DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

‘17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ kapsamında açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, Türkiye’de her 10 bebekten birinin prematüre olduğunu ifade ederek, erken doğan bebeklerde solunum sorunları, beyin kanaması, kalp sağlığı sorunlarının yaşanabildiğini belirtti.
Prematüre Nedir?
Prematüre doğum nedenleri hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Dablan, “Gebeliğin 37. Haftasından önce doğan yeni doğanlar prematüre adını alır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon prematüre bebek doğmaktadır. Ülkemizde ise yıllık bir buçuk milyon doğumdan 150-200 bin kadarı prematüre doğum olarak gerçekleşiyor. Prematüre doğum nedenleri; enfeksiyonlar, anne adayının hamilelik öncesi veya sırasında ortaya çıkan yüksek tansiyon rahatsızlığı, annede bulunan kronik hastalıklar, rahimle ilgili sorunlar, ileri ya da çok erken yaştaki gebelikler, plasentanın erken ayrılması veya bebeği iyi besleyememesi, bebekle ilgili sorunlar ya da bebeğin anne karnında gelişiminin durması, bebeğin suyunun çok fazla ya da çok az olması, çoğul gebelik” dedi.
Riskleri Nelerdir?
Genellikle bebek ne kadar erken doğarsa, komplikasyon riskinin de o oranda arttığını ifade eden Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Sağlık sorunlarının gelişiminde doğum ağırlığı da önemli rol oynar. Bazı problemler doğumda açıkça görülebilirken, diğerleri daha sonraki dönemlerde ortaya çıkar. Prematüre bebeklerde ilk haftalarda görülebilen komplikasyonlar; solunum problemleri, kalp sorunları, beyin kanaması, vücut ısısı kontrolündeki sorunlar, sindirim sistemi sorunları, kansızlık ve sarılık, kan şekeri düşüklüğü, bağışıklık sisteminde zayıflık ve enfeksiyonlara yatkınlık. Prematüre doğum, uzun vadede; serebral palsi, öğrenme güçlüğü, görme problemleri, işitme ile ilgili sorunlar, diş problemleri, psikolojik davranışsal sorunlar ve kronik sağlık sorunları görülebilmektedir” açıklamasında bulundu.

DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

Önceki İçerikDiş Eksikliği Birçok Hastalığa Davetiye Çıkarıyor !
Sonraki İçerikHafta Sonları Sokağa Çıkma Yasağı Getirildi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.