Güzelmansur: Turizm Emekçileri Perişan

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, ekmek alacak paralarının dahi olmayan mevsimlik turizm çalışanlarının sorunlarını verdiği soru önergesiyle TBMM ve ülke gündemine taşıdı.
Covid-19 salgınıyla birlikte otellerin kapanmasıyla mevsimlik turizm çalışanlarının çok ciddi ekonomik darboğaza girdiklerini aktaran Güzelmansur: “Mevsimlik turizm çalışanları sezon bitiminde iş akitleri 4-5 ay boyunca askıya alındığı için Devlet tarafından işsiz olarak sayılmıyorlar bu nedenle işsizlik maaşı alamıyorlar. Diğer taraftan yılın 7-8 ayında çalıştıkları için Kısa Çalışma Ödeneği almak için gerekli olan asgari koşullara da sahip değiller. Otellerin kapatılması nedeniyle iş başı da yapamıyorlar, dolayısıyla hiçbir gelirleri yok” dedi.
Mevsimlik turizm çalışanlarının banka kredilerini, kredi kartlarını, kiralarını ödeyemez, hatta ekmek dahi alamaz duruma geldiğini anlatan CHP’li Güzelmansur önergesinde şu ifadelere yer verdi: Sayıları 300 bini aşan turizm emekçileri bugüne kadar korona virüs kapsamında alınan tedbirlerde hep göz ardı edildi.”
SALGIN BOYUNCA AYLIK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ VERİLMELİ
Güzelmansur’un Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlamasını istediği sorular şunlar:
1. Mevsimlik turizm çalışanlarının, bugüne kadar korona virüs salgını nedeniyle alınan ekonomik tedbirler kapsamında göz ardı edilmesinin nedeni nedir?
2. Çalışmadıkları için maaşları olmayan, iş akitleri askıda olduğu için işsizlik maaşından yararlanamayan, yılın belli dönemi çalıştıkları için kısa çalışma ödeneği koşullarını taşımayan mevsimlik turizm çalışanlarına salgın dönemi boyunca asgari ücret tutarında nakdi yaşam desteği verilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
3. Mevsimlik turizm işçilerinin korona virüs salgını nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti ortadan kaldırma noktasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı ne tür çalışmalar yapmaktadır?

Önceki İçerikTuğba Keskin’in bu defa sınıflarımızı değil balkonlarımızı süslüyoruz adlı e twinnig projesi
Sonraki İçerikÇarşamba Günü Açık Olacak Semt Pazarları Açıklandı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.