yaşamsal parametreyi değiştirmenin tek yolu insanı eğitmektir. Bu bağlamda en etkin ve kritik rol öğretmenlere düşmektedir. Bu proje kapsamında öğretmenlerin çeşitli okul dışı öğrenme ortamlarını derslerine entegre etmelerine yönelik bilgi, deneyim ve becerilerini geliştirmeleri, çevre eğitimine ve bilim uygulamalarına yönelik bilgi ve farkındalıklarının derinleştirilmesi tasarlanmıştır.
Projemizde uygulanacak yöntemler kapsamında, doğası çok özel olan Hatay ilimizin İskenderun, Arsuz ve Antakya ilçelerindeki seçilmiş çeşitli okul dışı öğrenme ortamlarında uzman eğitmen ve akademisyenler tarafından katılımcıların yaparak yaşayarak aktif katılım sağlayacağı gözlem, araştırma, sorgulama, deney yapma, teknolojiyi kullanma, grup ve saha çalışmalarının yürütüldüğü etkinliklerin planlanmasına yer verilmiştir. Proje sonucunda öğretmenlerin edindikleri bilgi, beceri ve vizyonu mesleklerini yürüttükleri yerleşim yerlerindeki mevcut olan okul dışı öğrenme ortamlarını formal eğitim faaliyetleriyle ilişkilendirerek dinamik ve etkili bir şekilde kullanmalarının artması beklenmektedir. Ayrıca katılımcı öğretmenlerimiz, okullarındaki diğer öğretmenleri ve velileri okul dışı öğrenme ortamlarında yürütülen uygulamalardan haberdar ederek farkındalık yaratacakları düşünülmektedir. Ek olarak bursiyer öğretmenlerimiz aracılığıyla orta okul düzeyinde öğrencilerin ve etkileşim içerisinde oldukları büyük bir kesimin “iklimsel felaketi önlemek üzere çevrenin korunmasına yönelik” bireysel ve toplumsal sorumluluk ve bilinç düzeyleri ile ilgili bilgi, tutum ve becerilerinin oluşmasına katkı sağlayacağı beklenmektedir.

iskenderunhaber
iskenderun haber sitesinin haberlerini yayınlayan genel editörü.