Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri, Hatay ve İskenderun’daki üyeler, gazeteciler ve meslek örgütleriyle bir dizi görüşme yaptı. Görüşmelerde gazetecilerin işsizlik, sansür, yayın yasakları, ücret, basın kartı sorunlarıyla, gazetelerin yaşadıkları kağıt krizi ele alındı.
İSTANBUL- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 9-11 Kasım 2018 tarihleri arasında Hatay ve İskenderun’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyaretlere Başkan Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Ahmet Özdemir ve Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu ve İskenderun Temsilcisi Akın Bodur katıldı. Ziyaretlerde gazetecilerin işsizlik, sansür, yayın yasakları, ücret, basın kartı sorunlarıyla, gazetelerin yaşadıkları kağıt krizi konuları ele alındı.
İlk ziyaret 9 Kasım 2018 Cuma günü Hatay Valisi Erdal Ata’ya yapıldı. Ziyarette Başkan Olcayto, tüm gazetecilerin mesleklerini etik ilkelere uygun ve engellenmeden yapabilmesi için mücadele ettiklerini söyledi. Vali Erdal Ata ise demokrasinin vazgeçilmez unsuru gazetecilerin kişilik haklarına saygılı, halkın haber alma özgürlüğünü savunan bir anlayışla görev yapmalarının önemli olduğuna dikkat çekti.
TGC heyeti 10 Kasım 2018 Cumartesi günü Hatay Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Zafer Sarı, Başkan Turgay Olcayto’ya bir anı plaketi verdi. Hatay Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Sadullah Ergin, Serdar Özal, Sabriye Sönmez ile Hataylı gazetecilerin katıldığı toplantıda yaygın ve yerel medyada gazetecilerin sorunları değerlendirildi.
Başkan Turgay Olcayto, Hatay ve İskenderun’da yapılan toplantılarda basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve gazetecilerin görevlerini yapabilmeleri için çalıştıklarını belirterek, “Biz tarafsız bir meslek örgütüyüz. Amacımız halkın haber alma ve gerçekleri öğrenmesi için gazetecilerin görevlerini yapabilmeleri. Gazetecilerin görevlerini yaparken tutuklanmamalarını istiyoruz. Cezaevinde gazeteci kalmasın istiyoruz. Çünkü gazetecilik suç değildir” diye konuştu. Turgay Olcayto, konuşmasında şu konulara dikkat çekti:
“Yayın yasakları, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğünü geliştirmiyor, engelliyor. Her önemli olayda hemen yayın yasağı geliyor. İktidar bu açıdan çok şanslı, çünkü karşılarında muhalefet yok. Siyasi partiler buna tavır göstermeli. Halk yeterince bilgi alamıyor. O zaman da çok daha tehlikeli olan ‘fısıltı haberciliği’ başlıyor. Kendi olayımızı yabancı basından öğrenebiliyoruz. Bu da ayrı bir utanç vesilesi.
Meslek örgütleri arasında, gazeteciler arasında yeterince dayanışma yok. Eskiden iktidara yakın olan gazetelerde çalışan gazetecilerle, eleştirisel gazetelerde görev yapan gazeteciler birlikte yemek yer, dertleşir sorunları konuşurdu. Şimdi yan yana görünmek istemiyorlar. Bu da bizim için büyük bir sorun. Dayanışmayı artırmamız gerekiyor. Biz sorunların çözümü için rapor hazırladık. Kağıt krizi, basın kartları ve basın kartları yönetmeliğiyle ilgili hazırlanan detaylı raporlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a iletildi. Umarız Basın Kartları Komisyonu kalır ve meslek örgütlerinin ağırlıklı olduğu bir yapı oluşturulabilir. Gazeteciler ve gazetecilik mesleği adına olumlu bir adım atılabilir.”