Unesco Hatay Gastronomi Evi’nin Açılışı Gerçekleşti

Medeniyetlet beşiği Hatay’ın tarih ve kültür zenginliği ile harmanlanmış lezzetlerini tanıtmak amacıyla hayata geçirilen UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin açılışı 19 Mart Salı günü Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş tarafından gerçekleştirdi.
Başkan Savaş’ın bilim insanı duyarlılığıyla özenli bir şekilde restore edilen eski bir Antakya evi olan Aslanlı Konak, yeni adıyla UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin açılışına Başkan Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’ın yanı sıra Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu CHP Hatay milletvekillerinden Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir ve Suzan Şahin, HBB Genel Sekreteri Nihat Tazeaslan, CHP Antakya Belediye Başkanı Adayı Hikmet Hatunoğlu, sivil toplum kuruluşları ile CHP il ve ilçe yöneticileri katıldı.
HATAY’IN DAMAK ÇATLATAN LEZZETLERİ MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Savaş, “Eski bir Antakya evi olan Aslanlı ev gastronomi evine yakışır bir şekilde restore edildi. İçerisinde Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet temalı odalar mevcut. Gastronomi evimizin tüm mobilyaları Ali Altın Bey tarafından yapıldı. Emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Burada sadece Hatay’ımıza özgü yemek çeşitleri olacak, kebap çeşidi olmayacak. Hatay’ımıza gelen misafirler burada zengin yemek kültürümüzü tanıyabilecek. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olarak hizmet verecek Gastronomi Evi’nde herkes misafirini gururla ağırlayabilecek. Günü birlik düzenleyeceğimiz workshop’larda insanlar eğitim alıp kendi yemeklerini yapıp yiyebilecekler. Ayrıca tüm bunların yanında yemek sektörü ile ilgilenen ve eğitimini alan hem HATMEK kursiyerleri hem üniversite öğrencileri hem de lise öğrencileri buradan katkı alabilecek. Geldiğimiz noktada Antakya’da 15 sokağımızın bütününün restorasyonunu yapıyoruz. Bugün bizi buraya gelen tüm misafirlerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu yerin hem belediyemize hem de kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Evimizde misafirlerimiz yemek yedikten sonra kendi kahvesini kendilerinin çekeceği ve kendisinin yapıp içebileceği bir odamız da mevcut. Sevgili eşim Nazan Hanım’a Gastronomi Evi’nin hayata geçmesindeki emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Evin restorasyonunu biz yaptık ama mutfakta hep o vardı. İnşallah burası Hatay’ın gözbebeği olacak” açıklamalarında bulundu.
Mehmet Güzelmansur da, hiç kimsenin aklına gelmeyen fikirler ile Hatay’ın sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tanıtımına katkı sağlayan Başkan Lütfü Savaş’a ve Gastronomi Evi’nin açılmasında büyük emek vererek gecesini gündüzüne katan Nazan Savaş’a teşekkürlerini iletti.
Düşüncelerini paylaşan bir diğer milletvekili de İsmet Tokdemir oldu. Tokdemir, geçmişteki değerlerimizi koruyarak Hatay’ı layık olduğu yere hep birlikte taşıyacaklarına vurgu yaparak, “Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Bu güzel hizmeti Hatay’a kazandıran, insanlar arasında ayrım yapmadan hizmet eden Başkan Savaş’a ve eşi Nazan Savaş’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Son olarak düşüncesini paylaşan Tetikoğlu ise, son zamanlarda Antakya’da restorasyon çalışmalarının arttığını belirterek, “Hatay özellikle meze konusunda Gastronomi Kenti unvanına yakışır çok zengin bir şehir. Ümit ediyorum ki bu gibi benzer mekânlar Hatay’da artar ve şehrinizin turizmine katkı sunar” diyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Protokol ile gerçekleştirilen açılışın ardından Hatay’ın zengin yemek kültürü katılımcıların beğenisine sunuldu.

Önceki İçerik5 Saatte 9 Deprem Meydana Geldi
Sonraki İçerikŞahutoğlu ve Aslan’ın Buluşması
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.