Samandağ’da Öğrenci, Veliler Öğretmenler İçin Miting Düzenledi

Öğrenci Veli insiyatifi adı ile çağrıda bulunan veli ve öğrenciler Samandağ 75.yıl Cumhuriyet alanında açığa alınan öğretmenleri görevlerine iade edilmeleri için tek yürek oldular. Öğrenci Veli insiyatifi adına av. Çetin Sakallı,CHP adına Milletvekili Birol Ertem,Samandağ Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı M.Ali Kamacı, ÖVDER Adına Arkadaş Karataş,Eğitim Sen Adına Eğitimsen Samandağ Şube Başkanı Cüneyt Kayıkçı birer konuşma yaptılar. Mitingte konuşma yapan temsilcilerin yanı sıra Samandağ Belediye Başkan Vekili Nebil Yüksek,Samandağ CHP İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan ,Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız,Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir,İl insan hakları Kurulu üyesi Ali Açıkyol, Dr.Yılmaz Şahutoğlu,Sivil Toplum Örgütleri ,Samandağ Belediyesi Meclis üyeleri ,meslek odası temsilcileri, CHP ,HDP,SYKP,ÖDP ve Vatandaşlar katıldı. Mitingin sunuculuğunu SYKP ilçe Başkanı Yusuf Kimyon yaptı.
Öğrenci veli dayanışması Tertip Komitesi adına Avukat Çetin Sakallı,bu zulmün en büyük mağduru öğretmenler ise bir o kadar da öğrencilerimiz biz veliler mağduruz. Görevden uzaklaştırılan öğretmenlerimiz keyfi ,hukuksuz ,haksız bir şekilde görevden uzaklaştırıldıklarını düşündüğümüz için alanlardayız.Öğretmenlerimiz sendikal bir faaliyetle ilgili bir gün iş üretmediler diye,bir gün çalışmadılar diye bu durumu bu şeklide kınayamazsınız böyle bir ceza veremezsiniz.Bu konuyla Yüzlerce binlerce dilekçeyi meclise gönderdik.Bizlere cevap bile gelmedi. Çünkü bu uygulama keyfidir. Olağanüstü hal adı altında adeta anayasa rafa kaldırılmış, adete meclis bay pass edilmiş tek adamın birkaç adamla birlikte nasıl yönettiği belli olmayan bir diktatörlüğe doğru gidiyoruz.Biz resmi ,yasal meşru bütün yolları öğrenciler,veliler,okul aile birlikleri olarak bırakmayacağız ve bu yolda ilerleyeceğiz. “ifadelerine yer verdi.
CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP milletvekillerinin öğretmenlerin görevlerine iade edilmesi için yoğun bir çaba içinde odlularını belirterek,hükümet yetkililerinden bu ay içinde görevlerine iade edilecekleri yönünde söz aldıklarını ifade etti.
Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı M.Ali Kamacı :”Burada bulunan herkesi saygıyla selamlıyorum. Açığa alınan kamu emekçilerinin verdiği mücadeleye destek amacıyla buradayız. Bu desteğimiz, başkanımızın desteği son öğretmen iade edilene kadar devam edecek.
Bazı öğretmen arkadaşlarımız şaşkın. Hükümet basınında yazılan çizilen şeylerden dolayı şaşkın. Yapılan suçlamalardan dolayı şaşkın. Öğretmenlerimizi birileri istedi diye herhangi bir örgütle bağlantılı göstermek demokrasinin en temel ilkelerine bile terstir. Bütün demokrasilerin en temel vurgusu kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Ancak görüyoruz ki bu gün yürütme yasamanın da yargının da görevlerini gasp etmiştir. Yaşanan kaosun temel sebebi odur. Dünya, demokrasi, ifade özgürlüğü alanını geliştirmek için ödenen bedellere çok tanıklık etmiştir. Şimdi de bu görev maalesef ki öğretmenlere düşmüştür. Ülkemiz daha demokratik bir ülke olabilsin diye şu an kamu emekçilerini sırtlama görevi artık halkımızdadır.
