İSTE’den “ODTÜ, İTÜ ve BOTAŞ” üçlemesi

İSTE Petrol ve Doğalgaz Bölümü Öğrencileri ile İSTE-SPE Topluluğu tarafından gerçekleştirilen teknik gezi programında; İTÜ ve ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümleri’nin laboratuvarları ile BOTAŞ’ın Silivri Yeraltı Depolama Tesisleri’nde yapılan projeler ve uygulamalar yerinde incelendi.

Teknik gezinin ilk etabında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanlığı tarafından karşılanan İSTE Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Öğrencileri ve İSTE-SPE Topluluğu tanışma ve kaynaşma toplantısı yaparak kahvaltı eşliğinde sektörü değerlendirdi. Bölüm yetkilileri bölümleri hakkında genel bilgilendirmeler yaparak Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği’nin geleceği ve iş alanları konusunda genel değerlendirme ve görüş alışverişinde bulundu. Özellikle dünya enerji piyasasında petrol ve doğalgazın geleceği ile ilgili öngörülerini paylaşarak görüş alışverişinde bulunan İSTE’li ve İTÜ’lü öğrenciler, kahvaltı sonrasında araştırma geliştirme ve uygulama laboratuvarlarını birlikte gözlemledi. Ziyaret sonunda, İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü ile İSTE Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği arasında ortak çalışmalar yapılması ve etkinlikler düzenlenmesi için fikir birliğine varıldı.

İTÜ ziyaretinin ardından İSTE Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Öğrencileri, Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama tesisi olan BOTAŞ’ın Silivri ve Kuzey Marmara Yeraltı Depolama Tesisleri’ni ziyaret etti. Doğalgaz Depolama Müdürlüğü Yetkilileri öğrencilere tesisleri gezdirip detaylı bilgiler sunarak, depolamanın Türkiye için önemini vurguladı ve depolama tekniklerini anlattı. Silivri Yeraltı Depolama Tesisleri ziyareti hakkında genel bir değerlendirmede bulunan İSTE Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergül Yaşar; “Amacımız İSTE Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin meslekleri hakkındaki bilgi seviyelerini arttırarak, pratiğin işleyişini yerinde göstermekti. Bu bağlamda teknik gezide, Türkiye açısından stratejik öneme sahip olan Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi, Kuzey Marmara Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi-Kuyu Başı Tesisleri ve Platformu ziyaret edilerek yeraltı jeolojik formasyonlara doğalgazın depolanması ve tekrar doğalgazın alınması sırasında saflaştırma işlemleri hakkında teknik bilgiler verildi. Öğrencilerimiz aldıkları eğitimleri yerinde gözlemleme fırsatı buldular” sözleri ile teknik gezinin amacına değindi.

Teknik gezinin 2.nci gününde Ankara’ya geçen İSTE Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve İSTE-SPE topluluğu Ankara’da, ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm öğrencileri, ODTÜ-SPE ve Türkiye-SPE arasında kaynaşma toplantısı düzenlendi ve bölüm yetkilileri tarafından genel bilgilendirmeler yapıldı. Toplantının ardından, Türkiye için çok büyük öneme sahip olan ve son yılların en dikkat çekici konularından biri olarak öne çıkan Hidrat Gazı Üretim Laboratuvarları’nda incelemeler yapıldı. İSTE’li ve ODTÜ’lü akademisyenler fikirlerini paylaşarak görüş alışverişinde bulundu. Program sırasında; Türkiye SPE Başkanlığı ile İSTE-SPE topluluğu arasında işbirliği protokolü imzalanarak, yurt dışına öğrenci gönderilmesi hususunda ön görüşmeler yapıldı.

İSTE’den “ODTÜ, İTÜ ve BOTAŞ” üçlemesi

Önceki İçerikİskenderun’da 08:30 – 17:30 saat aralığında Elektriğin Kesik Olacağı Yerler
Sonraki İçerikİskenderun Belediyesi Halk Günü Buluşmaları Devam Ediyor
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.