Uzm. Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel: “ŞİDDETİ AFFETMEYİN!”

Kadına yönelik şiddetin giderek artan toplumsal bir sorun olduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel, fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalan bireylerin şiddet karşısında suskun kalmaması gerektiğini belirtti.
Kadınlara yönelik en fazla fiziksel şiddetin uygulandığına dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel, “Gün geçmiyor ki gazetelerin üçüncü sayfasında; kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri haberleri ile sarsılmayalım. Maalesef ki bu durum, buz dağının görünen kısmı. Bir de eş, aile ve çevre baskısıyla bu durumun görünmeyen kısmı var ki, o durum daha içler acısı bir hal almış durumda. Çünkü birçoğunun başına daha kötü bir olay gelecek korkusuyla, duygusal, maddi ve manevi gibi değerlerden dolayı sineye çekilmektedir. Kadınlar, her ne olursa olsun şiddete karşı asla suskun kalmamalı ve şiddeti affetmemelidir. Unutmayın ki; bir kere olduysa tekrarının da mümkün, hatta gerisinin cinayetle bile sonuçlanabileceğini, yaşanan örneklerden görmekteyiz” açıklamasında bulundu.
Uzm. Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel, “Peki, onca kadın şiddete maruz kalmasına rağmen neden ilişkiyi hemen bitirmek yerine, bir süre daha ya da hala ilişkilerine devam ediyor? Bunlardan ilki, kadınlar ilişkilerinin değil, şiddetin bitmesini istiyor. Fakat maalesef ki bu, mümkün olmuyor. Çünkü şiddet sizden kaynaklanmadığı için durdurmak da elinizde olmuyor. Bu yüzden bir ilişkinin başında şiddet varsa katlanarak devam eder. Diğer bir nedeni ise şiddet uygulayan kişi olayın sorumluluğunu karşı tarafa atar; ‘Senin yüzünden ben böyleyim’, ‘Sen beni ne hale getirdin?’, ‘Sen beni insanlıktan çıkarttın’, ‘Sen beni kadına vuran bir adam haline getirdin’ … gibi ve buna kendi de inanır. Bu atfı doğru bir strateji ile yaptıysa, şiddete maruz kalan kişi bunu alır; ‘Ben adamı delirttiğime göre, ben adamı delirtmemeyi de başarabilirim’ üzerinden tekrar şans verir. Bu ilişkiler bir girdaba girer. O girdaptan ne kadar erken çıkarsanız, sizin için daha az zarar verici ve bir o kadar kolay olur. Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatabilmek için mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız” dedi.

 

Önceki İçerikMeteoroloji’den Sağanak Yağış Uyarısı
Sonraki İçerikPamuk öğrencileri Engelliler Haftasında örnek duyarlılık sergilediler
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.