Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi’nin Açılışı Gerçekleştirildi

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 30. yıl dönümü münasebetiyle TÜRKSOY( Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen fotoğraf sergisi açılış törenine katıldı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Gastronomi Evinde, “Bağımsızlıklarının 30.yılı dolayısıyla Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan usta fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarının sergileneceği sergi açılışı töreni protokol konuşmaları ile başladı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Serhat şehrimizde bu güzel sergiyi açmak bizi gerçekten çok onurlandırdı. Bundan sonraki süreç içerisinde de dilimizle, kültürümüzle, ticari ilişkilerimizle, ruhumuzla Türk Cumhuriyetleri olarak birbirimize bütünüyle bağlılığımızı rabbim daim ettirsin. Bu sergimizin de Türk dünyasına ve dünyaya hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, “Hatay her zaman bizim yüreğimizdedir ve yüreğimizde olacaktır. Türkiye Azerbaycan kardeşliği her zaman bir millet iki devlet olarak yaşayacaktır. Bizleri her zaman olduğu gibi bugünde burada dostça ve kardeşçe ağırladığınız için hepinize bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Kırgızistan Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, “31 Ağustos 1991 tarihinde Kırgızistan bağımsızlığını ilan etti Türkiye Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Bugün ülkelerimizin bağımsızlığının 30. yıl dönümüne ithafen bir fotoğraf sergisine katılarak tarihimizi anıyoruz. Tarihimize saygı duyar ve geçmişimizi unutmazsak parlak ve büyük bir geleceğimiz olur. Türk dili konuşan ülkeler arasında işbirliği ve diğer ilişkilerin daha da gelişmesini temenni ederek kardeş ülkelerimize bolluk, bereket, barış halklarımıza ise sağlık, esenlik ve mutluluklar dilerim.” dedi.

Özbekistan Büyükelçisi Alişir Azamhocayev, “Binlerce yıllık tarihe sahip Hatay şehrinde sizinle bir arada bulunmaktan dolayı büyük onur duyuyorum. En önemli temennimiz, Türk Dünyası kültür ve sanatının yaşatılmasına yönelik bu ve benzeri faaliyetlerin 30. bağımsızlık yıl dönümü boyunca başta üye ülkelerimiz olmak üzere yurt içi ve yurt dışında artarak devam etmesidir.” dedi.

Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, “Bu sene belirttiğimiz gibi Türkmenistan’ın ve diğer Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 30. yıl dönümleri vesilesiyle sergi düzenlendi. Bu sergide Türkmenistan’ın kültür ve sanatını ifade eden bazı resimler sergilenmiş oldu. Biz de Büyükelçilik olarak sayın devlet başkanımızın kaleminden çıkan bazı kitapların burada sergilemesini ve böylece azda olsa sergiye katkıda bulunmayı uygun bulduk bu eserlerin burada sergilenmiş olması bizleri gerçekten mutlu ediyor. Bu serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Dünyanın çeşitli yerlerinde çok uluslararası toplantılara katılmış biri olarak ifade etmek istiyorum ki altı ülkenin temsilcisinin bir arada olması ve aynı dili konuşuyor olması beni ayrıca memnun etti. Uluslararası toplantılarda gördüğüm en önemli hususlardan bir tanesi de toplantıda dillerin tercüme edilmesidir. Buradaki en büyük eksiklik dünyanın çok büyük bir nüfusunu doldurmuş olmamıza rağmen Türkçenin konuşuluyor olmaması. Böyle bir eksikliğin olması da beni her zaman üzmüştür. Sayın Cumhurbaşkanımız 2021 yılını “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan etti dolayısıyla Türkçenin konuşuluyor olması ve Türkçenin geliştirilmesi lazım. Türk soylu devletlerin Türkçe konuşarak birbirleriyle anlaşmaları bu yüzden çok önemli. Bu toplantı ve bundan sonraki toplantılarda da tercüme olmadan doğrudan konuşmamız lazım. Lehçe farklılıkları olabilir önemli olan lisanın kendisidir. Baktığınız zaman bizim ülkemizin çeşitli illerinde de lehçe farklılıkları var ama ben bugün burada yapılan konuşmaları çok net bir şekilde anlayabildim ve bununla da çok mutlu oldum ve gurur duydum. Bundan sonraki toplantıların da bu şekilde devam etmesinin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. İlaveten coğrafi birlik çok önemli. Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin coğrafi ulaşımının önemini çok iyi biliyorum. Azerbaycan’ın Nahcivan üzerinden yapacağı yolu ve bu yolun Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye’ye ciddi bir bağlantı sağlayacağını, Türk kültürünü ve kardeşliğini geliştireceğini ifade etmek isterim. Birazdan açacağımız sergideki fotoğraflar her ülkenin kendi değerlerini gösteren kıymetli mekânlar, lokasyonlar ancak bunları fotoğraflarda değil gidip yerinde görmek, o ruhu o manevi havayı yaşamak lazım. Ülkeler arasındaki gidiş ve gelişlerin özellikle turizm, kültürel seyahatler ve uluslararası bilimsel toplantılar anlamında bu tür etkinliklerin arttırılarak devam etmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu etkinliği düzenleyen Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. İlimizin en büyük etkinliklerden biri olacak olan EXPO ile ilgili de Sayın Başkanımız gidiyor Ankara’da büyükelçilerimizle görüşüyor ve kendilerini Hatay’a davet ediyor. Hatay’ın kültürel değerleri coğrafi değerleri ve manevi değerleri var bunları tanıtma anlamında İlimize katkı sağlaması anlamında EXPO’ yu çok önemsiyoruz. Sizleri burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyarız. Ben daha sık gelmenizi temenni ediyorum sadece siz değil vatandaşlarınızla, halkınızla Hatay’a gelmenizi bekliyoruz. Az sonra açacağımız serginin de hayırlara vesile olmasını diliyor, herkesi saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Vali Rahmi Doğan’ın yaptığı konuşma sonrası kurdele kesimi ile devam eden açılış töreni serginin gezilmesi ile son buldu.

Törene Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Kırgızistan Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Özbekistan Büyükelçisi Alişir Azamhocayev, Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Kazakistan Büyükelçiliği adına Müsteşar Ashan Davutov, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov katıldı.

Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi’nin Açılışı Gerçekleştirildi Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi’nin Açılışı Gerçekleştirildi Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi’nin Açılışı Gerçekleştirildi

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.