Hatay orman yangınları Meclis gündeminde

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay’daki orman yangınlarını verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Orman varlığı açısından Hatay’ın zengin bir alana sahip olduğuna, ancak bu zenginliğin ve milli servetin önüne geçilemeyen orman yangınlarıyla kül olduğuna dikkat çeken Güzelmansur, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Yangınlar orman zenginliğimizi küle dönüştürüyor
Güzelmansur verdiği yazılı soru önergesinin gerekçesinde şu değerlendirmelerde bulundu: “Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 208.067 hektarı ormanlarla kaplı olan ve %39’u ormanlardan oluşan Hatay İlimiz orman varlığı açısından zengin bir alana sahiptir. Ancak bu zenginliğimiz ve milli servetimiz önüne geçilemeyen orman yangınlarıyla kül olmaktadır. İlimizde 2018 yılı yaz ayları boyunca sıklıkla orman yangını meydana gelmiştir. Bu yangınların çıkış nedenleri, yangın sonucunda zarar gören ormanlık alanın toplam büyüklüğü, yangından zarar gören alanlarda yapılan ağaçlandırma faaliyetleri gibi konularda kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.”
CHP’li Güzelmansur’un Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye konuyla ilgili yönelttiği sorular şunlar:
1. Son 5 yılda Hatay’da meydana gelen orman yangınlarının yıllar, sayı ve hektar olarak detayları nelerdir?
2. Son 5 yılda Hatay’da meydana gelen orman yangınlarının çıkış sebeplerinin sayısal ve alan dağılımı nasıldır?
3. 2013 yılından günümüze kadar, yıllar itibarıyla, Hatay’da meydana gelen orman yangınlarında zarar gören alanlara dikilen ağaç sayısı ve türü nedir?
4. Son 5 yılda, Hatay’da kasıtlı olarak çıkarılan orman yangınlarında dahli bulunan kişi sayısı nedir? Bu kişiler hakkında ne tür bir işlem yapılmıştır?
5. Son 5 yılda, Hatay’da meydana gelen ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangınlarda can ve mal kaybı yaşanmış mıdır? Detayları nedir? Bu yangınlarda kaç vatandaşımız yaralanmıştır?
6. 2013 yılından günümüze kadar, yıllar itibarıyla, Hatay’da meydana gelen orman yangınlarının yarattığı hasarın ekonomik büyüklüğü yıllar itibarıyla nedir?
7. Orman yangınlarını azaltma ve önleme konusunda Hatay’da yürütülen çalışmalar ve detayları nelerdir?
8. 2018 yılında, Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarının il, sayı ve alan büyüklüğü dağılımı nedir?
9. Son 10 yılda, Hatay İlimizin toplam ormanlık alanı yıllar itibarıyla kaç hektardır?

Önceki İçerikHbb’den ‘İhmal Mi İstismar Mı? ’Konulu Bilgilendirme Toplantısı
Sonraki İçerikHbb’den ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’ Eğitimi
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.