İTSO’da Müşterek Meslek Komite Toplantısı Düzenlendi

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Eylül ayı Müşterek Meslek Komite toplantısında, İTSO üyelerinin sorunları dinlenirken, Odanın faaliyetleri hakkında bilgiler verildi.

İskenderun ekonomisine yön veren, her zaman üyelerinin sorunlarını dinleyen, çözüm yolları arayan ve bu sorunları en yetkili birimlere ileten İTSO, bu kez Müşterek Meslek Komite Toplantısında, Meslek Komite üyelerinin sorunları dinlendi.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplantı da yaptığı konuşmasında;
“2018 yılı Eylül ayı Müşterek Meslek Komitesi toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygılarımla selamlıyorum.
Hepimizin bildiği üzere, yaklaşık iki aydır ülke olarak, doların beklenmedik yükselişi sebebiyle zor günler geçirmekteyiz. Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi, faiz ve enflasyonun artmasına, piyasalarda bir güvensizlik ortamı oluşmasına yol açmıştır. Bu problemlerin minimum seviyede tutulabilmesi maksadıyla, devletimiz tarafından acil önlem paketleri açıklanmakta, Merkez Bankası tarafından para politikalarının ve finansal istikrarın sağlanması konusunda adımlar atılmaktadır. Bizler de iş dünyasının temsilcileri olarak, alınan önlemleri dikkatle takip ediyor, piyasadaki yansımalarını izliyoruz. 7,20 TL seviyelerine ulaşmış olan doların, bugünlerde 6,25 TL seviyelerinde seyretmesini nispeten sevindirici bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Daha çok üreterek, katma değerli ürünlerimizi ihraç ederek yaşanan bu sıkıntılı süreci de en az hasarla atlatacağımızı umuyoruz.
Türkiye genelinde böyle bir süreç yaşanırken, Hatay özelinde hangi hususların önemli olduğunu değerlendirmemiz ve bu konularda vakit kaybetmeksizin/ aksiyon almamız gerektiğine inanıyoruz.

Tespit ettiğimiz bazı sorunları özet olarak aktarmak gerekirse;
• Hatay merkezli firmalar tarafından Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Mısır gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracatın kesintiye uğramış olması,
• Suriye’de süren iç savaş nedeniyle Hatay’ın güvenli olmadığına yönelik olumsuz algının yeni yatırımlara gölge düşürmesi,
• Faal Organize Sanayi Bölgeleri’nin tam doluluk oranına ulaşmış olmasından ötürü/ sanayinin genişleme ihtiyacının karşılanamaması,
• Yatırıma uygun arazi tahsisinde ve yatırımcıya arazi bulmada güçlük yaşanması,
• Çevre düzenlemesi, internet ve elektrikte yaşanan sorunlar olarak ifade edebileceğimiz sanayi altyapısındaki yetersizlikler,
• Hassa Tünel Projesinin ve Karadeniz-Akdeniz bölünmüş yol projesinin hızla tamamlanması gibi/ belirlediğimiz hususları mütemadiyen dile getirmekteyiz.
Ayrıca İskenderun ile ilgili olarak;
• İskenderun’un il olması
• Gümrük Laboratuvarı’nın bölgemizde kurulması,
• Tarımsal Ürünleri Değerlendirme Sanayi Sitesi’nin Kurulması,
• HADO İskelesi Sorununun çözüme ulaştırılması,
• Karayolları Arazisi Şehir Parkı projesinin tamamlanması,
• Otobandan şehri içine çıkış noktaları yapılması,
• İskenderun Belediyesi tarafından 1/5.000’lik Alternatif Plan çalışması yapılması
• Nardüzü Sitesi’nin Altyapı Sorunlarının Giderilmesi olarak tespit ettiğimiz hususları karar vericilere iletmekteyiz.

Değerli Arkadaşlarım, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bölgemizde tespit ettiğimiz sorunları ve çözüm önerilerini, TOBB Başkanımızla, bölgemizdeki milletvekillerimizle çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarımızla paylaşmaktayız. Bölgemize değer katacağına inandığımız projeleri araştırmakta, hayata geçirilmesi noktasında girişimlerde bulunmaktayız.

Hatay’ın en önemli sorunlarından birinin Organize Sanayi bölgelerindeki yer sıkıntısı olduğunu düşünüyoruz. Organize Sanayi Bölgesi doluluk oranlarının çok olması sebebiyle, yatırımcının farklı şehirlere yönelmesinin önüne geçilmesi amacıyla, Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımız tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Kendilerine çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bölgemizde faaliyette olan veya yapım aşamasında olan Organize Sanayi Bölgeleriyle ilgili özet verileri paylaşmak gerekirse;
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, 2017 yılı Hatay ili Ekonomik Görünüm Raporu’ndan alınan verilere göre; ilimizde 10 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Bunların 3’ü faal durumda olup, 7’sinin yapım süreçleri devam etmektedir. Hatay’daki faal Organize Sanayi Bölgeleri olan; Antakya OSB’de 1.801 kişi, İskenderun OSB’de 4.837 kişi, Payas OSB’de 1.714 kişi olmak üzere toplamda yaklaşık 8.534 kişi istihdam edilmektedir” dedi.
Hatay genelinde yapımı devam eden OSB’ler ile ilgili bilgiler verildi
İTSO’da düzenlenen Eylül ayı Müşterek Meslek Komite Toplantısına davetli olarak katılan Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Şube müdürü Ekrem Özer, Hatay genelinde yapılan yatırımlar ile ilgili Meslek Komite üyelerine sine vizyon destek olarak bilgiler verdi.
Özer, özellikle Hassa Tünel projesinin devam ettiğini belirterek, “Bölgemizde yapımı süren; Erzin Organize Sanayi Bölgesi, Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Altınözü Enek Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) OSB, Hassa Organize Sanayi Bölgesi, İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi, Kırıkhan Organize Sanayi Bölgesi, Reyhanlı Organize Sanayi Bölgesi, Antakya İlave Organize Sanayi Bölgesi gibi yatırımlarla sine vizyon destekli olarak bilgiler verdi.
İskenderun ve bölge iş adamlarının heyecanla beklediği Hassa Tünel Projesi ile ilgili merak edilen soruları da yanıtlayan Özer, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.

İTSO’da Müşterek Meslek Komite Toplantısı Düzenlendi İTSO’da Müşterek Meslek Komite Toplantısı Düzenlendi

Önceki İçerikSüslü Kadınlar Bisiklet Turunda Buluştu
Sonraki İçerik180 Kilo’luk Fidan Altın’a İl Sağlık Müdürlüğü El Uzattı
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.