2.5 milyon esnafa kira yardımı başlıyor

Milyonlarca çalışanı korumaya alan, işvereni rahatlatan kısa çalışma ödeneğinde önemli bir karar alındı. Kısa çalışma ödeneği başvurularında son tarih 31 Aralık 2020’den 31 Ocak 2021’e kadar uzatıldı. 31 Aralık öncesi başvuruda bulunmayan işyerlerinin de başvuru yapabilmesinin önü açıldı. Buna göre, koronavirüs nedeniyle 31 Aralık tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurmayan işyerleri, 31 Ocak 2021 tarihine kadar e-devlet aracılığıyla başvurmaları durumunda, 1 Ocak 2021 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar ödenekten yararlanabilecek. İşyerleri daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan işçilerini bildirerek başvuru yapabilecek.

2.5 milyon esnafa ilişkin hibe (doğrudan gelir kaybı desteği), kira yardımı da başlıyor. Esnafa verilecek destekler Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanacak program kapsamında ödenecek. Gelir kaybı desteği üç ay ödenmek üzere 1.000 lira olacak. Buna ilave olarak, destekten yararlanan kişilerden işyeri kira olanlara büyükşehirlerde faaliyet gösterenlere 3 ay ödenmek üzere 750 lira, diğer illerde ise aylık 500 liralık kira desteği verilecek. İşyeri kira bedelinin kira destek tutarının altında olması durumunda işyeri kira bedeli kadar kira desteği ödemesi yapılacak.

Hangi meslekler yararlanacak? Başkan Erdoğan’ın imzaladığı paketin içeriğindeki karara göre, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği sektörlerde faaliyet gösterenler bu desteklerden yararlanacak. Bakanlık, kısa sürede başvuru süreci ve yararlanabilecek meslekleri duyuracak.

Türk Lirası yatırımlara teşvik yeni yılda da sürecek. Eylül sonu itibarıyla yeni açılan ya da vadesi yenilenen TL cinsinden hesaplar için geçerli olmak üzere mevduatlar için uygulanacak stopaj oranının vadelerine göre, yüzde 15 yerine 5, yüzde 12 yerine 3, yüzde 10 yerine sıfır olarak getirilen uygulama 31 Mart 2021’e kadar devam edecek. Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlara ilişkin stopaj oranlarında da 31 Mart 2021 tarihine kadar uygulanacak indirim gerçekleştirildi.

Yüzde 20’den 10’a düşürülen işyeri kira stopajlarından alınan gelir vergisi oranı 31 Mayıs 2021’e kadar uzatıldı. İşyeri kiralama hizmetlerinde yüzde 18’den 8’e düşürülen KDV oranı da yeni bir karar alınmazsa aynı gün sonuna kadar devam edecek. Belirlenen sektör ve iş kollarında tanımlı mal, hizmetlerin sunulmasında uygulanan KDV oranları beş ay daha yüzde 8 olarak uygulanmaya devam edecek.

KDV indiriminden işyeri kiralama hizmeti, kongre, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri, düğün, nikâh salonları, berberlik ve kuaförlük hizmetleri, terzilik, halı gibi birçok sektör yararlanacak. Yolcu taşımacılığı, yeme-içme ve geceleme hizmetleri, sinema, tiyatro, opera, operet halı ve kilim yıkama hizmetleri başta olmak üzere küçük esnafın faaliyetleri için yüzde 18’den 8’e çekilen KDV’deki indirimlerin süresi de Mayıs 2021’e kadar sürecek. Sinema biletlerinden alınan yüzde 10 eğlence vergisi oranı da 31 Mayıs’a kadar sıfırlandı.

Salgın nedeniyle temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarı sağlamak için bazı ürünlerin gümrük vergilerinde düzenlemeye gidildi. Buna göre Ticaret Bakanlığı’nca çeltik ve pirinçte yüzde 34 ve yüzde 45 olan gümrük vergileri 30 Nisan 2021 tarihine kadar sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 15 olarak uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan Kovid-19 aşılarının 31 Aralık 2021 tarihine kadar tesliminde KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Mal ve hizmetlerde uygulanacak KDV oranlarının tespitine ilişkin karara geçici bir madde ekleyen Cumhurbaşkanı kararına göre, Sağlık Bakanlığı’nca onaylanan Kovid-19 aşılarının bu tarihe kadar tesliminde belirtilen vergi oranı yüzde 1 olacak.

para 2
para 2
İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.