Çağlar İçinde Kadın Paneli

Hatay Büyükşehir Belediyesi Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Hatay Kent Konseyi işbirliği ile HBB Meclis Salonu’nda ‘Çağlar İçinde Kadın‘ adlı panel düzenlendi.

7 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilen panele Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, Hatay Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevin Yalın, MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk, Doç. Dr. Nurgül Yıldırım, Doç. Dr. Bülent Arı, Dr. Öğretim Üyesi Kadriye Şahin, kent konseyi üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katılım gösterdi.

Moderatörlüğünü MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk’ün üstlendiği; tarih, halkbilimi, edebiyat ve antropoloji konu başlıkları altında gerçekleştirilen panelde açılış konuşmalarını gerçekleştiren Kimyon, ‘Bugün burada toplanış amacımız bildiğiniz üzere Birleşmiş Milletler’in uluslararası arenada kabul ettiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü. Cinsiyet ayrımından kaynaklı hak arayışı üzerine adil olmayan uygulamalar sonucunda kadın kayıpları ve kadın hakları için kazanılmış bir gün. Kazanılmış diyorum ama malesef hala arzulanan istenen hedeflere ulaşamamış durumdayız. Bu sadece bizim ülkemizi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun halinde. İnsan neslinin devamında olmazsa olmaz olan kadının doğum, emzirme, bebek gelişimi ve okul çağı gelişimine yönelik gelecek nesilleri eğiten ilk öğretileri anneden alan bir türüz. Kadınlarımızın bilgili olduğu oranda gelecek nesiller de daha iyi düzeyde olacaktır. Kadınların, eğitimde, istihdamda, eşit ücret hususunda özellikle de kadına yönelik şiddet konusunda çok yol kat etmemiz gereken noktadayız. Kadının statüsünün toplumda hedeflenen noktaya ulaşmasını umutla bekliyor ve katılım gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bölüm Başkanı Öztürk ise, ‘Kadın ve erkek birbirini tamamlayan ancak farklı özelliklere sahip iki cinstir. TÜİK’in 2020 verilerine göre Türkiye nüfusunun %49.8’i kadın, %50.2’si de erkektir. Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadının toplumun geleneksel olarak kendine yüklediği ev hanımı, annelik gibi rollerinden başka roller üstlenmesi, eğitim ve toplumun işleyişine katılmaması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkması bir hayal olacaktır. Bu nedenle kadın anne ve eş rollerinin dışında da toplumda eğitimci sanatçı, işçi işveren çiftçi polis asker avukat hakim ve bilim adamı vb olarak da daha çok yer almalıdır. Üretime ve sosyal hayata katkı sunmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Nurgül Yıldırım ‘Eski Anadolu’nun En Kutsalı Kadın’, Doç. Dr. Bülent Arı ‘Türk Kültürü’nde Kadın ve Karacaoğlan’da Kadın Algısı’, Dr. Öğretim Üyesi Kadriye Şahin ise ‘ Kültür, Kadın ve Medya’ adlı sunumları gerçekleştirerek kadının geçmişten günümüze uzanan toplumdaki yerine değindiler.

Panelin sonunda Nevin Yalın ve Dr. Nevide Kimyon, MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk ile sunum gerçekleştiren eğitimcilere çiçek ile çeşitli hediyeler takdim ettiler.

Çağlar İçinde Kadın Paneli Çağlar İçinde Kadın Paneli

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.