Chp’li Şahin: Çiftçiler Borç Ekip Haciz Biçiyor

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, artan girdi maliyetleri sonrası çiftçi borçlarının toplamda 118 milyar TL’yi bulduğunu, üretimi artırarak ülkenin mevcut ekonomik durumunu iyileştirme adına çiftçi borçlarının yapılandırılarak düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, artan girdi artan girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçilerin borçlarının giderek arttığını, bununla birlikte sulama ve mazot bedellerinin yüksek olması sonucu suya ve yakıta ulaşmakta zorlandığını, üretimin gittikçe azaldığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge veren Şahin, ‘‘Artan girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçiler, borç ekip haciz biçiyor! Kamu ve özel sektör bankalarına 108 milyar TL, Tarım Kredi Kooperatifine 10 milyar TL olmak üzere çiftçilerimizin toplam 118 milyar TL borcu bulunmakta. İcra takibinde olan krediler ise bir önceki yıla göre %53 artışla 4.4 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Buna karşın yüksek faizler nedeniyle çiftçiler kredi kullanamaz hale geldi. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin etkisiyle hazinenin boşaltan AKP hükümeti, vatandaşın sırtına bindirilen yüksek zamlarla, insanları isyan ettiren trafik cezalarıyla ekonomiyi hareketlendirmeyi deneyeceğine acil olarak üretim ekonomisine dönük politikalara geçmeli, üretim yapması engellenen çiftçiye destek olmalıdır.’’ dedi.

Sulama, elektrik ve mazot bedellerinin de yüksek olması nedeniyle çiftçilerin sulama suyu kullanamaz, tarlasını ekemez duruma geldiğini söyleyen CHP’li Şahin, ‘‘Borç batağında olup hacizlerle boğuşan çiftçi su, elektrik kullanamıyor, mazot alamıyor, tarlasını ekemiyor. Hasbelkader tarlasını ekenler de borcunu ödeyemez hale geldi. Öte yandan elektrik fiyatlarının yükselmesi nedeniyle borcunu ödeyemeyen sulama kooperatiflerinin elektriklerinin kesilmesi de çiftçilerin suya ulaşmasını engellemekte ve üretememesi ile sonuçlanmaktadır. Tarımsal üretimimiz her yıl hızla düşerken, ithalat miktarı hızla artmakta. Çiftçilerin maliyet baskısı altında ezilmesi ve borçlarla uğraşması çiftçilerinin üretimi terk etmesine neden olmaktadır. Çiftçi baskı altına alındıkça tarım alanları ekilemiyor ve sürekli yabancılardan ürün alır hale geliyoruz. Vatandaş hem pahalı hem de kalitesiz ithal ürünlere mahkum bırakılıyor. Milliyetçi duyguları okşayıp oy almak uğruna ‘Milli Ekonomi, Milli Üretim’ demagojisi yaparak milletimizin karşısına çıkan AKP hükümeti ülkeyi yabancı ithal ürünlere bağımlı hale getirdi. Çiftçi borçları yapılandırılarak tekrar düzenlenmeli, ithalata eğil üretime dönük politikalar geliştirmelidir. Bu ülkenin çiftçisi, işçisi, sanayicisi elinden geleni yapmaya hazır. Hükümet de gereken kolaylığı, desteği vatandaşına sağlamalıdır. Ekonomik krizden tek çıkış yolu budur.’’ dedi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede Tarım ve Orman Bakanına yönelttiği sorular ise şöyle;

1. 2015-2019 yılları arasında çiftçilerin borçları ne kadardır?
2. Aynı yıllar arasında çiftçilerin takipte olan borçları nedir? İcralık olan çiftçi sayısı kaçtır?
3. Çiftçilerin borçlarının yapılandırılması konusunda bir çalışmanız olacaktır?
4. Çiftçilere üretime devam edebilmeleri için düşük faizlerle kredi verilmesi konusunda bir çalışma var mıdır?
5. 2015-2019 yılları arasında üretimi bırakan çiftçi sayısı nedir?

Önceki İçerikBozuk yollara Dikkat Çekmek İçin astronot kıyafeti giyerek, sokakta ‘ay yürüyüşü´ yaptı
Sonraki İçerikBelen Belediye Başkanı İbrahim GÜL; Tek Amacımız Beleni Güzelleştirmek
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.