Hbb Başkanı Savaş: Ak Parti Grubu Bizi Kanunsuzluğa İtmekte Kararlı. Biz Yasalar Ne Emrediyorsa Onu Yaparız

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Kurulu’nun 2. birleşimi Lütfü Savaş başkanlığında yapıldı.
İlk birleşimde Ak Partili belediye başkanlarının su fiyatlarında değişiklik yapılması hakkında Meclis’e sunduğu önerge ile ilgili komisyon raporunun okundu. Raporla ilgili olarak Başkan Lütfü Savaş, fiyatlarda yapılacak değişikliğin kanunlara aykırı olduğunu belirtti.
SAVAŞ, ESNAFIN KURTULUŞ REÇETESİNİN AŞILANMA OLDUĞUNU SÖYLEDİ
HATSU’nun kurulduğu günden bu yana geçen süre zarfında çok büyük çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Savaş, “Esnafımızı tabi ki düşüneceğiz. Pandemi başladığı günden itibaren esnafa ne kadar destek yapıldı ürünlere ne kadar zam yapıldı bunlara bakmak lazım. Pandemi bitirse esnafın sıkıntısı da biter. Esnafı kurtarmanın yolu aşılanmanın tamamlanmasıyla olur” dedi.
SAVAŞ ALTYAPIDA YAPILAN YATIRIMLARIN BİR KISMINI AÇIKLADI
Savaş, Ocak 2017 ile Ocak 2021 tarihleri arasında HATSU’nun demirbaş listesinde bulunan bazı kalemlerdeki fiyat artışına dikkat çekti. Toplantıda, elektrik, asgari ücret, döviz, akaryakıt, demir ve çimento fiyatlarındaki artışlara dikkat çekildi ve “4 yıllık süre zarfında elektriğe yüzde 156,75; dolar yüzde 140,23, avro yüzde 179,03; benzin yüzde 50,96, motorin yüzde 60,13; demir yüzde 304,37 ve çimento yüzde 234,74 oranında artışa uğradı” denildi.
“GÖREVE GELDİĞİMİZDE BEREKETLİ HİLAL’İN TAM ORTASINDAKİ OVAMIZDA BİR TANE BİLE ARITMA TESİSİ YOKTU”
HATSU’nun 7 yılda nereden nereye geldiğini meclis üyeleri ile paylaşan Lütfü Savaş, “HATSU’daki arkadaşlarımız ayda 3 bin arıza ile uğraşıyor. Göreve geldiğimizde Erzin’in de Yayladağı’nın da içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi yoktu. Bereketli hilalin tam ortasındaki ovamızda bir tane bile arıtma tesisi yoktu. Hassa, Serinyol, Reyhanlı ve Kırıkhan’da yaptık. Kumlu’da da yapacağız” dedi.
“BUGÜNE KADAR BİRÇOK KEZ MAHKEMEYE ÇAĞRILDIK ANCAK ÇOK ŞÜKÜR Kİ HIRSIZLIKLA, AHLAKSIZLIKLA, YOLSUZLUKLA İLGİLİ SORGULANMADIK”
Lütfü Savaş konuşmasının devamında, “Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş bir belediyeyiz. T.C. Anayasası ve yasaları mevcut iktidar döneminde yapıldı. Yasalar ne emrediyorsa onu yapıyoruz. Bugüne kadar birçok kez mahkemeye çağrıldık ancak çok şükür ki hırsızlıkla, ahlaksızlıkla, yolsuzlukla ilgili sorgulanmadık. 12 yıllık siyasi hayatımda bir saniyelik mutluluk için hiç yalan söylemedim” ifadelerini kullandı.
“AK PARTİ GRUBU BİZİ KANUNSUZLUĞA İTMEKTE KARARLI”
Savaş, önergede teklif edilen değişikliğin samimi olmadığını söyleyerek “Bu değişikliği pandemi süresince ya da 6 aylığına teklif etseydiniz samimiyetinize inanırdım. Ancak bu arkadaşlarımız (Ak Parti Grubu) bizi kanunsuzluğa itmekte kararlı. Bu konuyu yüce Hatay halkına havale ediyorum. Onların engin ferasetine güveniyorum” ifadelerini kullandı.
“ÖNERGEYE KANUNLAR ÖNÜNDE ZOR DURUMA DÜŞMEMEK VE HİZMET ETME ŞANSIMIZI KAYBETMEMEK İÇİN HAYIR DİYORUZ”
HATSU’nun mevcut iktidarın çıkardığı yasalara göre kurulup yönetildiğini de sözlerine ekleyen Savaş, “Bu önerge teklifi ile zarar eden bir kurumu daha fazla zarar eder ve iş yapamaz hale getiriyorsunuz. Kurumun elini kolunu bağlıyorsunuz. Biz bu önergeye kanunlar önünde zor duruma düşmemek ve hizmet etme şansımızı kaybetmemek için hayır diyoruz. Halkımız da bunu doğru şekilde değerlendirecektir” dedi.
HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat da su fiyatlarındaki değişikliğin yapılmaması gerektiğini ilgili kanun maddeleri ile detaylıca anlattı.
POLAT KANUNLARLA KONUŞTU
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 62. Maddesinin 2. Bendine göre mali yılbaşında belirlenen su fiyatlarının yıl içinde değişikliğe uğratılamayacağını söyleyen Polat, “Kurumumuz, 1 Ocak 2017’den 1 Haziran 2019’a kadar su fiyatlarına zam yapmadı. Şu anda suyun kurumumuza maliyeti 5 lira 25 kuruşken yürürlükteki fiyatı 4 lira 45 kuruştur. Mevcut tarifede zaten zararına satış yapıyoruz” dedi.
Polat konuşmasının devamında; HATSU’nun fiyat tarifesinin 30 büyükşehir arasında 27. olduğunu ve 26 büyükşehir belediyesinin HATSU’dan daha yüksek su fiyatlarına sahip olduğunu belirtti.
POLAT ÖNERGENİN GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP ETTİ
Polat, “Fiyat artışlarına rağmen pandemi sürecinde su borcu olan abonelerin suyunu kesmedik. Gecikme faizi uygulamadık. İcra işlemleri yapmadık. Yüzde 35’e yakın gelir kaybına uğradık” diyerek önergenin geri çekilmesini talep etti.
Uzun tartışmalar sonucu oylamaya sunulan önerge oy çokluğu ile kabul edildi.
HATSU Genel Kurulu birleşiminin ardından HBB Meclis toplantısının ikinci birleşimi yapıldı. Toplantıda Hatay Büyükşehir Belediyesi 2020 Mali Yılı Gelir-Gider Kesin Hesap Cetvellerine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy birliği ile kabul edildi.
Birleşimde 2021 Haziran ayı olağan meclis toplantısının 9 Haziran Çarşamba günü saat 14.00’te yapılmasına karar verildi.

Hbb Başkanı Savaş:  Ak Parti Grubu Bizi Kanunsuzluğa İtmekte Kararlı. Biz Yasalar Ne Emrediyorsa Onu Yaparız

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.