İTSO’da Mesleki Eğitim Kanunundaki Değişiklikler ve Mesleki Eğitimin tanıtım toplantısı yapıldı

İskenderun Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan’ın katılımı ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, 3308 sayılı Çıraklık Kanununda yapılan 6764 sayılı kanunla örgün eğitim kapsamına alınan mesleki eğitim merkezlerine TEOG dan öğrenci yetiştirmesiyle ilgili Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin ilçelerini kapsayan Ortaokul müdürleri ve rehber öğretmenlerinin katılımlarıyla düzenlenen toplantı yoğun ilgi gördü.
Yusuf Yıldırım, “Kalifiye ustaların yetişmesi için çaba sarf ediyoruz”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi Müdür vekili Yusuf Yıldırım, “Bölgemizde Mesleki eğitimin tanıtım ve faaliyetleri ile ilgili bütün rehber öğretmenlerimize, ortaokul müdürlerimizi sürekli bilgilendirmeler yapıyoruz. Bilindiği üzere 6764 sayılı yasa ile kurumumuz örgün eğitim sistemi içerisine girdi. Bu 30 yıl içerisinde 1987’den 2017 yılına kadar kurumumuz da 10 bin 500 tane kalfalık belgesi, 8.583 tane ustalık belgesi, 3 bin adet de usta öğretici belgesi verildi. Bu belgeler Erzin’den Arsuz’a kadar bütün işletmelere verdiğimiz belgelerdir. Kurumumuz şu anda eğitime örgün eğitim olarak devam etmektedir. İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi olarak bu değişiklikleri esnaf ve sanatkarlarımıza, sanayi esnaflarımıza orta okul son sınıf öğrencilerimize muhtarlarımıza duyurmak suretiyle bu kanundan istenen verimi sağlamaya katkı sunmanın gayreti içerisindeyiz. Burada sloganımız, Mesleki Eğitim Kalıcı istihdamla, işin olsun, aşın olsun, eşin olsun, iş yerin olsun en az aylık 400 TL gelirin olsun, gelecek kaygın olmasın, istediğin mesleğin olsun, 4 yıl çalış usta olursun,” dedi.
Kemal Karahan, “Çocuklarımız yeni yasa ile hem çalışacak, hem de okuyarak meslek sahibi olacak”
Ardından söz alan ve kamuoyuna detaylı bilgiler veren Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, Özellikle kamuoyu için çok önemli bir gelişme olan bu Mesleki Eğitim Yasasındaki değişikliğin farkında olunması için gayret gösteriyoruz. Ben inanıyorum ki Milli Eğitimimizin tarihindeki en önemli kararlarından biri alındı. 6764 sayılı Mesleki eğitim yasası ile. Çünkü hayatta karşılığı olan gerçek bir ihtiyaç bu yasa ile artık giderilecek. Şimdi 8 yıllık temel eğitime geçişten itibaren sanayicimiz, esnafımız özellikle çıraklık konusunda büyük bir boşluk hissetti. Eskiden 5. Sınıfı bitiren bir öğrenci eğer okumayacaksa bir esnafın yanına verilir, o esnafın yanında yetişir usta olur, kendi dükkanının açar, bu şekilde meslek devam ederdi. Fakat zorunlu eğitim 8 yıl olduktan sonra çocuklarımızın mesleki eğitime yönlendirilmesi noktasında bir takım sıkıntılarımız oldu. Bu yasa ile esnaflarımızın çırak ihtiyacı bundan sonra devletimiz tarafından çok sağlam bir şekilde karşılanacak. Artık çıraklık bu yasa ile zorunlu eğitim kapsamına alındı. Bu geçiş sürecinde çocuklarımız liseye gittikleri için esnafımız çırak bulamaz hale gelmiştir. TEOG tercihlerinde çocuklarımızın karşısına bir tercih daha çıkacak. O da Mesleki Eğitim Merkezi. Öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezini tercih ettiği zaman istediği alanda bir ustanın yanına çırak olarak verilecek. Bu çocuğumuzun sigortası devletimiz tarafından karşılanacak, iş kazalarına ve iş güvencesi olarak. Yani esnafımız ayrıca bir sigorta yapmayacak. İkincisi esnafımızın çocuğa ödemek zorunda olduğu asgari ücretin üçte birinin, üçte ikisini de yine esnafa devlet ödeyecek. Bu da 450 TL’nin 260’ TL. Sini esnafımıza devlet verecek. Bu dört yıl bu uygulama böyle devam edecek. 5 yıl iş yerinde çocuk devam edecek, 1 gün pratik eğitime belirlenen okulda devam edecek. 4 yılın sonunda öğrencimiz aynı zamanda Meslek Lise diploması alacak. Eğer öğrenci istiyorsa üniversiteye devam etme şansı olacak. Bunun yanında 4 yıl sonra çocuğumuza ustalık belgesi de verilecek. İstiyorsa da iş yerine açacak ve bu iş yeri açmak isteyen çocuğumuza devletimiz 50 Bin TL hibe verecek. Şimdi burada çok rahatlıkla gördüğümüz gibi Çıraklığa giden çocuğumuz hem okuyacak, hem aile bütçesine katkı sağlayacak, aynı zamanda da esnafımızın çırak ihtiyacı karşılanacak ve esnafımıza bir bakıma teşvik ve destek çıkmış oluyor. Bu gün bu konuyu tüm Ortaokul müdürlerimiz ve idarecilerimiz ile bir araya gelmek suretiyle kamu oyunu ve sizleri bilgilendirmek istedik” şeklinde konuştu.

