İSTE, “TRIZ” ile icat etmeyi öğretiyor

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), sömestr arasında, bilimsel/teknolojik araştırma/geliştirme çalışmalarına, çalıştay ve uygulamalı eğitimlere daha çok yoğunlaştı. Bu kapsamda, son olarak düzenlenen TRIZ Çalıştayı’nda; çeşitli üniversitelerden ve Ar-Ge departmanı olan sanayi kuruluşlarından gelen otuz katılımcı, yeni ürün, süreç ve teknoloji geliştirme konusunda uygulamalı eğitimler aldı. İSTE’de düzenlenen TRIZ Çalıştayı’nda verilen eğitimlerle, katılımcılara özellikle bilimsel çalışmalarda ve sanayi uygulamalarında karşılaşılan problemlere farklı açılardan yaklaşma yöntemleri öğretildi. Çalıştay eğitmeni Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Kapucu, TRIZ yöntemi ile analitik düşünmenin hayatın bir parçası haline gelmesi ve günlük hayatta aktif olarak problemleri yeniden modelleyerek çözebilme becerisinin kazanılabileceğini örnek uygulamalarla gösterirken, ayrıca yapılan çalışmaların patentlenmesine yönelik kolaylıkları ve ipuçlarını tanıttı. TRIZ’ın tarihçesi, gelişimi ve geldiği son nokta hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kapucu; “Günümüzde güncellenen üretim ortamlarında işletmelerin rekabet edebilmeleri için yenilikçi olmaları gerekmektedir. İşletmeler yeniliklere ve yenilikçi düşünceyi teşvik etmeye odaklı olmazlarsa sektörde tutunamazlar. Ancak buradaki temel sorun bu yaratıcı ve yenilikçi fikirlerin nasıl üretileceğidir. İşte tam bu noktada TRIZ işin içine girmektedir. TRIZ; gelişigüzel fikir toplanması üzerine kurulmuş beyin fırtınası ve benzeri gibi tekniklerin aksine; eski sistemlerin iyileştirilmesi ya da yeni sistemlerin tasarlanması için bilgi ve teknoloji tabanlı sistematik yaklaşımları kullanır. Bu yüzden eldeki verilerin en iyi şekilde değerlendirilmesine dayanır. İnovasyonun birinci aracı TRIZ’dır. Belli bir sistematiği, algoritmaları olan bilgi temelli, teknolojik gelişmeler hakkında öngörülerde bulunur. TRIZ’ın uygulama alanlarına bakıldığında; eğitimde, tıp ve biyolojide, bilimsel problemlerin çözümünde, güvenlikte ve iş uygulamalarında olmak üzere neredeyse kullanılmadığı saha kalmamıştır. Bizim bu Çalıştay’daki hedefimiz, öncelikle TRIZ’ın tam olarak ne demek olduğunu anlamak ve yorumlayarak her alanda nasıl kullanabileceğimizi uygulamaları ile gösterebilmektir” dedi.

İSTE’de düzenlenen ve üç gün süren TRIZ Çalıştayı’na sponsor olan Makina Teorisi Derneği (MAKTED) tarafından katılımcılara verilen akşam yemeği davetinde konuşma yapan MAKTED Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Gökhan Kiper; “Sadece makine teorisine veya mühendislik branşına odaklanmayan bu benzersiz organizasyonda payımızın olmasından büyük mutluluk duymaktayız” şeklinde konuştu.

Kapanış seremonisine katılan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli: “Bu Çalıştay, ‘İnovasyon, icat, teknovasyon… tamam, iyi, güzel de… bunları sistematik olarak nasıl yapacağız?’ diyenler için düzenlendi. Analitik düşünceyi, analitik icat çıkarmaya dönüştüren TRIZ yöntemi, detay ve uygulamalar ile anlatıldı. Bu Çalıştay ile bir anlamda 15 dakikada icat çıkarmayı, teknik problemleri çözebilmeyi öğretmiş olduk. İnanıyorum ki bu etkinlik belli bir süre zarfında hem sanayi hem de akademide ortaya mutlaka güzel sonuçlar doğuracaktır. Türkiye’de ilk kez 3 gün süren ve kapsamlı olarak yapılan TRIZ Çalıştayı’nı düzenleyen başta Dr. Öğretim Üyemiz Çağlar Conker olmak üzere, tüm ekibine, eğitimcilerimize, katılımcılarımıza ve sponsorlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Program sonunda yapılan törende; katılım belgeleri benzerine az rastlanır bir şekilde katılımcılar tarafından birbirlerine takdim edildi. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sadettin Kapucu, Dr. Öğr. Üyesi Ali KILIÇ ile Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yavuz’un TRIZ hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları Çalıştay; İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mekatronik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Conker’in yürütücülüğünde gerçekleştirildi.

İSTE, “TRIZ” ile icat etmeyi öğretiyor İSTE, “TRIZ” ile icat etmeyi öğretiyor İSTE, “TRIZ” ile icat etmeyi öğretiyor

Önceki İçerikİskenderun Belediye Meclisi Şubat Ayı 2.Toplantısını Gerçekleştirdi
Sonraki İçerikTicaret Bakanlığından gelen Uzman heyeti İTSO’yu ziyaret etti
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.