BAĞLANMANIN İLİŞKİLERİMİZE ETKİSİ

Erken çocukluk döneminde bağlanma tüm hayatımızı etkiliyor. 0-3 yaş döneminde çocuğun bakımvereninden (anne, baba, bakıcı, aile üyelerinden biri vb.) aldığı ilgi, bakım, sevgi bağlanmanın ne tür olacağını belirliyor. Bebek aileden yeterli ilgiyi aldığı ve ihtiyaçları karşılandığı zaman güvenli bağlanma gerçekleşiyor. Yeterince ilgi görmeyen, ihtiyaçları karşılanmayan çocuklar ise güvensiz bağlanıyor. Peki bu güvensiz bağlanma hayatımızı ve ilişkilerimizi nasıl etkiliyor ?

BAĞLANMANIN İLİŞKİLERİMİZE ETKİSİ

Güvensiz bağlanma; arkadaşlık, flört, sevgililik, nişanlılık, evlilik, aile bireyleriyle ve akrabalarla olan ilişkilerimizin hepsini olumsuz yönde etkiliyor. Güvensiz bağlanma kendini bazen kıskançlık bazen kaygı bazen de korku ve kaçınma olarak gösterebilir. Arkadaşımızın başka bir arkadaşıyla yakın olduğunu görünce üzülme, sevgiliyi kaybetmekten korkma, eşini aşırı kıskanma, aile üyelerine ve akrabalara güvenmeme vs. birçok farklı şekilde kendini gösterir. Ama temel olarak insanların çoğuna güvenememe ile kendini gösterir ve bu da birçok ilişki sorununa neden olur.

Sonuç olarak çocuklara gerekli ilgiyi vermeye ve onların ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılamaya özen gösterelim. Eminim ki bütün bakımverenler elinden geleni yapıyor. Ama demek ki yetmiyor. O çocukların bütün hayatı sizin elinizde, o küçücük bir bebekken vereceğiniz ilgide…

Psk. Simge AKÖZEL
Ben Simge AKÖZEL.16 Ağustos 1998 yılında Antakya'da doğdum.İlk ve ortaokulu Dr. Gani Bahadırlı İ.Ö.O'da tamamladım.İskenderun Demirçelik Anadolu Lisesi'ni kazandım.2 yıl orada okuduktan sonra İskenderun Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne geçiş yaptım ve buradan da 2016 yılında mezun oldum.2016'da Antalya Akdeniz Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi oldum.2019 yılında Adana Çukurova Üniversitesi'ne aynı bölüme geçiş yaptım.2022 yılında Çukurova Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum.1 Ağustos 2022'de Özel İskenderun Psikoteknik Değerlendirme Merkezi'nde çalışmaya başladım.İş hayatımı hâlâ burada devam ettirmekteyim.