İTSO Başkanı Yılmaz, bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmasında,“Mesleki Eğitim Merkezinin kurulmasının ardından gerçekleştirdikleri faaliyetler bölgemizde işsizlik ve istihdama yönelik önemli adımlar olarak görüyoruz. Bizlerde oda olarak bu faaliyetlere destek veriyoruz. Mesleki Eğitim Merkezi kurulduktan sonra bölgemizde gerek çırak, kalfa veya ustaların yetiştirilmesi için yoğun çaba sarf ediyorlar. Yeni çıkan bu yasa ile de öğrencilerimizin, hem meslek sahibi olmaları hem de eğitimlerini tamamlamaları için de önemli bir fırsat. Bu sayede esnaflarımız ve iş verenlerimizin de bundan böyle daha rahat çırak ve kalfa bulabileceklerine inanıyoruz. Bizler İTSO olarak odamızda girişimcilik eğitimleri de veriyoruz ve iş yeri açmak isteyen proje üreten girişimcilerimize destek oluyoruz. Hükümetimizin, İş adamlarımızın, Sivil Toplum Kuruluş temsilcilerinin bu çocuklarımızın daha iyi bir noktaya gelmesi için el birliği ile hareket etmesi lazım” dedi.
Uğur Fırat, “El Birliğiyle çocuklarımıza sahip çıkalım”
İskenderun Esnaf Odaları Başkanı Uğur Fırat ta toplantıda söz alarak şöyle konuştu:“Yeni çıkan bu yasa gerçekten Cumhuriyet tarihinden bu güne kadar böyle bir yasa çıkmadı. Hem maaş alacaksın, hem diploma alacaksın, hem de meslek sahibi olacaksın. Burada öncelik anne ve baba, daha sonra muhtarlarımız, daha sonra Esnaf Odaları olarak el birliği ile hareket etmemiz lazım. Çünkü ne yazık ki ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşı 14 lere kadar düştü. Bu çocuklarımıza ve ailelerine yazık, günah. Bu gençlerimize sahip çıkmazsak bu çocuklarımız ortada ezilip giderler. Bizim vatandaş olarak öncelikli görevimiz bu çocuklarımızı topluma kazandırmaktır. Ama ne yazık ki bölgemizde Suriyelilerden başka çırak bulamıyoruz. İşin özü ülkemizde artık kalifiye eleman bulamıyoruz. Eskisi gibi sanatkar bulamıyoruz. Burada hepimize iş düşüyor.” Yapılan konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde sona erdi.
İskenderun Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan’ın katılımı ile düzenlenen basın toplantısına İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Muhasip üye Necat Özkaya, İTSO yönetim kurulu üyesi Gassan Kuran, İskenderun Esnaf Odaları Başkanı Uğur Fırat ve Esnaf Oda Başkanları, Milli Eğitim Şube Müdürleri, İskenderun Mesleki Eğitim merkezi Müdür vekili Yusuf Yıldırım, Ortaokul müdürleri ve davetliler katıldılar.

İTSO’da Mesleki Eğitim Kanunundaki Değişiklikler ve Mesleki Eğitimin tanıtım toplantısı yapıldı İTSO’da Mesleki Eğitim Kanunundaki Değişiklikler ve Mesleki Eğitimin tanıtım toplantısı yapıldı

Önceki İçerikArsuz’a doğalgaz geliyor
Sonraki İçerikİSTE’yi tercih edenlere 400 TL burs
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.