Psikolojik Sorunların nedenleri ve belirtileri neler olabilir?

Gözde Cerrahi Tıp Merkezinden Psikolog S.Kübra Kazmacı;

İskenderun Gözde Cerrahi Tıp Merkezi bünyesine katılan ve Hasta kabulüne başlayan Klinik Psikolog ve Uzman Psikolog Sıdıka Kübra Kazmacı, Psikolojik sorunların nedenleri ve belirtileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Uzman Psikolog Sıdıka Kübra Kazmacı, açıklamasında; “Psikolojik bir hastalık geçiriyor olmak maalesef hala toplumumuzda tabu olarak görülebiliyor. Hâlbuki nasıl iyi göremediğimizde göz doktoruna geç kalmadan gidiyorsak, iyi hissedemediğimizde de psikoloğa zaman kaybetmeden gitmek kişi için önem arz etmeli. Bilinenin aksine, her ne kadar toplumda çok konuşulmasa da psikolojik rahatsızlıklar insanların büyük bir çoğunluğunda deneyimlenebilir.

Psikolojik hastalığı kısaca iletişimde, duygulanımda ya da davranışlarda klinik açıdan ortaya çıkan kişideki farklılıklar ve problemler olarak tanımlayabiliriz. Yaşanan psikolojik sorunlar, kişinin sosyal yaşamında aksaklıklar oluşturmakla birlikte, zaman içerisinde fizyolojik problemlere de yol açabilir. Bu fizyolojik rahatsızlıklar baş ağrısı, uyku düzensizlikleri, mide problemleri, yeme bozuklukları gibi pek çok şekilde ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra psikolojik rahatsızlıklar bazen kişilerle iletişim kurmaktan kaçınma, umutsuzluk hissine kapılma, rutin işleri yapmakta zorlanma şeklinde de belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler kişide aynı anda birden fazlası ya da sadece bir tanesi görülecek şekilde gözlenebilir fakat psikolojik problemleri ortaya çıkaran nedenler ve kişinin yorumlaması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle her bireyi ve hastalığını kendi içinde özgün değerlendirmek önemlidir.
Psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkma nedenini açıklamak çok basit değildir zira tek bir nedeni de yoktur, çok komplikedir. Eğer bu rahatsızlıkların nedenlerini sıralamamız gerekirse; biyolojik nedenler (genetik, kalıtım, madde kullanımı, kötü beslenme vs.), çevresel faktörler (ölüm, ayrılık, sosyal beklentiler, yalnızlık, kişisel özgürlük kaybı, göç vs.) ve psikolojik faktörler (travma, yas, ihmal, iletişim kurmada zorluk vs.) olarak kategorize edebiliriz.
Eğer zamanında müdahale edilmezse, çözümlenememiş ve uzun süre bastırılmış psikolojik rahatsızlıklar aile ilişkilerin bozulması, ebeveynlik yapamaz hale gelme, intihar, öfke problemleri, şiddette başvurma, toplumdan stigmatize edilip dışlanma, üretkenliğin azalması, yaşamdan alınan hazzın azalması, fiziksel hastalıkların baş göstermesi veya var olan fiziksel rahatsızlıkların şiddetinin artması gibi pek çok soruna neden olabilir.
Her psikolojik problem ve problemi yaşayan birey için aynı tedavi yöntemi uygulanmaz. İlaç tedavisi, psikoterapi veya her ikisi birden psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabilirler. Psikoterapi de kişiye göre formüle edilir ve kişisel ajanda oluşturulur. Aynı hastalığa sahip iki kişinin bile psikoterapi süreçleri ve terapide kullanılan teknikler tamimiyle değişiklik gösterebilir.
Peyami Safa’nın da dediği gibi “Her hastalık evvela ruhta başlayıp, sonra vücuda sirayet etmiş bir isyandır”. Dedi.

Psikolojik Sorunların nedenleri ve belirtileri neler olabilir?

Önceki İçerikDasifed’ten Başsavcı Çelikkol’a Ziyaret
Sonraki İçerikYağışlı ve Serin Hava Geliyor!
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.