EXPO 2021 İskenderun Kompleksi Çalışmaları Başladı

Hatay Büyükşehir Belediyesi “İskenderun Kent İçi Trafik ve Ulaşım Sorunları ile EXPO 2021 İskenderun Kompleksi” konularının görüşülmesi için İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ev sahipliğinde toplantı gerçekleştirildi.
İTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk, Genel Sekreter Yardımcısı ve İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar, Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, Ulaşım Daire Başkanı Muhammed İkbal Polat, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, oda temsilcileri, STK yöneticileri, esnaf odası başkanları, İskenderun Belediyesi başkan yardımcıları ve meclis üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’la yaptıkları bir dizi görüşmenin ardından İskenderun’un sorunlarının kalıcı çözümler üretilmesi noktasında mutabakat sağladıklarını belirterek, meslek odaları komisyonlarınca hazırlanan ve çözüm bekleyen sorunları bir rapor ve ana başlıklar halinde açıkladı.
İTSO Başkanı Levent Yılmaz’ın konuşmasının ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından öncelikle belirlenen, acil çözüm bekleyen ve yapımı tamamlanan Battı Çıktı projesi, HADO, Ulaşım ve EXPO 2021 proje bilgileri katılımcılarla paylaşıldı.
EXPO İskenderun kompleksiyle ilgili geniş açıklamalarda bulunan Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları projenin iki etaptan oluştuğunu ve maliyetinin 100 milyon dolar tutarında olacağını belirterek, “Antakya ve İskenderun olarak tamamlanacak projelerimize ciddi bir emek harcadık. Biz ödevimizi yaptık, projelerimiz hazır ve sizden bu projeye sahip çıkmanızı bekliyoruz” dedi.
İskenderun EXPO kompleksinin toplam 90 bin metrekare alan üzerinde inşa edileceğini ve bu alanın 70 bin metrekaresinde 5 yıldızlı otel, otoparklar, çocuk oyun alanları, spor merkezleri, farklı ülkelerinin lezzetlerinin tanıtılacağı gastronomi ve mutfak sanatları merkezleri,18 adet ülke bahçesi projelerinin yer alacağını ifade eden Hamidioğulları, projenin 30 Eylül 2019 tarihinde ihale edileceğini ve 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını belirtti.
Kamuoyunda uzun bir süredir tartışılan HADO projesi hakkında açıklamalarda bulunan Ulaşım Daire Başkanı Muhammed İkbal Polat, Hatay Valiliğinin isteği ve planladığı bölgede “Rıhtım Tahsisi” yönünde mutabakat sağlandığını ifade ederek projenin Arsuz Madenli Mahallesi’ndeki balıkçı barınağında hayata geçeceğini söyledi. Yapılacak protokolle resmi sürecin başlayacağına vurgu yapan Polat, “Bu barınağın mendireği 90 metre uzatılarak toplamda bin 670 metrekare alan üzerinde inşa çalışmalarımız başlayacak. 6 ay gibi bir sürede projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz ve hizmete girdiği andan itibaren Mersin, Kıbrıs ve Beyrut seferlerimize başlayacağız” diye konuştu.
İskenderun kent içi trafik ve ulaşım sorunun çözüme kavuşturulması amacıyla hizmet gire Battı-Çıktı projesi konusunda açıklamalarda bulunan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar, bu konudaki sıkıntıları gidermek amacıyla bir dizi çalışma yaptıklarını kaydetti. Mete Aslan Bulvarı’ndan başlayarak PAC Meydanı kavşağına kadar olan bölgede bazı revizyonlar yapıldığını ve trafik sirkülasyonu ile ilgili değişiklikler yapıldığını belirten Çakar, “İlk etapta Mete Aslan Bulvarı’ndan aşağıya doğru bir aks akış projesi hazırladık. En kısa süre içerisinde ihaleye çıkacağımız bu proje kapsamında 100 kazıkla bağlanacak sir çıkış projesini gerçekleştireceğiz” dedi. Yaklaşık 6 milyon dolar tahmini maliyet hesapladıklarının altını çizen Çakar, projenin hayata geçtiği andan itibaren kent içi trafik sorununda büyük sıkıntı yaratan dolmuş güzergâhlarının alt yoldan geçeceğini ifade etti.
Toplantıya katılanların soru ve önerilerini dikkatle dinlediğini ve bu konuda gerekli çalışmaları yakından takip edeceğini belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Taygun Cantürk “Teknik açıdan verilen bilgiler ve sizin önerileriniz bizler için önemli. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak halkımıza hizmet bizim için en önemli ve gurur verici konumdadır. Bu projelerin yakın takipçisi olacağım” dedi.

EXPO 2021 İskenderun Kompleksi Çalışmaları Başladı

Önceki İçerikTarihi Belen Geçidinde “Kardeşlik Vurgusu”
Sonraki İçerikİTSO’da Geleceğe yön veren toplantı gerçekleştirildi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.