Psikolog Aslı Aydıncı ile ilişkiler hakkında röportaj

Hatay çocuk : Merhaba Aslı hanım Hatay Çocuk kanalına hoşgeldiniz. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Aslı Aydıncı : Merhabalar ben psikolog ve aile danışmanı Aslı Aydıncı. Aynı zamanda Evlilik ve Çift Terapisi yapıyorum diğer yandan da çocuklarla Oyun Terapisi ve Masal Terapisi üzerinden seanslarımı gerçekleştiriyorum.

Hatay çocuk: Siz aile terapistisiniz. Bir çok çift ile veya tek olarak seanslara aldınız. Ortak olarak görüdüğünüz sorunlar nelerdir? Bir genelleme yapabilir misiniz?
Aslı Aydıncı : Her birey farklı olduğu için problemler benzer gözükse de aslında hepsi birbirinden farklı problemlerdir. Fakat genelleyecek olursak daha çok iletişimsizlik ve sadakatsiz konusunda çok fazla danışan geliyor. Bunlardan ayrı olarak eşlerden birinin narsisistik yapıda olduğu çiftler de çokça geliyorlar.
 
Hatay çocuk : içinde bulunduğumuz pandemi ilişkileri nasıl etkiledi? Olumlu yönde etkilenme var mıdır bu süreçte? Var mıdır gördüğünüz buna bir örnek?
 
 
Aslı Aydıncı : Pandemi süreci ilişkileri hem olumlu hem de olumsuz etkiledi. Olumsuz etkiledi çünkü biz insanlar olumlu olumsuz bütün duygularımızı en yakınımızdaki insana yansıtıyoruz. Pandemi sürecinde de genel olarak eşler bu sürecin stresini birbirlerinden çıkarma eğiliminde bulundular. Aslında kaçırdıkları şey şuydu; stresi çıkartmak ve stresi paylaşmak arasındaki fark. Çiftlerin hataları bu farkı bilmemelerinden ve uygulamamalarından kaynaklanıyor.
Olumlu yanı da şu oldu, maalesef yakınlarımızı kaybettik veya kaybedenleri gördük. Bunu yaşamak, görmek çiftlere birbirlerini ne kadar sevdiklerini ve korumak istediklerini hatırlatan bir vesile oldu. Diğer yandan birbirleriyle paylaşım yapmaları ve ilişkiyi güçlendirmeleri için bol bol zamanları oldu.
Az önce de söylediğim gibi stres çıkartmak ve stresi paylaşmak arasındaki farkı anlamalarını öneriyorum öncelikle. Sonrasında ise; birbirimizden aşağıya çekeceğimiz değil birbirimizin yanında olacağımız bir süreç yaşadığımızı anlamak çok önemli. Bazen yaşanan veya yaşanmış bazı durumlardan dolayı bu iletişimi sağlayamayan çiftler olabiliyor, bu noktada da bir uzmandan yardım almalarını öneriyorum.
Hatay çocuk : Pandemiyi bir kenara tutacak olursak, günümüz ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 Aslı Aydıncı :  Günümüz ilişkileri denildiğinde aklımda hemen teknoloji canlanıyor, bunun sebebi çiftlerde de gördüm genel hayatımda da tanık olduğum “sosyal medya” nın olumlu ve olumsuz etkisinden bahsetmek istiyorum burada. Siz de biliyorsunuz ki özellikle pandemiyle birlikte artık sosyal medyada yaşamaya başladık. İletişim ve tanışma süreci olarak bize kolaylıklar tanısa da birçok tehlikeyi de beraberinde getirdi. Kontrollü ve bilinçli sosyal medya kullanımı giriyor aslında işin içine bu noktada. Diğer yandan seanslarda da çokça duyguduğumuz “soyal medyadan kızları/erkekleri takip etmiş, onun fotoğrafını beğenmiş, benimle fotoğraf paylaşmıyor” problemleri var artık. Özellikle genç yaşların yani bahsettiğimiz yeni nesilin hem en sevdiği hem de en büyük problemi sosyal medya diyebiliriz.
Hatay çocuk : İyi bir aile” , “iyi bir eş” , ” iyi bir evlilik ”  gibi kavramları ele aldığımızda nelere dikkat etmeliyiz?
 
 Aslı Aydıncı : Aslında bunun için çok güzel bir özetim var; “sen” ve “ben” kavramlarını koruyarak “biz” olmayı başarabilmek. Bireylerin “sen” ve “ben” e duyduğu sevgi ve saygı, “biz” e duyduğu sadakat. Tüm bunları yaparken de yıkıcı değil yapıcı olmak.
Hatay çocuk : İlişkilerde ertelemk, sorunu görmezden gelmek veya ötelemek çözüm müdür yoksa daha çok kaosa mı yol açar?
 Aslı Aydıncı :  Erteleme kavramı doğru kullanıldığında bize kaos değil aslında bir barışma ortamı yaratabiliyor, bunu biraz daha açmak isterim. Çiftler sinirli oldukları Zaman birbirlerine yıkıcı sözler söyleme eğiliminde oluyorlar, kısa süreliğine tartışılan konuyu ertelemek ve sakinleştikten sonra oturup doğru bir dille konuşmak bize barışma ortamı yaratıyor fakat çok uzun süre sonraya ertelemek veya üstünü kapatıp bir daha konuşmamak ise süreç içerisinde içimizde birikerek ilerideki süreçte patlamalara ve kaoslara neden olabiliyor.
 Biz her ne kadar “çift” terapisi destekte bı süreç aynı zamanda “bireysel” terapi olabiliyor. Çiftlerin yaşadığı problemler bireysel olarak geçmişte yaşadığı travmalardan veya problemlerden kaynaklanabiliyor. Bu yüzden gerekli gördüğümüz zamanlar bireysel olarak alıp kişinin geçmiş travmaları üzerine çalışabiliyoruz. Bu sayede önce bireysel problemleri ortadan kaldırıp sonradan çift terapisi şeklinde yansıtılmış problemler üzerine çalışabiliyoruz. Hem bireyin psikolojik sağlamlığını artırmayı hem de ilişkisini yapılandırmayı amaçlıyoruz.
Hatay çocuk : Çiftlere tavsiyeleriniz nelerdir?
 Aslı Aydıncı : Gençlere tavsiyem şu olurdu; Çok fazla taktiksel ilerleme söz konusu. Bunu biraz daha açmak gerekirse kendimiz olmak yerine karşımdaki insan beni nasıl sever veya karşımdaki insanı kendime nasıl çekebilirim şeklinde yaklaşım söz konusu. Bu şekilde yaklaştığımız zaman asıl derinliğimizde ilerlememiş oluyoruz Buda ileriki süreçte “sen değiştin” kavramını karşımıza çıkartıyor. Bunu karşı tarafa söyleten biz oluyoruz aslında çünkü biz en başından kendimizi biz olarak tanıtmıyoruz. Bu konuya özel olarak değinmek istedim çünkü bu durumla hem çevremde hem danışanlarımda çok fazla karşılaşıyorum. Özetlemem gerekirse; çevrenizdeki insanlara karşı en başından beri kendiniz olun ki ister ilişkiniz olsun ister arkadaşınız olsun, onlar için olduğunuz insan için değil, sizi siz olduğunuz için seven insanlar olsun.
Hatay çocuk :  konuğum olduğun için teşekkür ederim.
 Aslı Aydıncı :  rica ederim .
İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.