İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay SGK İl Müdürlüğü, Kasaplar Odası, İskenderun Komisyoncular ve Manavlar Odası işbirliği ile, Tarımsal faaliyette bulunanların SGK prim borçlarının sattıkları tarımsal ürün bedellerinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine dair tebliğine ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Hatay Sosyal Güvenlik İl müdürü Hamit Bal ve SGK İl müdür yardımcısı Hüseyin Karaoğlan tarafından katılımcılara yasal düzenlemeler ve mevzuatlar ile ilgili detaylı bilgiler verildi.
İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İskenderun Esnaf Oda Başkanları, İskenderun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası yönetimi ile meslek mensuplarının katıldığı bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Meclis üyesi ve 7.Meslek Komitesi üyesi Sezer Kara, “SGK Hatay İl Müdürlüğü, Kasaplar Odası ve Odamız iş birliğiyle düzenlenen bilgilendirme toplantısının önemli olduğunu düşünerek bu toplantının gerçekleşmesini sağladık. Bu günkü toplantımızda SGK Hatay İl Müdürlüğümüm üzün yetkilileri tarafından Tarımsal faaliyette bulunanların SGK prim borçlarının sattıkları tarımsal ürün bedellerinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine dair tebliğine ilişkin bilgiler aktarılacaktır. Şimdiden verecekleri faydalı bilgilerden dolayı teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.
SGK Hatay İl müdürü Hamit Bal, yaptığı konuşmasında, “Kasaplar Odamız, Balıkçı esnafımız, hayvancılık üretimi yapan ve komüsyoncu esnaflarımızın talepleri doğrultusunda böyle bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, sizleri bilgilendirmek istedik. Tarımsal üretim yapan esnaflarımızın sigorta prim borçlarının satacağı ürünler üzerinden yatıracakları prim borçları ve kesintiler hususunda kurumumuzca borçlarının ödenmesi amaçlı düzenlenen bir eğitim bilgilendirme toplantısı diyebiliriz. Burada sizlere sistemli olarak şifre tanımlaması, tesciller yapılacak ve bu tesciller doğrultusunda düzenli olarak üreticilerimizin kesmiş olduğu yüzde 2’lik Tarım sigorta primlerini takip eden ay sonuna kadar hem kuruma kesinti miktarını bildirilmesi ve yatırılması bu kanuni bir zorunluluk. Şu an ilimizde 965 iş verenimize müstahsil kesintisi yapılan iş verenimize tebliğler gönderildi. Bunlar 15 gün içerisinde tebliğler aldıktan 15 gün içerisinde kurumumuza gelip kayıt yaptırıp kendilerine şifre tanımlaması yapılması gerekiyor. Bunun yapılmaması halinde konunun tekrar tarafımızca değerlendirilip zorunluluk arz ettiği için sistem içerisinde tüm üreticilerimizden tarımsal faaliyette bulunan üreticilerimizden almış olduğu ürünlerden dolayı yapacağı kesintileri kurumumuza aktarılması zorunludur. Bu konularda sizleri daha detaylı bilgilendirmek için bir araya geldik” dedi.
SGK İl müdür yardımcısı Hüseyin Karaoğlan, Tarımsal faaliyette bulunanların SGK prim borçlarının sattıkları tarımsal ürün bedellerinden kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilmesine dair tebliğine ilişkin katılımcılara sine vizyon destekli olarak detaylı bilgiler verdi. Karaoğlan yaptığı açıklamasında; “5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinin (4) Numaralı alt bendi kapsamında tescil edilmiş sigortalılarımızdan, tarımsal ürün satın alanlara kurumumuza tescil ve şifre talebinde bulunanlara, Tarımsal kesinti tutarlarını da kurumumuza aktarmayanlara yazılı olarak 965 kişiye tebligat çekilmiş olup, bu kişiler tebligatın teslim alındığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde kurumumuza müracaat ederek tescil ve şifre talebinde bulunmak zorundalar” dedi.