İTSO’da Engeller Kalkıyor projesi toplantısı yapıldı

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz;
“Odamız ile İskenderun Teknik Üniversitesi ortaklığında yürütülmekte olan İskenderun da Engeller Kalkıyor Projesinin Kapanış Törenine hoş geldiniz diyor, sizleri saygılarımla selamlıyorum. Bildiğiniz gibi İnsan, sosyal bir varlıktır. Çevresiyle ve kendisiyle olan ilişkisi onun benlik algısını oluşturur. İçine doğduğumuz çevre bizleri işe yaramaz, elinden hiçbir iş gelmez, sürekli yardıma ihtiyaç duyan bir birey olarak tanımlar ve bize bu yönde davranırsa benlik algımız da buna göre şekillenecektir. Bunun için engelli olmaya da gerek yoktur aslında. Yine de beden bütünlüğümüzün doğuştan veya sonradan bozulması olarak tanımlayabileceğimiz engellilik hali, yaşantıda bir takım kısıtlamalar getirmesine rağmen, üstesinden gelinmeyecek bir durum değildir. Başta ailenin engelli bireyle olumlu ilişkiler kurması, aile içinde bozulan dengenin yeniden kurulması, engellinin yaşamının ve ev dışı sosyal yaşamının düzenlenmesi gerekir. Kurum ve uzman desteğiyle çözüm yollarının oluşturulması engellinin ve aile sağlığının korunması açısından önem taşır. Toplumdaki bireyler olarak bizlere düşen onları yargılamak, ayıplamak, toplumdan dışarı atmak değil; onlara destek olmak, yalnızlıklarını paylaşmak, moral vermektedir. Bu insanlık görevimizdir. Engel, kişinin zihninde koyduğu sınırlarla oluşur. O sınırları yıkıp önünüzde yeni ufuklar açabilecek bu tür projelere destek vermek, gelecek ile ilgili umut verici yeni planlar oluşturmamız konusunda yardımcı olacaktır. İskenderun da Engeller Kalkıyor Projesi; engelli bireylerin hayat kalitesini arttırmak içi etkili yollar bulmaya ve uygulamaya yönelik yenilikçi faaliyetlere olanak sağlayarak, engelli vatandaşlarımızın istihdamının arttırılmasına katkıda bulunmak ve sosyal hayata girişlerindeki bariyerleri yıkmak amacı ile hazırlanmış bir projedir. Proje süresince fiziksel engeli bulunan vatandaşlarımızın Bilgisayar, Ön muhasebe, İngilizce gibi temel eğitimler ile birlikte KOSGEB destekli Uygulamalı girişimcilik eğitimleri almasını sağladık. Eğitimlerimiz İskenderun Teknik üniversitesinde İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından verilmiştir. Ayrıca farkındalık arttırıcı faaliyetler ve psikolojik destek sağlayan danışmanlık hizmetlerini de İskenderun teknik üniversitesi ortaklığında proje süresince gerçekleştirdik. Bugün burada Projemize katılım sağlayarak sınırlarını yıkan değerli kursiyerlerimizle bir aradayız. Bu proje ile hayatınızda yapmayı planlayacağınız her konuda hepinize başarılar diliyorum. Sizlere, kişisel ve mesleki gelişiminizde oda olarak elimizden gelen her türlü desteği proje sonrasında da sağlayacağız” dedi.

İSTE Rektörü Prof.Dr. Türkay Dereli ise, yaptığı konuşmasında; “Göreve başladığımız ilk projeye dört elle sarıldık ve bizim ekibimiz de üniversite olarak bu işe emek verdi. Huzurlarınızda herkese teşekkür ediyorum. Aslında ben böyle bir ayrımın yapılmasını da doğru bulmuyorum. İnşallah ben bu projenin devamını istiyorum ve mümkünse hocalarımızdan bu projenin aynasını, çiftini, duayenini bekliyorum. İskenderun çok büyük, potansiyel bir şehir. Çok stratejik bir büyüklüğü var. Bu şehir de el birliği ile çalışmalıyız. Bu çevikliğin, dinamikliğin bu sinerjiyle Türkiye’de İskenderun’un ilk üçte olduğunu düşünüyorum. Basını ile, üniversitesi ile sanayisi ile ekonomi ve turizmi ile bu kadar fikrin, bu bu kadar düşüncenin aynı anda temsil edildiği yerden bir dünya projesi veya bir dünya kenti çıkması lazım. Çıkacaktır diyor düşünüyorum ki çıkmış, kendi belli alanlarında çıkmış. İnançlı olmalıyız inanmalıyız diye düşünüyorum ve sizlerin bizlere inandığınızı görmemiz bizleri çok mutlu ediyor. Biz de sizlere inanıyoruz. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Proje Koordinatörü Dilek Yalçın, Yaklaşık bir yıldır devam eden proje ve kurslarla ilgili davetlilere sine vizyon destekli olarak bilgiler vererek; “İskenderun’da Engeller kalkıyor Projesi, ‘Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerin geliştirilmesi’ Hibe programı kapsamında İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İskenderun Teknik Üniversitesi ortaklığında yürütülmüştür. 170 bin 053 Euro olan proje bütçesinin yüzde 90’ı sözleşme makamı tarafından karşılanırken, yüzde 10 luk kısmı olan 17 bin Euro İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanmıştır. 1 Kasım 2016 tarihinde çalışmalarına başlayan İskenderun’da Engeller Kalkıyor Projesi 12 ay boyunca faaliyetlerine devam etmiştir. Proje kapsamında fiziksel engelli olan kursiyerlere Temel bilgisayar, İngilizce, Muhasebe eğitimleri İskenderun Teknik Üniversitesi tarafından KOSGEB Girişimcilik kursu ise KOSGEB Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmiştir” dedi.

İTSO’da Engeller Kalkıyor projesi toplantısı yapıldı İTSO’da Engeller Kalkıyor projesi toplantısı yapıldı İTSO’da Engeller Kalkıyor projesi toplantısı yapıldı

Önceki İçerikİTSO Personeline ‘İş yerlerinde Pozitif yönetim ve Kuşak Çatışması’ Eğitimi
Sonraki İçerikİSTE’de “Cumhuriyet” Coşkusu
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.