İSTE Mekatronik Mühendisliği geleceğe Endüstri 4.0 ile yön verecek

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) büyümeye devam ediyor. Akademik teşkilatlanma çalışmalarını sürdüren İSTE’de TEKNOVERSİTE vizyonuna, güncel teknoloji ve politikalara uygun yeni bölümler kuruluyor. Bu bölümlerden bir tanesi de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) onayının ardından kurulan Mekatronik Mühendisliği Bölümü. İlk kez öğrenci kabul edecek olan İSTE Mekatronik Mühendisliği Bölümüne, bu yıl 40 öğrenci alınıyor. Bir başka deyişle, Bölüm ilk öğrencilerini heyecanla bekliyor. En basit anlamıyla; Makine, Bilgisayar, Elektrik-Elektronik ve Kontrol Mühendisliği ve benzeri gibi farklı bölümlerin disiplinlerarası bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşan bölüm, geçen yıl 3 öğretim üyesi ile çalışmalarına başladı. İSTE’nin kendi bünyesinden yetişen Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, Yrd. Doç. Dr. Kaan Baltacıoğlu ve Yrd. Doç. Dr. H. Turan Arat’a, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. M. Hakan Demir de katılmasıyla daha da güçlenen İSTE Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nün Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, merak edilen soruların cevaplarını detaylı bir şekilde yanıtladı.

Robotik, yapay zekâ, hareket kontrolü, elektro-mekanik sistemlerin modellenmesi ve kontrolü gibi projeler üzerine çalıştıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, Mekatronik Mühendisliği’nin akıllı teknolojilere yön vereceğini ve geleceğin şekillenmesinde önemli bir rol üstleneceğinin altını çizerek; Makine, Elektronik, Bilgisayar gibi farklı temel mühendislik bilimlerini harmanlayan ve içinde barındıran çok yönlü bir disiplin olduğunu ifade etti. Mekatroniğin birçok farklı alan ve sektörle ortak çalışmaya müsait bir disiplin olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, bölümün temel amaçlarından birinin de “öğrencilere temel mühendislik eğitimin yanında çok yönlü düşünme yeteneği kazandırmak” olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Conker sözlerini şöyle sürdürdü: “Mekatronik Mühendisliğinin temel felsefesi akıllı sistemler üretmek ve geliştirmek üzerine kurulu. Bu doğrultuda Makine, Elektronik, Yazılım ve Kontrol gibi farklı mühendislik disiplinlerinin bir bütün oluşturacak şekilde ele alınması gerekiyor. Amacımız çevresini algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen, birbirleri ve insanlarla haberleşebilen otomatik makineler, yani Endüstri 4.0’a uygun teknolojiler geliştirmek”.

Tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de sanayinin küreselleşme sürecine girdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, endüstride rekabet açısından, bir ürünün tasarımından üretim sürecine kadar her aşamasında mekatroniğin öneminin Endüstri 4.0 sürecinde giderek arttığına dikkati çekti. Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, “Üniversite-Sanayi İşbirliğinin de olumlu katkılar sağlayacağı bu süreçte özellikle tasarım ve üretimi mekatronik bakış açısı ile bütünleştirdiğimizde; bu hem ürünlerin kalitesine yansıyacak hem de sanayinin birçok probleminin çözülmesini sağlayacak. İnanılmaz bir hızla gelişen teknolojiler ile birlikte, akıllı sistemler günlük hayatımıza daha çok girmeye başladı. Devasa boyutlardaki fabrikalardan oturduğumuz evlere, ulaşımdan iletişim sistemlerine kadar hemen her alanda kullanılmaya başlanan akıllı teknolojiler ‘Mekatronik Mühendisliği’nin yakın gelecekte önemini daha da artıracağına işaret ediyor. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) de bu alandaki çalışmalarına hız vererek, geleceğe Endüstri 4.0 ile yön verebilecek mekatronik mühendislerini yetiştirmeyi hedefliyor” dedi.

Mekatronik biliminin Ülkemiz sanayisine yeni bakış açıları kazandıracağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Çağlar Conker, çok disiplinli yaklaşımlarla; otomotiv sanayisinden endüstriyel otomasyon sistemlerine, tıp bilimlerinden, yerli ve milli savunma sanayisine kadar birçok alanda robotik, yapay zekâ ve mekatronik sistemlerin hâkim olduğu, katma değeri yüksek teknolojik ürünler üretilebileceğini söyledi.

İSTE Mekatronik Mühendisliği geleceğe Endüstri 4.0 ile yön verecek

Önceki İçerikSahil Bandında Yeni Park Alanları Yapılıyor
Sonraki İçerikOruç Tutarken Tokluk Hissi Sağlayan Öneriler
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.