Yönetme erkini elinde bulunduran kesim her zaman kitlelerin hak ve özgürlüklerini kendi lehine daraltmaya çalışır. Ama örgütlü kesimlerin öncülük ettiği halk bunlara izin vermemelidir. 12 Eylül 1980 darbesinin yarattığı hukuk faciası olan 1402’likleri hatırlıyorum. Yine insanlar mağdur edildiler. Düne kadar toplumun en prestijli kesimi olan öğretmenler, çobanlık, hamallık, kahvecilik yapmaya zorlandılar. Oradaki amaç bu emekçilerin onurunu kırmak, toplumun gözünden düşürmekti. Ancak başaramadılar. O zamanlar da halkımız görevden alınan öğretmenlerin etrafında kenetlendi, onlara destek verdi. Ve bu halkın üstünden silindir gibi geçen 12 Eylül bile kendilerine verilen bu desteği engelleyemedi. Ve uzun ve zorlu bir süreçten sonra bu öğretmenlerimiz görevlerine iade edilmek zorunda kalındı. Şimdi hükümete sesleniyorum ve diyorum ki aynı derede iki defa yıkanılmaz. Bu kamu emekçilerini sendikal haklarını kullandılar diye görevlerinden alamazsınız. İadeyi uzattığınız her dakika ülkemizin hanesine utanç olarak yazılmaktadır. Bu utançtan ülkemizi kurtarın. 12 Eylül bile hak hukuk ve adalete karşı direnemedi, siz aynı yoldan gitmeyin.
Daha önce de defalarca ifade ettiğimiz gibi eğer suç olan herhangi bir eylem varsa bunun tespitini ve gereğini yapmak yargının görevidir. Hiç kimse kendini yargının yerine koymasın. Biz demokratik bir hukuk devletinde yaşamaya devam ettiğimize inanmak istiyoruz. Eğitim emekçilerimiz bu ülkenin zengin tabakasının çocukları değil. Hepsi halk çocukları. Hiç birinin hanları, hamamları apartmanları fabrikaları yok. Zaten kıt kanaat geçinen bu insanların gelirlerine el koyarsanız bu insanları çocuklarını doyuramaz eve ekmek götüremez. Şimdiden krediye girmiş olanların sıkıntıları başladı, ekonomik olarak darboğaza girmeye başladılar. Onları açlıkla terbiye etmeye kalkmak vicdani de değildir insani de. Ama ülkemizin bu badireyi de atlatacağına, bu karanlık günlerin sona ereceğine olan inancım tamdır. Bu ülkenin emekçileri neleri neleri yaşamadı, neleri neleri atlatmadı ki. Kararlılık mesajımla konuşmamı tamamlamak istiyorum. Emekçilerimiz ihtiyaç duydukları her zaman yanlarında bizi bulacaklar. En iyi eğitimi de, en iyi direnişi de gösteren kamu emekçilerimizin arka bahçesi olmaktan da yoldaşı olmaktan da mutluyuz..Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”dedi
Samandağ Eğitim Sen Başkanı Cüneyt Kayıkçı:”35 gündür alandayız.36 yıl sürse de onur ,ekmek ,adalet kavgamızda tek bir milim geri adım atmayacağız. Çünkü biz haklıyız.Çünkü bugüne öğretmenlerimiz alınteriyle ,tırnaklarıyla çalışa çalışa anasının babasının arabistanda dirsek çürüten nasırlı elleriyle kazandıkları haklarla öğretmen oldu bu insanlar.Biz size yedirmeyeceğiz yedirtmeyeceğiz “ifadelerine yer verdi.
Övder Samandağ Şube Başkanı Arkadaş Karataş:”Her birinizi işlerinizi bırakarak buraya geldiniz.Her birinizin buraya gelişi bu zalimlere bir mesajdır. Bu çocuklarımızın geleceği bizim ellerimizde.Bu dünya atalarımızdan bize miras kalmadı torunlarımızdan ödünç aldık. Birlikte hareket ederek bedel ödeyerek bu işi başaracağız. Biz samandağın yollarında yürüdük savaşa karşı barışı istedik. Burada çocuklarımızın geleceği de var.Hiç bir kanıt,tespit etmeden ,yargı kararı olmadan evlerini başlarına yıkmak hiçbir düşüncede inançta yoktur.”dedi.
Minik öğrencilerin Arapça “ya mğallimti” öğretmenim şarkısı eşiliğinde miting sona erdi.

samandag-1 samandag-2

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.