Ekonomik Kriz İntiharları Meclis Gündeminde

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Türkiye’de son yıllarda yoksulluk, geçim sıkıntısı, borç ve çalışma koşullarının kötü olması nedeniyle artan intihar vakalarının artış göstermesi üzerine intiharlar neden olan konular ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi. Şahin ‘‘Son aylarda ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek yaşanan toplu intiharlar, kriz nedeniyle insanların yaşam koşullarının giderek daha da ağırlaşarak, işsiz ve yoksul sayısının arttığını ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz hafta Hatay Valiliği önünde “Çocuklarım aç, iş istiyorum anlamıyor musunuz?” diyerek kendini yakarak hayatına son veren hemşehrimiz Adem Yarıcı artık son olsun.’’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve KEFEK Üyesi Suzan Şahin, TÜİK verilerine göre 2002-2018 yılları arasında 50 bin 378 kişi intihar ettiğini belirterek artan intihar oranlarının araştırılması, bu konuda gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. CHP’li Şahin yaptığı açıklamada ‘‘17 yıllık AKP hükümetleri dönemde Türkiye’de her sene ortalama 2 bin 963, her ay 246, her gün 8 kişi hayatına son vermiştir. Aynı dönem içerisinde intihar edenlerin 5 bin 318’i aile içi sorunlar, 4 bin 481’i geçim sıkıntısı, 10 bin 887’si hastalık, bin 4’ü ticari başarısızlık, 2 bin 412’si aşk ve istediği ile evlenememe, 3 bin 896’sı diğer nedenlerle hayatına son verdiği kayda geçerken, 21 bin 256 kişinin ise neden intihar ettiği bilinmemektedir. Sadece 2018 yılında, yüz bin nüfus başına düşen kaba intihar hızı 3.88 olurken, her yüz bin kişiden dördü intihar ederek hayatına son vermiştir. Geçtiğimiz hafta Hatay Valiliği önünde “Çocuklarım aç, iş istiyorum anlamıyor musunuz?” diyerek kendini yakan hemşehrimiz Adem Yarıcı artık son olsun.’’ dedi.

Planlı üretim ekonomisine geçilmediği sürece işsizliğin, enflasyonun, her gün gelen zam ve ek vergilerin daha da can yakacağını söyleyen Suzan Şahin, ‘‘AKP politikalarının çökme noktasına getirdiği ekonomi can almaya devam ediyor.‬ Son yıllarda yoksulluk, geçim sıkıntısı borç ve çalışma koşullarının kötü olması nedeniyle intihar vakaları ciddi oranda artış göstermiştir. Geçinmek bu kadar zorlaşırken vatandaşlarımız önünü göremiyor. ‬Bu vesileyle geçen hafta Hatay Valiliği önünde “Çocuklarım aç, iş istiyorum anlamıyor musunuz?” diyerek kendini yakan Adem Yarıcı isimli hemşehrime Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Kendini yakan hemşehrim gibi bu ülkede yaşayan milyonlarca insan işsizlikle boğuşuyor, evine aş, ekmek götürememenin ağırlığı altında eziliyor. Tek derdi yandaşını, eşini, dostunu, akrabasını zengin etmek olan AKP hükümeti artık kendine gelmeli!’’ ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanlığına, artan intihar oranlarının araştırılması, bu konuda gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi veren CHP’li Şahin, tüm siyasi partilerin önergeye ‘kabul’ oyu vermesi gerektiğini, ülkenin kanayan yarası olan intiharların, mecliste kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından bir an önce araştırılarak gerekli önlemlerin devlet eliyle alınması gerektiğini belirtti.

Ekonomik Kriz İntiharları Meclis Gündeminde

Önceki İçerikİdlib Kentinde Şehit Olan 5 Askerimiz Hatay’dan Memleketlerine Uğurlandı
Sonraki İçerikÖzçelik-İş Sendikası yönetiminden MMK Metalurji Fabrikalarında Çalışan işçilere ziyaret
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.