Vale Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı

Düzenleme 1 Temmuz 2021 Tarihinden İtibaren Yürürlüğe Girecek

Bakanımız Sn. Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Murat Kurum’un ortak imzasıyla “İşletmeler ve İş yerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Vale Hizmeti İş yeri Ruhsatına İşlenecek

Yönetmeliğe göre sıhhi iş yerleri ile umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kendileri veya hizmet satın alarak, sözleşme imzaladıkları vale işletmeleri eliyle bu hizmeti verebilecek. Vale hizmeti iş yerinin ruhsatına tali faaliyet olarak işlenecek. Ruhsatına vale hizmetini işletmeyen iş yerleri bu hizmeti sunamayacak.

Vale Hizmeti En Fazla 3 Km Yarıçap İçerisinde Karşılanacak

Vale hizmetinin en fazla 3 kilometre yarıçap içerisinde karşılanması zorunlu olacak. Vale hizmet bedeli, işletmecinin esnaf veya tacir sıfatına bağlı olarak mevzuatı çerçevesinde ilgili oda tarafından belirlenen fiyat tarifesini geçemeyecek.

Müşteri Vale Hizmeti Almaya Zorlanmayacak

Vale hizmeti alan iş yerleri, bu hizmeti veren işletmeye kendi mülkiyeti içinde veya kiralayacağı otopark alanında yer göstermek zorunda olacak. Müşteri vale hizmeti almaya zorlanamayacak. Vale noktalarında; vale hizmeti almanın zorunlu olmadığını belirten levha herkesin göreceği şekilde asılı olacak.

Kendi parseli içerisinde otoparkı olan iş yerleri, ücretsiz otopark alanlarına sürücüyü yönlendirmek için yönlendirme işaretleri kullanacak. Vale hizmeti kapsamında kullanılan otopark alanlarında, güvenlik kamerası zorunlu olacak. Ücretsiz otopark alanları içerisinde, karayollarında ve halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmeti için özel alan ayrılamayacak.

Sözleşme Zorunlu Olacak

Vale hizmetlerine ilişkin, vale işletmesi ile iş yeri arasında; hizmeti alacak kişi veya kuruluşun adı, adresi, hizmetin kapsamı, personel sayısı, hizmetin süresi ve diğer hususları içeren bir sözleşme düzenlenecek.

İstihdam edilen vale görevlilerinin bilgileri on beş gün içinde yetkili idareye ve kolluk birimlerine bildirilecek. Vale görevlileri görev süresince tanıtım kartını yakada taşıyacak ve vale kıyafeti giyecek.
Vale işletmelerinin; Vale/Garaj Sigorta Poliçesi ve Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi yaptırması zorunlu olacak. Vale hizmeti veren işletme ve iş yerleri, araç teslimini fiş ile yapacak. Hizmet süresi içinde ortaya çıkan araç hasarlarını, trafik cezalarını ve araç çekme bedellerini karşılayacak.

Vale Görevlileri Mesleki Yeterlilik Belgesine Sahip Olacak

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle vale görevlilerinde aranacak şartlar belirlendi. Buna göre; vale görevlisi mesleki yeterlilik belgesine ve kullanılacak araç cinsine uygun sınıf sürücü belgesine sahip olacak.

Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar, hırsızlık, uyuşturucu ve cinsel saldırı suçlarından mahkûm olanlar ile bu suçlardan hakkında kovuşturma bulunanlar, vale görevlisi olamayacak.

Yine son 5 yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışan , uyuşturucu veya uyarıcı madde alarak ya da alkollü şekilde araç kullanan ve hız kurallarını ihlal ettiği için sürücü belgesi birden fazla geri alınan veya daimî olarak iptal edilen kişiler, vale görevlisi olamayacak.

Valilik veya kaymakamlıklarca yetkili idare, emniyet, jandarma, şoförler odası ve vale hizmeti alanında faaliyet gösteren STK temsilcilerinden oluşturulan bir komisyon marifetiyle vale işletmeleri belirli aralıklarla denetlenecek.

Yönetmeliğe aykırı hareket eden vale işletmelerine Karayolları Trafik Kanununun ilgili hükümleri, Kabahatler Kanununun 22 ve 32’inci maddeleri, İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin ek 3’üncü maddesi ve Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde işlem tesis edilecek.

vale

Önceki İçerikİTSO Meclisi Meslek Komite Üyeleri Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Projesi ile ilgili bilgilendirildi
Sonraki İçerikToplu İş sözleşme görüşmesi birinci oturumu gerçekleşti
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.