Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Yangın Uçaklarımız uçabilecek kapasitede değil

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yangınlardaki son duruma ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Bakan Bekir Pakdemirli, yangınlara ilişkin yaptığı açıklamada “Şu anda aktif olan yangınlarda iyiye gidiş var” ifadesini kullandı.

Bakan Pakdemirli açıklamasının devamında şunları ifade etti:

“Aktif yangınlar Adana, Osmaniye, Antalya. Tüm yangınlara 3 uçak, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personel ile mücadelelerimize devam ediyoruz. 3 Antalya’da, 1 Muğla’da kayıplarımız var. Bugünler son derece hassas günler.

Zarar gören vatandaşlarımıza kredi borçları, TARSİM borçları ertelemesini sağlıyor olacağız. Yaban hayatında da kayıplarımız var. Bu son derece üzüntü verici.

Pakdemirli, THK uçaklarıyla ilgili soruya, “Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor. Envantere uçak alımı için sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başladık. Uçakların tedarikçisi THK, bizim THK ile bir problemimiz yok. Bunu da söylemiş olalım. Burada inanın uzay aracı kullanmamız gerekse orman teşkilatı olarak bunu kullanırız.” dedi.

Öte yandan yangınlarla ilgili açıklama Orman Genel Müdürlüğü, 71 yangından 57’sinin kontrol altına alındığını belirtti.

Muğla Milas ve Bodrum Güvercinlik yangını kontrol altına alındı. Her iki bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Edirne Keşan yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

Adana’nın Yüreğir ilçesinde dün akşam saatlerinde Belören Mahallesi’ndeki makilik ve ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Kozan’ın Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda 2 gün önce çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, alevlere karadan müdahaleye devam ediyor.

Öte yandan dün gece saatlerinde ilçeye bağlı Turgutlu Mahallesi’nde çıkan yangın sabah saatlerine kontrol altına alındı.

Adana’nın Feke ilçesi Karacauşağı Mahallesi’ndeki ormanlık alanda gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz ve söndürme ekibi sevk edildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Silifke’de dün sabah saatlerinde ilk olarak Boğsak mevkisinde başlayan ardından Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine sıçrayan orman yangını şiddetli rüzgar nedeniyle etkisini artırdı.

Gazipaşa’ya bağlı Küçüklü ve İnceğiz mahallelerindeki kızılçamla kaplı ormanlık alanda dün gece henüz bilinmeyen bir nedenle 4 farklı noktada yangın çıktı. Poyrazın da etkisiyle büyüyen alevler kontrolden çıkarak geniş bir alana dağıldı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bazı evlerdeki kişiler tahliye edildi. Gazipaşa Orman işletme Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa İtfaiye Birimi, sivil iş makineleri ve çok sayıda vatandaş yangını söndürmek için seferber oldu.

Kadirli’nin Kazmacalı, Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda, önceki gün saat 13.00 sıralarında çıkan yangın devam ediyor. Rüzgarın da etkisiyle binlerce dönüm alanın kül olduğu yangın, dün akşam saatlerinde Karatepe Aslantaş Milli Parkı’na sıçradı. 6 köyün tahliye edildiği, 20 evin de hasar gördüğü yangın, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi sınırlarına ulaştı.

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.