Kariyer Günleri kapsamında ilk olarak Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İSTE Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yakup Hameş öğrencilerle buluştu. İskenderun Teknik Üniversitesi’ni tanıtarak sunumuna başlayan Prof. Hameş, genel olarak meslek seçimi, mühendislik eğitimi, Elektrik-Elektronik eğitimini tanıtıp özel olarak da kendi bölümlerinde yapılan öğretim ve araştırma faaliyetleri hakkında bilgi verdi. İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) 2015 yılında kurulduğunu, bununla birlikte Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin köklerinin çok daha eskiye dayandığını belirten Prof. Dr. Yakup Hameş; Ülkemizin 8. Teknik Üniversitesi ile İlimizin seçkin öğrencilerinin bu buluşmasının önemine değindi.
Öğrencilerin meslek seçimlerinde çevre zorlaması, değişkenlik gösteren popülarite gibi faktörlerin yanında evrensel anlamda meslek tanımı olmayan aldatıcı reklamlarla mesleki tercihlerini yapmamalarını; bunun yerine kişisel yeteneklerini ön planda tutan yapısal özellikleri ile mutlu olunarak yapabilecekleri ve özgün katkılar sunabilecekleri bir meslek seçimi anlayışının daha verimli olabileceğini söyleyen Prof. Hameş; “Elektrik-elektronik mühendisleri elektrik üretimi, üretilen enerjinin iletimini sağlamak ve bu sistemlerin projelendirilmesini yapmak, analog ve dijital ortama sahip cihaz ve sistemlerin yapımı, onarımı, geliştirilmesi ve işletilmesini sağlamak, tıbbi elektronik cihazların tasarım, bakım ve güvenliği ile ilgilenmek, iletişim ve haberleşme sistemlerini geliştirmek gibi birçok görevi bulunur” dedi.
İSTE Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola ise tıp ve teknolojiyi birleştirerek hem tanı hem de tedavi yöntemlerinin gelişmesini sağlayan, bunun yanı sıra henüz tanısı sağlanamayan hastalıkların da tanınmasına imkân veren sağlık ile mühendisliğin iç içe girdiği “Biyomedikal Mühendisliği” ile ilgili önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola; “Biyomedikal Mühendisliği, tıbbi problemlere mühendislik yaklaşımı ile tanı veya tedaviye yönelik yöntemler geliştirerek çözüm üretilmesini hedefleyen bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisliğinin başlıca amaçları, tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, biyoloji gibi bilimlerde ortaya konan problemlere, kimya ve mühendislik bilimlerinin temel ilkelerini uygulayarak bu problemlerin çözümünün, bunlarla bağlantılı olarak tanı ve tedaviye yönelik yeni yöntem, cihaz ve yazılımların tasarlanıp geliştirilmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra Biyomedikal mühendisliği, mevcut yöntemleri geliştirerek tıbbi cihaz ve yazılım sistemlerinin sorunsuz şekilde çalışması için nitelikli elemanlar yetiştirir” dedi.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre iş bulma imkânının en çok artacağı mühendislik dallarından birinin Biyomedikal Mühendisliği olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde 200, özel hastanelerde ise 100 yatak ve üzeri kapasitesi olanlarda en az 1 biyomedikal mühendisi bulundurma zorunluluğu getirilmiş olduğunu ifade etti. Söyleşinin son bölümünde İSTE Biyomedikal Mühendisliği’nde yürütülen çalışmalara yer veren Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola ve çalışma ekibinin gerçekleştirmiş olduğu “Karbon Nanotüp ve Grafen Temelli Kalp krizi riskini önceden tahmin eden biyosensör tasarımı” ve “Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan antikanser ilaçların etki düzeyinin belirlenmesine” yönelik çalışmaları Kariyer Günlerine katılan öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.
Hatay Fen Lisesi Müdürü Ali Uyma, Okul-Aile Birliği Başkanı Mehmet Gümüş ile birlikte okulda görev yapan öğretmenler ve öğrencilerin ilgi ve heyecanla izlediği söyleşi sonunda Okul Müdürü Ali Uyma tarafından günün anısına Prof. Dr. Yakup Hameş ve Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola’ya plaket takdim edildi.