Hatay’daki Orman Yangını 93 Saat Sonra Kontrol Altına Alındı

Tarım ve Orman Bakanı  Bekir Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman ve Sabahat Özgürsoy Çelik ile birlikte orman yangınını, 93 saat süren müdahalenin ardından kontrol altına alındığını açıkladı.

09 Eylül 2020 Çarşamba günü saat 10.00’da Ballıöz Mahallesi’ndeki yangın koordinasyon merkezinde yaptığı konuşmada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,“450 saatin üstünde helikopterlerimiz uçtu 10.000 ton üzerinde de helikopterlerimiz su atı, 70 saat uçak kullandık. Uçaklarımız da aşağı yukarı 1.000 ton su attı. Burada tabii biraz denizle mesafenin uzun olmasından dolayı uçakların atmış olduğu miktarlar biraz daha azaldı. Çarpıcı bir rakam da 150 kilometre sahanın içerisinde yeni yol açtık, tam 150 kilometre yol açmak zorunda kaldık. Hep söylediğim gibi sarp coğrafyası olan, koşulları zor olan bir arazide çalıştık 5 aracımız kaza yaptı. 15 işçimiz hafif yaralandı. Dün takla atan da bir aracımız vardı. Ama hemen akabinde işçilerimizle direk ben konuştum Allah’a şükür hiçbirinde hayati bir tehlike yok. Coğrafi koşulların yanı sıra hava ısısının artmış ve nemin de çok düşük olması nedeniyle yer yer değişen kuvvetli esen rüzgârlar, özellikle önceliğimizi ilk 2 gün yerleşim yerlerinin tehdidinin tamamen ortadan bertaraf etmek şeklinde oldu. O sebeple yangınla mücadelemiz biraz daha uzadı. Özellikle Kuzeybatı tarafını dün tahkim etmemiz oraya yüklenmiş olmak çok önemliydi. Aslında belki de dün çok daha farklı çok daha erken saatlerde kontrol altına alabilirdik, ama kuzeybatı tarafı önemliydi çünkü kuzeybatı tarafına yangını geçirseydik, dağın arkasında yer alan Belen ve Arsuz İlçelerinde ciddi risk altına girmesi söz konusu olabilirdi. Oradaki alan çok yoğun ormanlık arazi yukarıdan baktığınızda yeri göremeyeceğiniz kadar yoğun bir ormanlık alan. Tabii ki kuzeydoğuda özellikle sarp coğrafyada mücadele ettiğimizi söylemiştim. Dün gece itibariyle de burada yollarımızı tamamladık hortumlarımızı döşedik burada da yangına müdahalemiz sabahın ilk saatlerine kadar devam etti. Hala da devam ediyor.

İlk kez bu yıl İHA’ların uzun süren yangınlarda bu kadar vazgeçilmez olduğunu gördük, ilk kez görüntü işleme teknolojilerinin meteoroloji kurumumuzun bize sağlamış olduğu üç boyutlu rüzgâr simülasyonlarının belirli saatlerde rüzgârların ne tarafa döneceğini ve bunların Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerine oturtturulması ilk kes coğrafi bilgi sistemlerine dayalı tek ekran tek bir pencerede yangını tamamını görebildiğiniz, araçlarınızı görebildiğiniz, yangın odak noktalarını görebildiğiniz, yanan yer alanın birkaç saat sonra görebileceğiniz, tam anlamıyla bir sisteme kavuşmuş olduk. Tabii ki bu sistem hala deneme aşamasında özellikle bu yangının kontrol edilmesinde de bize çok büyük faydaları oldu.

Vatandaşlarımızı bir kez daha özellikle ormanlarla ve ormanlık alanlar ile ilgili uyarıyoruz. Ağaçların yetişmesi yıllar alıyor, ebetteki biz burayı ağaçlandırarak en kısa zamanda eski görünümüne kavuşturmayı diliyoruz. Ama ağaçların yetişmesi uzun yıllar sürdüğünden, yaban hayatı da etkileniyor maalesef yaban hayatımızda etkilenmiş durumda tekrar vatandaşlarımıza Alo 177 iyi hatırlatalım özellikle hala kurak havaların devam ettiği nemin düşük olduğu bu son günlerde de ormana girmeme uyarımızı tekrar edelim.

93 saat sonra yangın tam anlamıyla kontrol altında şu saatler itibariyle yangın kontrol aracımız dan da kontrol ettik, bizim kontrol altında dememiz yangının belirli yerlerde ufak tefek devam etmesi demektir. Ama şu an itibariyle çok ufak tüterler dışında da önemli devam eden yerler yok. Saha 3-4 gün daha kesinlikle terk edilmeyecek ve izlenmeye devam edilecek, yer yer burada parlamalar olabilir ama şu an itibariyle özellikle tam bir daire içine yangının tüm alanı alınmış durumdadır. Ayrıca belli yerlerde de çıkması ya da parlaması muhtemel yerlerde de araçlarımız mevcut, güney kısmında da ikinci bir çemberimiz var diyebiliriz. Aslında dediğim gibi yangın seyri bizim tarafımızdan bilinmekle beraber etrafını çevirmeden teknik olaraktan kontrol altına aldık demedik demek de istemedik. O yüzden de bu sabah saatlerinde beklemiş olduk. Ben başta özellikle tüm yangınlarda ve özellikle bu yangında bizlere destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a tekrar sizlerin nezdinde teşekkürlerimi arz etmek istiyorum, sürekli bize destek oldu sürekli aradı sürekli bilgi aldı. Sürekli talimatlarını aldık, onun talimatları doğrultusunda buradaki çalışmalarımızı yönlendirdik. Sayın Valimiz Rahmi Doğan’a özellikle teşekkür ediyorum koordinasyon da sürekli olarak yerel kaynakların bizlerle olması ve yönlendirmesi konusunda yardımlarından dolayı, Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bizi yalnız bırakmayan Kızılay’ımıza ve medya mensuplarımıza, sayamadığım birçok kamu kurumuna, vatandaşlarımıza ve tabii ki de orman teşkilatımıza çok çok teşekkür ediyorum. İnşallah Rabbim bizi bir daha yangınlarla sınamasın diyorum, hepinize teşekkür ediyorum.”dedi.

Hatay’daki Orman Yangını 93 Saat Sonra Kontrol Altına Alındı Hatay’daki Orman Yangını 93 Saat Sonra Kontrol Altına Alındı

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.