12 milyon ekmek çöpe gidiyor

EKMEĞİMİZİ ISRAF ETMEYELİM
Ekmek… Bizler için her şey aslında. Üzerine ”ekmek parası” diyebileceğimiz kadar kıymetli, ekmeğini taştan çıkarmak deyimini dilimize yerleştirecek kadar da mühim bir yiyecek. Buğday başaklarının serpilip, büyümesiyle çıktığı yolculuk, emeğin ve lezzetin hikayesi aslında. Sofralarımıza ise müthiş bir karbonhidrat ve lezzet kaynağı olarak konuk oluyor yüzyıllardır. Her ne kadar diyetler tarafından yasaklansa da faydaları ve çeşitleriyle kalbimizdeki yeri çok başka ekmeğin. Ama ne yazık ki ülkemizde ve şehrimizde ekmek israfı çok fazla…
EKMEK MİLLİ SERMAYEMİZDİR
T.C. Ekmek Üreticileri Federasyonu Hatay İl Başkanı Zilal Bozoğulları Türkiye’de ve Hatay’da yapılan Ekmek israfını ve alınacak önlemleri ve ekmek piyasasını anlattı.
Hatay’da birçok ekmeğin çöpe atıldığını belirten Bozoğulları şunlara değindi: “Biz Ekmek Üreticileri Federasyonu olarak ekmek israfını önlemek için birçok çalışma yapıyoruz. İnsanlar yiyebilecekleri kadar ekmek almak yerine fazladan ekmek alıyor ve bayatlayan ekmeği çöpe atıyor. Ekmek bizim kutsalımız ekmeklerimizi çöpe atmak binlerce kişini emeğini ve milli sermayemizi çöpte atmak demek.
3 AYDA BİR TOPLANTI YAPIYORUZ
Türkiye’deki Ekmek israfını önlemek için bir çok çalışmanın yanında 3 ayda bir toplantı yapıp ekmek israfı ile ilgili daha neler yapabileceğimizi konuşup insanlarımıza ekmek israfını anlatıyoruz. Son olarak bu toplantılardan birini Kayseri’de gerçekleştirdik. Toplantı çok verimli geçti insanlarımızın ekmek israfı konusunda bilgilenmesi için ve israfı önlemek için çalışmalarımız devam edecek. Bu arada Federasyon toplantımız Nisan ayında Hatay’da yapılacak.
NASIL ÖNLERİZ
Ekmek israfının yanlış olduğuna kimse karşı çıkmaz herhalde. Peki İsrafı nasıl önleyeceğiz. İlk olarak şunu söylemem gerekiyor. Fırıncıların tek rakibi Fırıncılardır. Hatay’da birçok market ve bakkal ekmek alımı yapıyor. Ama üreticiler bu dağıtımı yaparken anlaşamıyor. Mesela bir markete 4 ayrı ekmek fabrikasından ekmek gidiyor. Ve ekmekler üst üste koyulup bitmesi bekleniyor. Fazladan ekmek olduğu için ekmekler kalıyor ve iade ediliyor. İade eden de sorun yok, ama durum şu şekilde olsa ekmek fabrikalarımız anlaşıp herkes belli bir bölgeye dağıtım yapsa ne yakıt fiyatı ne dağıtıcı masrafı ödemeyecek ve ihtiyacı bölgedeki bir firma karşıladığı için yeterince ekmek getirilip gün içinde tükenecek hem üreticiler kar edecek hem de israf önlenecek.
DAĞITIMDA BİRLİK
Hatay’da dediğimiz gibi bir bakkala 4 ayrı firma dağıtım yapıyor. Firmalar ekmeği kendisinden alması için fiyatı düşürüyor. 75 kuruştan sattığı ekmeği 65’ten satıp zarar ediyor. Diğeri gelip diyor ki benden al 60 yapıyım. Bakkal kar ediyor ama üretici zarar ediyor. Ve üreticiler bu durumu bildiği halde hala dağıtım alanında birleşmiyorlar. Biz buradan çağrıda bulunuyoruz. Üreticiler dağıtım alanlarında birleşsin herkes dağıtıcılarını bölgelere ayırsın ki yakıt ve elemandan un fiyatların aşırı arttığı şu günlerde tasarruf etsin.
ASKIDA EKMEK
Bayatlayan ekmeği çöpe atanlar için bir önerimizde askıda ekmek uygulaması biz HATSAN ekmek fabrikasında bu uygulamayı yapıyoruz. Diğer ekmek üreticilerine bu uygulamayı kullanmaları için bilgi verdik. Bayatlayan ekmeği çöpe atmak yerine fakir fukaraya ihtiyacı olana bedava vereceğiz hem ekmek israf olmayacak hem de insanların hayır duasını alacağız. Ayrıca HATSAN’da şehit ve gazi ailelerinden asla ekmeğe ücret almıyoruz.
EKMEĞİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN
Yöresel ve ulasak marketler ve Diyetisyenler ekmeğimizden ellerini çeksinler. Bu marketler ekmeği 60 kuruş’tan satım makarnayı 75 kuruştan satıyorlar yani ekmekteki sözde zararlarını başka bir yerden mutlaka çıkarıyorlar. Eğer kampanya yapacaklarsa kolada, salamda sucukta vs. yapsınlar ekmeğimizden ellerini çeksinler üreticileri zarara sokmasınlar. Ayrıca diyetisyenler çıkıp ekmek yemeyin zehirdir diyor. Biz devlet kurumlarımızın bize söylediği unu, mayayı kullanıyoruz insanlara zehir yedirmiyoruz bu kadar insanın emeğine zehir demek suçtur. Federasyon olarak bu tip açıklama yapan diyetisyenleri artık mahkemeye vereceğiz.
BELEDİYE DENETİMLERİ MERDİVEN ALTI ÜRETİCİLER
Hatay’daki belediyelerden ekmek üretimi yapan yerleri denetlemesini ve sokakta tandır ekmeği satan insanları engellemelerini istiyoruz. Biz fırınımızda 3 tane temizlikçi bulundurup sigortalarını yapıp maaşlarını veriyorsak belediyeler bunlara engel olmalı dükkana bile benzemeyen yerlerde tandır ekmeği satıp insanların sağlıklarıyla oynuyorlar. Vergi levhaları yok, temizlik yok, fiş yok makbuz yok hiç bir yasaya tabi olmadan sarış yapıyorlar. İnsanlarımıza da sesleniyorum bu tip yerlerden alışveriş yapmayın bizim fırınlarımızda datandır ekmeği yapılıyor hem de en alası buralardan alın.
1 OCAK 2018’DEN İTİBAREN 200 GR
Ekmeğin şuan ki gramajı 250 gr ve fiyatı 1 TL ekmek üreticileri için bu büyük bir külfet. İnşaallah 1 Ocak 2018 itibariyle bu gramaj 200 ‘e düşecek ekmek üreticileri için insanlarımız içinde külfet olmaktan çıkacak.
400 OKUL 7 TANE HASTANE
Türkiye’de yılda 112 milyon ekmek üretiliyor 12 milyonu çöpe gidiyor. Bu 400 okul, 7 tane hastane vs. demek milli servetimizi çöpe atmaktan vazgeçelim kutsalımız, çöpe gitmesin ekmek israfını önleyelim.”dedi.

12 milyon ekmek çöpe gidiyor 12 milyon ekmek çöpe gidiyor 12 milyon ekmek çöpe gidiyor

Önceki İçerikSarı Zeybekler Derneği’den Anlamlı Bir Sergi Daha
Sonraki İçerikYeni Çöp Konteynerlerinin Dağıtımı Yapılıyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.