Türkiye Enerji Çözümleri Çalıştayı İSTE’de yapıldı

İskenderun Teknik Üniversitesi’nde iki gün süren Çalıştay’da, enerji konusunda uzman akademisyen, sanayici, araştırmacılar ve bürokratların katıldığı 3 oturum ve 1 panelde; Türkiye’nin enerji sorunları masaya yatırıldı ve çözüm önerileri sunuldu.

Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; İSTE’nin öncelikli araştırma alanlarından birinin ‘ENERJİ’ olduğunu belirterek, Çalıştay’ın düzenlenmesinde emeği geçen Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Kaan Baltacıoğlu ile Mekatronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümüne ve Hidrojen Enerjileri Öğrenci Topluluğu’na teşekkür etti ve “Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Enerji Enstitüsü ve konuya odaklanan araştırmacılarımızla bilimsel ve teknolojik projeler üretiyoruz. Ayrıca, öğrenci topluluklarımız da elektrikli ve hidrojen enerjisi ile çalışan otomobil üretimi projeleri ile sürece katkı yapıyorlar. Bu Çalıştay’ın Ülkemizin enerji alanındaki gelecek stratejilerinin üretilmesinde önemli bir işlev üstleneceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Prof. Dr. Arif Hepbaşlı’nın yürütücülüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, “Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü ve Yeni Trendler” konulu sunumuyla Dünya’da ve Türkiye’de enerji kullanımları hakkında güncel bilgileri paylaştı. Kanada Ontario Institute of Technology (UOIT) Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Çalıştay’ın Türkiye için bir yol haritası olacağını söyledi. Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak enerji çözümleri getirmesi gerektiğini belirten Dinçer, ülke olarak enerji teknolojilerine hâkim olmaları gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin silah ve savunma sanayisindeki çalışmaları mükemmel bulduğunu söyleyen Dinçer, “Bu çalışmalar bana göre mükemmel hatta daha da artırılması gerekiyor. Olayın sadece savunma boyutu değil, olayın enerji boyutu, tıp boyutu gibi bütün boyutlara taşınması ve bunların tamamen entegre boyutta ülkenin teknolojik kabiliyetlerini kazanacak şekilde birlikte çalışması gerekiyor” dedi. Dinçer’in konuşmasının ardından söz alan EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz; “Dünya ve Türkiye Enerji Görünümü, Dünya Enerji Piyasasında Bir Oyuncu Olarak Türkiye” konulu sunumu ile enerji sektörünün bilinmeyenlerine ve Türkiye’de enerji sektörüne değindi. İSTE Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Baltacıoğlu Çalıştay’da yaptığı konuşmada, dünyadaki ve Ülkemizdeki nükleer enerji, çevresel faktörler ve nükleer santrallerin katkıları hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Türkiye’de 61’i aktif 81 teknopark olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kadir Aydın ise, teknoparkların üniversite-sanayi işbirliği ve enerji alanında bilimsel ve teknolojik projelerin geliştirilmesi için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Sunumunda enerji üretim süreçlerinde yeni teknolojilere değinen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Midilli, savunma sanayi ve malzemeleri hakkında sunumlarıyla Alper Isıl İşlem A.Ş Genel Müdürü Hasan Çep ve Vestas Türkiye Operasyon Müdürü Şahin Arıöz; Hatay ve Türkiye’nin potansiyel enerji çözümlerine yaklaşımlarını paylatıştılar. Beş yüzü aşan katılımcı ile büyük ilgi gören etkinlik iki gün sonunda tarihi ve yöresel bölge ziyaretleri ile son buldu.

Türkiye Enerji Çözümleri Çalıştayı İSTE’de yapıldı Türkiye Enerji Çözümleri Çalıştayı İSTE’de yapıldı Türkiye Enerji Çözümleri Çalıştayı İSTE’de yapıldı

Önceki İçerikMoldova’nın Ankara Büyükelçisi Be İgor Bolboceanu ve beraberindeki Heyet İTSO’yu ziyaret etti
Sonraki İçerikİstiklâl Marşı’mızın Kabulünün 98. Yılı Okullarımızda Coşkuyla Kutlandı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.